Sanayi politikalarında akıllı farklılaşma: Sektörel önceliklendirmeye yönelik analitik tasarım çerçevesi
Smart differentiation in industrial policy: An analytical framework for sectoral prioritisation
  1. Tez No: 994860
  2. Yazar: MEHMET KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Ekonomi, Public Administration, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı uzmanlaşma, Endüstriyel niteliksel sıçrama politikaları, Makroekonomik politikalar, Yatırım teşvikleri, Smart specialization, Industrial upgrading policies, Macroeconomic policies, Investment incentives
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Sanayi politikası tasarımında çoğunlukla tekil veri setlerine dayalı analizlerin kullanılması, sektörlerin bütüncül konumunu ve karşılıklı bağımlılıklarını sınırlı biçimde görünür kılmaktadır. Bu durumdan hareketle geliştirilen metodoloji, farklı veri kaynaklarından elde edilen göstergeleri bileşik endeks yapısı altında bütünleştirerek sektörel değerlendirmeye kapsamlı bir temel sunmaktadır. Yöntem, girdi-çıktı (I-O) bağlantısallığı, rekabetçilik, teknoloji yoğunluğu, dışa bağımlılık ve sektörel çeşitlenme gibi çok boyutlu göstergelerden hareketle“Stratejik Potansiyel (SP)”ve“Kırılganlık (FRAG)”endekslerini oluşturmaktadır. Bu endeksler aracılığıyla sektörlerin hem yatırım önceliklendirmesi yapılmakta hem de tematik sektör grupları oluşturulmaktadır. Metodoloji, Türkiye imalat sanayii için pilot olarak uygulanmış ve SP ile FRAG profillerinin sektörler arasında anlamlı biçimde farklılaştığını gösterilmiştir. Bulgular, bazı sektörlerde bağlantısallık, rekabetçilik ve yerli girdi kullanımının stratejik potansiyeli güçlendirdiğini; belirli sektörlerde ise dışa bağımlılık, ara girdi hassasiyeti ve teknoloji çevrimi dinamiklerinin kırılganlığı artırdığını ortaya koymuştur. Geliştirilen bileşik endeks yapısı, çoklu veri setlerini bütüncül biçimde işleyerek sanayi politikası geliştirme süreçlerine kanıta dayalı ve karşılaştırılabilir bir önceliklendirme aracı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Analytical approaches used in industrial policy design often rely on single-type data sets, which limits the visibility of sectors' overall positions and their mutual interdependencies. Addressing this gap, the methodology developed in this study integrates indicators from multiple data sources within a composite index structure, providing a comprehensive foundation for sectoral assessment. The approach constructs two composite indices;“Strategic Potential (SP)”and“Fragility (FRAG)”, derived from multidimensional indicators such as input–output (I-O) connectivity, competitiveness, technological intensity, external dependency, and sectoral diversification. Through these indices, both investment prioritization and the formation of thematic sector groups are systematically carried out. The methodology was applied as a pilot to the Turkish manufacturing sector, revealing meaningful differentiation across sectors based on their SP and FRAG profiles. The findings indicate that, in some sectors, strong inter-sectoral connectivity, competitiveness, and domestic input utilization enhance strategic potential, whereas in others, external dependency, intermediate-input sensitivity, and technology-cycle dynamics increase fragility. The composite index framework developed in this study processes multiple data sets in an integrated manner, offering an evidence-based, comparable, and robust prioritization tool for industrial policy formulation.