Sezaryen doğum sonrası erken ve geç pansuman çıkarma işlemleri arasındaki yara iyileşmesi ve enfeksiyon riskinin karşılaştırılması
Comparison of wound healing and infection risk between early and late dressing removal after cesarean delivery
- Tez No: 994984
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, yara iyileşmesi, cerrahi alan enfeksiyonu, POSAS, Cesarean section, wound healing, surgical site infection, POSAS
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sezaryen doğum sonrası erken (postoperatif 6. Saat) ve geç (postoperatif 24. Saat) pansuman çıkarılmasının yara iyileşmesi, yüzeyel cerrahi alan enfeksiyonu gelişme riski ve yara izi kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Temmuz 2025 ile Ocak 2026 tarihleri arasında randomize kontrollü prospektif bir çalışma olarak tasarlandı. Çalışmaya 18-40 yaş arası, ilk kez sezaryen doğum geçiren, ek sistemik hastalığı olmayan gebeler dahil edildi. Hastalar, bilgisayar destekli randomizasyon yapılarak, pansumanı postoperatif 6. Saatte çıkarılan gruba veya kontrol grubuna dahil edildi. Ameliyat sonrası 10. Günde hematom, seroma, dehisens ve yüzeyel cerrahi alan enfeksiyonu belirtileri açısından incelendi. Postoperatif 40. günde yara izinin iyileşmesinin değerlendirilmesi amacı ile POSAS skalası kullanılarak her iki grup karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların postoperatif yüzeyel cerrahi alan enfeksiyonu, hematom, seroma, dehisens gelişimi oranlarında anlamlı fark izlenmedi. Bununla birlikte yara izi iyileşmesini değerlendirmede kullanılan POSAS skorları kontrol grubunda 31,38±9,26, çalışma grubunda 23,05±10,57 olup, kontrol grubunda POSAS skorları anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0,001). Sonuç: Elektif primer sezaryen ameliyatı geçiren toplam 230 gebe randomizasyon ile gruplara ayrıldı ve 210'u nihai analize dahil edildi. Gruplar arasında yüzeyel cerrahi alan enfeksiyonu, hematom, seroma ve dehisens oluşumu oranları açısından anlamlı bir fark yoktu. Bunun yanında yara izi iyileşmesi, erken dönemde pansuman çıkarılan grupta kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha iyiydi.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effects of early (postoperative 6th hour) versus late (postoperative 24th hour) dressing removal after cesarean delivery on wound healing, the risk of developing superficial surgical site infection, and scar quality. Materials and Methods: This study was designed as a randomized controlled prospective trial conducted between July 2025 and January 2026. Pregnant women aged 18–40 years who underwent primary cesarean delivery for the first time and had no additional systemic disease were included. Patients were allocated, using computerassisted randomization, to either the group in which the dressing was removed at the postoperative 6th hour or to the control group. On postoperative day 10, patients were evaluated for hematoma, seroma, wound dehiscence, and signs of superficial surgical site infection. On postoperative day 40, the Patient and Observer Scar Assessment Scale (POSAS) was used to compare the two groups in order to assess scar healing. Results: There were no significant differences between the groups in the rates of postoperative superficial surgical site infection, hematoma, seroma, or wound dehiscence. However, the POSAS scores used to evaluate scar healing were 31.38 ± 9.26 in the control group and 23.05 ± 10.57 in the study group, with significantly higher POSAS scores in the control group (p<0.001). Conclusion: A total of 230 pregnant women undergoing elective primary cesarean section were randomized into groups, and 210 were included in the final analysis. There were no significant differences between the groups in terms of superficial surgical site infection, hematoma, seroma, or wound dehiscence rates. In addition, scar healing was significantly better in the early dressing removal group compared with the control group.