Bromelainin akciğer kanseri GSH metabolizması üzerindeki etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of bromelaine's effectiveness on lung cancer GSH metabolism
  1. Tez No: 995129
  2. Yazar: KÜBRA TANRIKULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZDEMİR TOZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Karsinoma-küçük hücreli olmayan-akciğer, Carcinoma-non small cell-lung
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
Akciğer kanseri, dünya genelinde yüksek mortalite oranları ile dikkat çeken ve mevcut tedavi yaklaşımlarına rağmen hâlen önemli bir sağlık problemi olmaya devam eden bir hastalıktır. Bu nedenle, doğal bileşiklerin potansiyel antikanser etkilerinin araştırılması günümüzde giderek önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, ananas bitkisinden elde edilen proteolitik bir enzim olan bromelainin, A549 insan akciğer kanseri hücre hattında hücre canlılığı ve oksidatif stres ile ilişkili parametreler üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada A549 hücreleri uygun hücre kültürü koşullarında çoğaltılmış ve farklı konsantrasyonlarda bromelain uygulanmıştır. Hücre canlılığı WST-8 testi ile değerlendirilmiştir. Oksidatif stres durumu toplam oksidan düzey (TOS), toplam antioksidan kapasite (TAS) ve oksidatif stres indeksi (OSI) ölçümleri ile incelenmiş; hücresel redoks dengesi ise indirgenmiş ve oksitlenmiş glutatyon (GSH/GSSG) düzeyleri üzerinden değerlendirilmiştir. Ayrıca glutatyon metabolizması ile ilişkili bazı genlerin ekspresyon düzeyleri Real-Time PCR yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, bromelain uygulamasının A549 hücrelerinde hücre canlılığı ve oksidatif stres ile ilişkili parametreler üzerinde etkili olabileceğini göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışma bromelainin akciğer kanseri hücrelerinde potansiyel biyolojik etkilerine dikkat çekmekte olup, ileri in vitro ve in vivo çalışmalar için temel oluşturabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is a disease that continues to pose a major global health problem due to its high mortality rates despite current therapeutic approaches. Therefore, investigating the potential anticancer effects of natural compounds has gained increasing importance in recent years. In this study, the effects of bromelain, a proteolytic enzyme obtained from the pineapple plant, on cell viability and oxidative stress–related parameters in the A549 human lung cancer cell line were investigated. A549 cells were cultured under appropriate cell culture conditions and treated with different concentrations of bromelain. Cell viability was evaluated using the WST-8 assay. Oxidative stress status was assessed by measuring total oxidant status (TOS), total antioxidant status (TAS), and the oxidative stress index (OSI), while cellular redox balance was evaluated based on reduced and oxidized glutathione (GSH/GSSG) levels. In addition, the expression levels of selected genes related to glutathione metabolism were analyzed using the Real-Time PCR method. The findings indicated that bromelain treatment may affect cell viability and oxidative stress–related parameters in A549 cells. In conclusion, this study highlights the potential biological effects of bromelain in lung cancer cells and may provide a basis for further in vitro and in vivo studies.