Seramik formlarda vanitas
Vanitas in ceramic forms
- Tez No: 994983
- Danışmanlar: PROF. DR. CANDAN TERVİEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Vanitas, Natürmort, Ölüm, Memento Mori, Seramik Sanatı, Vanitas, Still Life, Death, Memento Mori, Ceramic Art
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
Özet
Seramik formlarda vanitas konulu bu tez, ölümün sadece biyolojik bir gerçeklik olmasının ötesinde, insanların inançları sayesinde bilinmezliği yönetmek için ölüm olgusuna yükledikleri düşünsel ve sembolik anlamların vanitas teması üzerinden sanatsal yapıya nasıl dönüştüğünü ele almaktadır. Araştırmada vanitas, zamanın akışını, insanların sosyal sınıf farklılıklarının ortadan kalkıp bir gün o sonla eşitleneceğini bu yüzden erdemli bir yaşam sürmenin öğretisini anlatmaktadır. Çalışmada vanitasa ait sembolik öğeler incelenmiş, bu sembollerin seramik formlarda ölümün ders verir nitelikte bir tavır içinde olduğu düşüncesiyle maddi dünyaya aşırı bağlılığa eleştiri amaçlanarak, ölüm ve hiçlik kavramları varoluşsal bir hassasiyet çerçevesinde vurgulanmaktadır. Bu çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde vanitas temasının kökenlerinin tarihsel bağlamda etkisi değerlendirilmiş bu tema ile yakından ilgili olan memento mori kavramının verdiği mesajlar açıklanmaya çalışılmıştır. Bu düşünsel arka planın çağdaş sanatta nasıl bir ifade aracına dönüştüğü incelenmiştir. İkinci bölümde ise vanitas temasının merkezini oluşturan kafatası ve diğer sembolik öğelerin, seramik formlarda sessiz bir fısıltı gibi geçici olanın farkına varmayı ve hala yaşarken bu geçicilikle yüzleşmeyi doğrudan ortaya koyan duvar yüzeyinde sergilenen ve formlardan oluşan özgün kişisel uygulamalara yer verilmektedir. Vanitas ve insan ilişkisine dair çalışmalar seramik sanatının araçları ile daima konu olabilir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This thesis, which explores the theme of vanitas in ceramic forms, examines how the concept of death, beyond being merely a biological reality, is transformed into an artistic structure through the intellectual and symbolic meanings people ascribe to it in order to manage the unknown, thanks to their beliefs. In the study, vanitas narrates the flow of time, the disappearance of social class differences, and the eventual equality of all in death, thus teaching the lesson of living a virtuous life. The study examines the symbolic elements of vanitas, criticising excessive attachment to the material world with the idea that these symbols, in ceramic forms, take on a didactic attitude towards death, emphasising the concepts of death and nothingness within an existential framework. This study consists of two main sections. The first section evaluates the historical context of the origins of the vanitas theme and attempts to explain the messages conveyed by the closely related concept of memento mori. It examines how this intellectual background has been transformed into a means of expression in contemporary art. The second section features original personal applications displayed on wall surfaces and composed of forms, which directly reveal the awareness of the transient nature of existence, like a silent whisper in ceramic forms, and the confrontation with this transience while still alive, through the skull and other symbolic elements that form the centre of the vanitas theme. Works on vanitas and human relationships can always be a subject for ceramic art.