Öğünlerde tüketilen içeceklerin tükürük amilaz enzimi aktivitesi üzerine etkisi
The effect of beverages consumed during meals on salivary amylase enzyme activity
  1. Tez No: 995044
  2. Yazar: NURAN AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFİNUR ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İçecek, inhibisyon, tükürük α-amilaz, Beverage, inhibition, salivary α-amylase
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı içeceklerin α-amilaz enzimi üzerindeki inhibitör etkilerini ortaya koymaktır. Elde edilen bulguların, beslenme önerileri ve diyet planlaması için yeni veriler sunarak sindirim sağlığı ve diyabet gibi hastalıkların yönetimine katkı sağlaması hedeflenmektedir. Materyal ve Metot: Çalışmada farklı içeceklerin α-amilaz enzimi üzerindeki inhibitör etkilerini belirlemek amacıyla üç farklı deneysel yaklaşım uygulanmıştır; kontrollü koşullarda yapılan inhibisyon deneyi, ağız ortamını taklit eden simülasyon tabanlı inhibisyon deneyi ve içeceklerle akarbozun birlikte etkisini inceleyen inhibisyon deneyi. Tüm deneylerde enzim aktivitesi spektrofotometrik olarak ölçülmüş, veriler inhibisyon yüzdeleri ve IC₅₀ değerleri hesaplanarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Kontrollü koşullarda yürütülen deneylerde en güçlü inhibitör etkinin şalgam suyunda görüldüğü, bunu sırasıyla daha düşük oranlarda çay, Türk kahvesi, soğuk kahve ve çok düşük düzeyde vişne suyunun izlediği belirlenmiştir. Simülasyon deneylerinde ise pH ve sıcaklık koşullarının etkisiyle çay, vişne suyu, kola, limonata ve şalgam suyunun α-amilaz aktivitesini belirgin biçimde baskıladığı tespit edilmiştir. Akarboz özellikle Türk kahvesiyle birlikte uygulandığında belirgin bir sinerjik etki ortaya koymuştur. Sonuç: İncelenen içeceklerin α-amilaz enzimi üzerinde farklı düzeylerde inhibisyon etki gösterdiği, bu etkinin içeceklerin kimyasal bileşimi ve çevresel koşullara bağlı olarak değiştiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the inhibitory effects of different beverages on the α-amylase enzyme. The findings obtained are expected to contribute to nutrition recommendations and diet planning by providing new data for the management of digestive health and diseases such as diabetes. Material and Method: In this study, three experimental approaches were employed to investigate the inhibitory effects of various beverages on the α-amylase enzyme: an inhibition assay conducted under controlled conditions, a simulation-based inhibition assay designed to mimic the oral environment, and an inhibition assay examining the combined effect of beverages and acarbose. In all experiments, enzyme activity was measured spectrophotometrically, and the results were evaluated by calculating inhibition percentages and IC₅₀ values. Results: In experiments conducted under controlled conditions, the strongest inhibitory effect was observed in turnip juice, followed by lower levels in tea, Turkish coffee, cold coffee, and very low levels in sour cherry juice. In the simulation experiments, it was determined that, under the influence of pH and temperature conditions, tea, sour cherry juice, cola, lemonade, and turnip juice significantly suppressed α-amylase activity. Acarbose, especially when administered together with Turkish coffee, has shown a marked synergistic effect. Conclusion: It was determined that the beverages examined exhibited varying levels of inhibitory effects on the α-amylase enzyme and that this effect varied depending on the chemical composition of the beverages and environmental conditions.