Unveiling the data dilemma: Developing a data-driven organizational culture model
Veri ikilemini çözme: Veriye dayalı kurum kültürü modeli geliştirme
- Tez No: 994830
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY TURGUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Yönetim Bilişim Sistemleri, Business Administration, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: veriye dayalı kültür, ölçek geliştirme, örgütsel adalet, örgütte mahkûmlaşma, karma yöntem araştırması, data-driven culture, scale development, organizational justice, organizational prisonization, mixed-methods research
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
Özet
Verinin örgütsel karar alma süreçlerinde giderek daha merkezi bir konuma geldiği bir dönemde, veriye dayalı örgüt kültürü kavramının anlaşılması ve ölçülmesi önem kazanmıştır. Bu araştırma, veriye dayalı örgüt kültürünün çok boyutlu yapısını ölçmeye yönelik bir ölçme aracı geliştirerek literatüre katkı sağlamaktadır. Çalışmada, 18 üst düzey profesyonelle gerçekleştirilen nitel keşif sürecini ve ardından 659 katılımcıyla yürütülen nicel incelemeyi içeren kapsamlı bir karma araştırma yöntem yaklaşımı aracılığıyla 27 maddelik Veriye Dayalı Kültür Ölçeği geliştirilmiştir. Nihai ölçek, toplam ölçek için yüksek iç tutarlılık güvenirliği (α = .91) ve toplam varyansın %57,38'ini açıklayan bir faktör yapısı ile anlamlı psikometrik özellikler sergilemektedir. Bulgular, veriye dayalı kültürün çalışanlara ilişkin olumlu çıktılarla anlamlı biçimde ilişkili olduğunu göstermektedir. Veriye dayalı kültür algısı daha yüksek olan çalışanların, daha yüksek düzeyde örgütsel adalet algısına ve daha düşük düzeyde örgütsel mahkumlaşma deneyimine sahip olduğu görülmektedir. Genel olarak bulgular, örgütsel bağlamlarda veri odaklı dönüşümün önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In an era where data increasingly appears central to organizational decision-making, understanding and measuring data-driven culture has become important. This research contributes a measurement instrument designed to capture the multidimensional nature of data-driven culture. The study developed and psychometrically examined a 27-item Data-Driven Culture Scale (DDCS) through a rigorous mixed-methods process involving qualitative exploration with 18 senior professionals followed by quantitative analysis with 659 participants. The final scale demonstrates strong psychometric properties with high internal consistency reliability (α = .91 for total scale) and a factor structure explaining 57.38% of total variance. The findings suggest that data-driven culture is meaningfully associated with positive employee outcomes. Employees reporting higher data-driven culture perceptions also report higher levels of organizational justice and lower levels of organizational prisonization. Overall, the findings underscore the relevance of data-driven transformation in organizational contexts.