The relationship between EFL Learners' personality traits and their ''Willingness to Communicate''
Yabancı dil öğrenenlerin kişilik özellikleri ile“İletişim Kurma İstekleri”arasındaki ilişki
- Tez No: 995163
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHİT ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ELT, ELT
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin kişilik özellikleri ile“iletişim kurma isteklilikleri”(Willingness to Communicate – WTC) arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, karma yöntem desenine dayalı olarak yürütülmüştür. Nicel boyutta, 100 öğrenciye Beş Faktör Kişilik Testi ve WTC Ölçeği uygulanmış; nitel boyutta ise 10 öğrenciyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Böylece hem geniş bir örneklemden sayısal veriler elde edilmiş hem de katılımcıların kişisel deneyim ve algıları derinlemesine incelenmiştir. Nicel bulgular, dışadönüklük (extraversion) ve deneyime açıklığın (openness) WTC'nin en güçlü pozitif yordayıcıları olduğunu ortaya koymuştur. Sorumluluk (conscientiousness) orta düzeyde olumlu bir etkiye sahipken, duygusal dengesizlik (neuroticism) WTC'yi olumsuz yönde etkilemiştir. Uyum (agreeableness) değişkeni ise tek başına anlamlı bir yordayıcı olmamıştır. Nitel bulgular, bu sonuçları destekler nitelikte olup öğrencilerin kişilik özelliklerini kendi iletişim davranışlarıyla ilişkilendirdiklerini göstermiştir. Görüşmelerden elde edilen temalar arasında kişiliğe dayalı iletişim tarzları, dil kaygısı ve öz-algı, bağlamsal kolaylaştırıcılar ve engeller ile motivasyonel faktörler öne çıkmıştır. Araştırmanın bulguları, kişilik özelliklerinin yabancı dil öğreniminde iletişim istekliliği üzerinde belirleyici bir rol oynadığını göstermektedir. Bu durum, WTC'nin yalnızca dil yeterliği ile değil, aynı zamanda bireysel farklılıklar ve psikolojik özelliklerle de yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma ayrıca, karma yöntem yaklaşımının kişilik ve iletişim arasındaki dinamik ilişkiyi açıklamada güçlü bir yöntemsel zemin sunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between EFL learners' personality traits and their willingness to communicate (WTC) in English. Adopting a mixed-methods design, the research combined quantitative and qualitative approaches to provide a comprehensive understanding of the phenomenon. In the quantitative phase, the Big Five Personality Test and the Willingness to Communicate Scale were administered to 100 learners. In the qualitative phase, semi-structured interviews were conducted with 10 participants in order to capture deeper insights into learners' personal perceptions and experiences. The quantitative findings revealed that extraversion and openness to experience were the strongest positive predictors of WTC, while conscientiousness showed a moderate but significant effect. In contrast, neuroticism was negatively associated with WTC, indicating that higher levels of emotional instability reduced learners' communicative willingness. Agreeableness, though positively correlated with WTC, did not emerge as a significant independent predictor in the regression model. The qualitative results supported these findings and highlighted learners' subjective perspectives. Four major themes emerged from the interviews: personality-driven communication styles, language anxiety and self-perception, contextual facilitators and barriers, and motivational factors. These themes provided nuanced explanations for how personality traits influence learners' communicative behaviors in classroom settings. The study concludes that personality traits play a decisive role in shaping EFL learners' willingness to communicate. WTC is not only linked to linguistic competence but also to individual differences, particularly stable psychological dispositions. By integrating quantitative and qualitative strands, the research demonstrated the value of mixed-methods approaches in capturing both the statistical associations and the lived experiences underlying learners' communicative readiness.