Polikliniğe başvuran hastaların tamamlayıcı, alternatif ve modern tıp uygulamalarına karşı tutumu
Attitudes of outpatient clinic patients toward complementary, alternative and conventional medicine practices
- Tez No: 995185
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tamamlayıcı tıp, alternatif tıp, bütüncül sağlık, sağlık tutumları, Complementary medicine, conventional medicine, integrative medicine, health attitudes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bireylerin geleneksel sağlık hizmetleri ve tamamlayıcı tıbba yönelik tutumlarını belirlemek, bütüncül sağlık anlayışına olan eğilimlerini değerlendirmek ve doktor-hasta ilişkisinde yaşanan sorunları ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup, veriler yapılandırılmış anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcıların sosyodemografik özelliklerini belirleyen soruların yanı sıra, hangi Tamamlayıcı tıp yöntemlerini kullandıklarını belirleyen bir form ve sağlık hizmetlerinden memnuniyetlerini, bütüncül sağlık anlayışına yönelik görüşlerini, doktor-hasta iletişimini, tamamlayıcı tıbba olan tutumlarını ve sağlık davranışlarını ölçen toplam 27 maddeden oluşan CACMAS soruları yer almaktadır. Veriler, ortalama ve standart sapma değerleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma sonuçları, katılımcıların eğitim düzeyi, gelir seviyesi ve meslek grubu ile tamamlayıcı tıp kullanma durumu arasında anlamlı ilişki göstermiştir. Ayrıca sonuçlar, katılımcıların sağlığın ruhen, bedenen ve zihnen bir bütün olarak ele alınması gerektiği görüşüne güçlü bir şekilde katıldıklarını göstermiştir (ort: 5,99). İnsan bedeninin kendi kendini iyileştirebileceği ve sağlık profesyonellerinin bu süreci desteklemesi gerektiği fikri yüksek düzeyde benimsenmiştir (ort: 5,25). Enerji ve denge temelli sağlık kavramları orta-yüksek düzeyde benimsenmiştir. Katılımcılar genel olarak doktorlarına güvendiklerini ve aldıkları hizmetten memnun olduklarını belirtmelerine rağmen, yüksek oranda olmasa da, kimi katılımcıların doktor-hasta iletişiminde sorunlar yaşadığı tespit edilmiştir. Doktorların yeterli zaman ayırmaması (ort: 2,96), iletişim güçlükleri (ort: 2,62) ve hastaların sorunlarının tam olarak anlaşılmaması (ort: 2,78) , ortalaması orta-düşük olsa da, karşılaşılan problemler arasındadır. Tamamlayıcı tıbba yönelik tutumlar genel olarak olumlu olmakla birlikte dengeli bir yaklaşım sergilenmiştir. Bazı katılımcılar tamamlayıcı tıbba karşı olan bilgi eksikliği nedeniyle tercih etmeyebilmektedir. Katılımcılar tamamlayıcı tıbbın modern tıp için faydalı unsurlar içerdiğine inanmakta (ort: 4,92), ancak tamamlayıcı tıbbın v modern tıptan daha etkili olduğu konusunda temkinli davranmaktadırlar (ort: 3,53). Standart sapma değerleri, özellikle tamamlayıcı tıbbın etkinliği konusunda toplumda heterojen görüşler bulunduğunu ortaya koymuştur. Sonuç: Bulgular, toplumun bütüncül bir sağlık yaklaşımına güçlü bir eğilim gösterdiğini, ancak bu eğilimin geleneksel tıbbi hizmetleri reddetme anlamına gelmediğini ortaya koymaktadır. Katılımcılar, modern tıp ile tamamlayıcı tıbbın birbirini tamamlayıcı bir şekilde sunulduğu, bütüncül ve hasta merkezli bir sağlık hizmeti beklemektedirler. Doktor-hasta iletişiminin iyileştirilmesi, muayene sürelerinin artırılması, sağlık profesyonellerinin ve toplumun tamamlayıcı tıp konusunda bilgilendirilmesi ve bütüncül tıp yaklaşımının sağlık sistemine entegre edilmesi önerilmektedir. Tamamlayıcı tıp uygulamalarının bilimsel olarak değerlendirilmesi, standartlarının belirlenmesi ve düzenlenmesi için yasal çerçevelerin oluşturulması gerekmektedir. Bu çalışma, sağlık politikası yapıcılarına ve sağlık hizmeti sunucularına hasta beklentilerini anlamada ve hizmet kalitesini artırmada yol gösterici bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine individuals' attitudes towards conventional health services and complementary medicine, to evaluate their inclination towards holistic health understanding, and to reveal problems experienced in the doctor-patient relationship. Method: A quantitative research method was used in the study, and data were collected through a structured questionnaire. The questionnaire included a questionnaire that includes sociodemographic questions, a form that determines what complementary medicine methods they are using and a total of 27 items measuring participants' satisfaction with health services, views on holistic health understanding, doctor-patient communication, attitudes towards complementary medicine, and health behaviors. Data were analyzed using mean and standard deviation values. Results: The research findings showed that there is significant relation between educational level, occupation, income and usage of complementary medicine. Research findings also show that participants strongly agreed with the view 'The health of my body, mind, and spirit are related, and whoever cares for my health should take them into account'(mean: 5.99). The idea that The body is essentially self-healing and the task of a health care provider is to assist the healing process was highly endorsed (mean: 5.25). Energy and balance-based health concepts received moderate to high acceptance. Although participants generally indicated trust in their doctors and satisfaction with the services received, some participants identified some problems in doctor-patient communication. Even though not often, Insufficient time allocated by doctors (mean: 2.96), communication difficulties (mean: 2.62), and patients' problems not being fully understood (mean: 2.78) were among the encountered issues. Attitudes towards complementary medicine were generally positive but showed a balanced approach. Some participants may not prefer complementary medicine approaches in terms of having insufficient information about them. Participants believed that complementary medicine contains beneficial elements for modern medicine (mean: vii 4.92), but were cautious about complementary medicine being more effective than modern medicine (mean: 3.53). Standard deviation values revealed heterogeneous views in society, particularly regarding the effectiveness of complementary medicine. Conclusion: The findings reveal that society shows a strong inclination towards an integrative health approach, but this inclination does not mean rejection of conventional medical services. Participants expect holistic and patient-centered health services where modern medicine and complementary medicine are presented in a complementary manner. Improvements in doctor-patient communication, increased consultation times, education of health professionals and socienty about complementary medicine, and integration of an integrative medicine approach into the health system are recommended. Legal frameworks need to be established for scientific evaluation, standardization, and regulation of complementary medicine practices. This study provides guiding findings for health policy makers and health service providers in understanding patient expectations and improving service quality.