Yapay zekânın okuma motivasyonu üzerine etkisi
The effect of artificial intelligence on reading motivation
  1. Tez No: 994886
  2. Yazar: AYŞEGÜL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAK HALİM ULAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okuma motivasyonu, yapay zekâ, okuma, yarı deneysel araştırma, ortaokul öğrencileri, reading motivation, artificial intelligence, reading, quasi-experimental research, middle school students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, ilgi alanına göre kişiselleştirilmiş yapay zekâ tarafından oluşturulan metinlerin yedinci sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonu ve alt boyutları üzerindeki etkisini incelemektir. Bu kapsamda yapay zekâ destekli metinlerle yürütülen okuma etkinliklerinin öğrencilerin okuma motivasyonunu artırmada etkili olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Yöntem: Araştırma, ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desenle yürütülmüştür. Çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim öğretim yılında Samsun ili Çarşamba ilçesinde öğrenim gören toplam 93 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada iki deney grubu ve bir kontrol grubu yer almıştır. Deney gruplarında öğrencilerin ilgi alanlarına göre yapay zekâ ile oluşturulmuş metinler kullanılırken kontrol grubunda ders kitabındaki metinlerle öğretim sürdürülmüştür. Veri toplama aracı olarak“Metinlere Yönelik Okuma Motivasyonu Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımlı örneklem t-testleri, tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır. Bulgular: Bu araştırmada kontrol ve deney gruplarına ait okuma motivasyonu verileri analiz edilmiştir. Tüm gruplarda çarpıklık ve basıklık değerleri normal dağılım sınırları içindedir. Ön testlerde gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Kontrol grubunda toplam okuma motivasyonu son testte anlamlı biçimde artarken okuma sürecinin zorluk derecesine ilişkin algı yükselmiştir. Deney gruplarında toplam motivasyon değişmemiş, okuma zorluk algısı artmış, bazı alt boyutlarda azalmalar görülmüştür. Son test ANOVA sonuçları gruplar arasında anlamlı fark olmadığını göstermiştir. Sonuçlar: Bu tezde kontrol ve deney gruplarının ön test–son test sonuçları incelenmiş, uygulamaların okuma motivasyonu üzerinde sınırlı ve tutarsız etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Kontrol grubunda genel motivasyon artışı görülse de alt boyutlara yansımamıştır. Birinci ve ikinci deney gruplarında toplam motivasyonda anlamlı değişim oluşmamış, okuma zorluk algısı artmıştır. Bulgular, literatürdeki yapay zekâ destekli çalışmaların çoğundan farklı sonuçlar ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the effect of interest-based personalized texts generated by artificial intelligence on seventh-grade students' reading motivation and its sub-dimensions. Within this framework, the study seeks to determine whether reading activities conducted with AI-generated texts are effective in enhancing students' reading motivation. Method: The study was conducted using a quasi-experimental pretest–posttest control group design. The study group consisted of a total of 93 seventh-grade students enrolled in the 2024–2025 academic year in the Çarşamba district of Samsun province. The research included two experimental groups and one control group. In the experimental groups, texts generated by artificial intelligence based on students' interests were used, whereas instruction in the control group was carried out using the texts in the course textbook. The“Reading Motivation toward Texts Scale”was employed as the data collection instrument. Descriptive statistics, paired-samples t-tests, and one-way analysis of variance (ANOVA) were used in the analysis of the collected data. Findings: In this study, reading motivation data from the control and experimental groups were analyzed. The skewness and kurtosis values for all groups were within acceptable limits for normal distribution. No statistically significant differences were found among the groups in the pretest scores. While a significant increase was observed in total reading motivation in the control group at the posttest stage, students' perception of reading difficulty also increased. In the experimental groups, total reading motivation did not change; however, the perception of reading difficulty increased, and decreases were observed in some subdimensions. The posttest ANOVA results indicated that there were no statistically significant differences among the groups. Conclusions: In this thesis, the pretest–posttest results of the control and experimental groups were examined, and it was determined that the interventions produced limited and inconsistent effects on reading motivation. Although an increase in overall motivation was observed in the control group, this increase was not reflected across the subdimensions. In both the first and second experimental groups, no significant change was found in total motivation, while the perception of reading difficulty increased. The findings yielded results that differ from most artificial intelligence–supported studies reported in the literature.