Perioperatif frontal EEG frekans bant analizi ile uyanma ajitasyonu tahmin edilebilir mi?
Can emergence agitation be predicted using perioperative frontal EEG frequency band analysis?
  1. Tez No: 995167
  2. Yazar: ERSİN KANDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELİZ BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Elektroensefalografi, Psikomotor ajitasyon, Electroencephalography, Psychomotor agitation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Erişkin hastalarda inhalasyon ajanı ile uygulanan dengeli genel anestezi sırasında kaydedilen frontal elektroensefalogram (EEG) frekans bant gücü parametrelerinin, uyanma ajitasyonunu (UA) öngörmedeki değerinin ve klinik risk faktörlerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif gözlemsel çalışmaya endotrakeal entübasyonla genel anestezi altında elektif cerrahi geçiren, ASA I-II, 18-65 yaş arası 92 hasta alındı; artefakt nedeniyle 11 hasta dışlanarak analizler 81 hastada yapıldı. UA, Richmond Ajitasyon-Sedasyon Skalası skorunun ≥2 olması olarak tanımlandı. Preindüksiyon, intraoperatif ve ekstübasyon dönemlerinde alınan frontal EEG kayıtlarından delta, teta, alfa, beta bantlarının mutlak ve rölatif güçleri hesaplandı. Bulgular: Hastaların 13'ünde (%16) uyanma ajitasyonu gelişti. Genç yaş, erkek cinsiyet ve ASA I sınıfı tek değişkenli analize göre uyanma ajitasyonu ile ilişkili bulundu. Bu parametreler çok değişkenli model analizinde bağımsız bir risk faktörü olarak görülmedi. UA(+) hastalarda preindüksiyonda daha yüksek rölatif delta ve daha düşük rölatif beta gücü, ekstübasyonda ise daha yüksek rölatif delta gücü saptandı. Sonuç: Perioperatif frontal EEG frekans bant güçleri değerlendirildiğinde daha yüksek rölatif delta ve daha düşük rölatif beta gücüne sahip hastalar uyanma ajitasyonu için risk altındadır. Ekstübasyon rölatif delta gücü yaştan bağımsız olarak uyanma ajitasyonu ile ilişkili bulunmuştur. Frontal EEG spektral analizi, uyanma ajitasyonu için EEG temelli risk belirleme ve tahmin etme açısından umut vericidir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to evaluate the predictive value of frontal (electroencephalogram) EEG frequency band power parameters recorded during balanced general anesthesia with inhalational agents in adult patients, and to investigate the clinical risk factors associated with emergence agitation (EA). Materials and Methods: A single-center, prospective observational study was conducted in 92 adult patients (ASA I-II, aged 18-65 years) undergoing elective surgery under general anesthesia with endotracheal intubation. Eleven patients were excluded due to artifacts, and analyses were performed on 81 patients. EA was defined as Richmond Agitation-Sedation Scale score of ≥2. From frontal EEG recordings obtained during the pre-induction, intraoperative, and extubation periods, absolute and relative power values of the delta, theta, alpha, and beta frequency bands were calculated. Results: Emergence agitation occurred in 13 patients (16%). Younger age, male sex, and ASA class I were associated with emergence agitation in the univariate analysis; however, these variables did not remain independent risk factors in the multivariable model. In EA(+) patients, higher relative delta power and lower relative beta power were observed during pre-induction, whereas higher relative delta power was detected at extubation. Conclusion: When perioperative frontal EEG frequency band powers were evaluated, patients with higher relative delta power and lower relative beta power were found to be at increased risk for emergence agitation. Relative delta power at extubation was associated with emergence agitation independent of age. Frontal EEG spectral analysis appears to be a promising approach for EEG-based risk stratification and prediction of emergence agitation.