Kullanıcı odaklı tasarım yaklaşımı ile giysi tasarım modeli geliştirme
Developing a garment design model through a user-centered design approach
  1. Tez No: 994945
  2. Yazar: MELTEM ÖZSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE HARMANKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Odaklı Düşünme, Kullanıcı Deneyimi, Kullanıcı Odaklı Yaklaşım, Moda Tasarımı, Blazer Ceket, Design Thinking, User Experience, User-Centered Design, Fashion Design, Blazer Jacket
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moda Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Araştırma, kadın kullanıcıların beklenti ve gereksinimleri kapsamında kullanıcı deneyimine dayalı tasarım odaklı düşünme yaklaşımıyla moda tasarımı alanında uygulanabilir süreç modeli geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, Stanford d.school beş aşamalı tasarım odaklı düşünme modeli temel alınmış ve süreç kullanıcı odaklı bir anlayışla yürütülmüştür. Araştırmanın tasarım konusu kadın blazer ceketi olarak belirlenmiştir. Bu araştırma nitel araştırma desenlerinden olgubilim yöntemiyle yürütülmüştür. Çalışma grubu amaçlı örnekleme tekniğiyle oluşturulmuş; belirlenen ölçütleri karşılayan 30 kadın kullanıcı araştırmaya dahil edilmiştir. Çalışma grubu, iki farklı giyim stiline sahip kadın kullanıcılardan oluşmakta olup; G1 başörtüsü kullanmayan, G2 ise başörtüsü kullanan kadın kullanıcılar şeklinde yapılandırılmıştır. Her grupta 5 akademisyen, 5 avukat, 5 ofis çalışanı olmak üzere 15'er çalışan kadın bulunmaktadır. Veriler, çalışmanın alt amaçlarındaki aşamalara özgü hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formlarıyla toplanmış; içerik analizi ve gömülü teori kullanılarak MAXQDA 2024 programında analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda her iki grup için özgün tasarımlar geliştirilmiştir. Lectra programında tasarımların kalıpları hazırlanmıştır. Kalıplar 3D CLO programına aktarılarak üç boyutlu sanal prototipleri oluşturulmuş ve kullanıcı değerlendirmeleri alınmıştır. Seçilen modeller üretilmiş ve kullanıcılar bu ürünleri görsel olarak yeniden değerlendirmiştir. Araştırmanın sonuçları, blazer ceketin kullanıcılar açısından hem fonksiyonel hem de mesleki kimlik, statü ve benlik temsilini destekleyen sembolik bir iletişim aracı olarak algılandığını göstermiştir. Her iki grupta konfor ve hareket kolaylığı temel fonksiyonel gereksinimler olarak öne çıkarken, beğeni ve tercih kriterlerinin kullanım bağlamı ve temsiliyet beklentilerine göre farklılaştığı belirlenmiştir. G1 grubunda modülerlik, çok yönlü kullanım ve kombinlenebilirlik gibi fonksiyonel değerlerin; G2 grubunda mahremiyet, mesleki görünürlük, güç/özgüven algısı, netlik ve maskülen duruş gibi sembolik değerlerin ön plana çıktığı görülmüştür. Araştırmada geliştirilen kullanıcı odaklı süreç modeliyle kullanıcıların tasarım sürecine dahil edilmesi ve çoklu kullanıcı değerlendirmeleri, tasarım kararlarının kullanıcı beklentileriyle çoğunlukla örtüştüğünü ortaya koymuştur. Bu çerçevede çalışma, kullanıcı verilerinden beslenen, gömülü ihtiyaçları görünür kılan ve bu ihtiyaçları somut tasarım çözümlerine dönüştüren uygulanabilir ve tekrarlanabilir kullanıcı odaklı giysi tasarım süreç modeli sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop an applicable process model for fashion design based on a user experience-driven design thinking approach, grounded in the expectations and needs of female users. The five-stage design thinking model developed by Stanford d.school was adopted, and the research process was conducted within a user-centered framework. The design focus of the study was the women's blazer jacket. Employing a qualitative phenomenological research design, the study group was formed through purposive sampling and consisted of 30 female users who met the predetermined criteria. The participants were divided into two groups according to their clothing styles: Group 1 (G1), consisting of women who do not wear headscarves, and Group 2 (G2), consisting of women who wear headscarves. Each group included 15 working women-five academics, five lawyers, and five office employees. Data were collected through semi-structured interview forms prepared in line with the sub-objectives of the study and analyzed using content analysis and grounded theory with the MAXQDA 2024 software. Based on the findings, original designs were developed for both groups. Pattern construction was carried out using the Lectra program, and three-dimensional virtual prototypes were created in CLO 3D, followed by user evaluations. Selected designs were produced physically and reassessed visually by the users. The findings indicate that the blazer jacket is perceived by users not only as a functional garment but also as a symbolic communication tool that supports professional identity, status, and self-representation. While comfort and ease of movement emerged as fundamental functional requirements in both groups, preference criteria varied according to usage context and representational expectations. Functional values such as modularity, versatility, and combinability were dominant in G1, whereas symbolic values including modesty, professional visibility, power/self-confidence, clarity, and a masculine stance were more prominent in G2. The user-centered process model developed in this study demonstrates that involving users throughout the design process and conducting multiple evaluation stages largely aligns design decisions with user expectations. Accordingly, the study proposes an applicable and repeatable user-centered garment design process model that reveals latent needs through user data and translates them into concrete design solutions.