Alan uzmanlarının insan ve yapay zekâ tarafından geliştirilen öğretim materyallerini karşılaştırması üzerine bir araştırma
A study on subject matter experts' comparison of instructional materials developed by human and artificial intelligence
- Tez No: 995215
- Danışmanlar: PROF. DR. SERÇİN KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli eğitim, Bilgisayar teknolojisi, Eğitim teknolojisi, Teknolojik bilgi, Teknolojik yetenekler, Öğretim teknolojileri, Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme dersi, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Computer assisted education, Computer technology, Education technology, Technological knowledge, Technological compentences, Instructional technologies, Instructional technologies and material development course, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Yapay zekâ teknolojilerindeki hızlı gelişim, öğretim materyallerinin kaynağının tespitini zorlaştırarak geleneksel ayırt etme yöntemlerini işlevsiz hale getirmiştir. Bu araştırmanın amacı; alan uzmanlarının, yapay zekâ tarafından üretilen görsel, işitsel ve yazılı materyalleri insan üretiminden ayırt etme başarılarını, bu süreçteki stratejilerini ve farkındalık düzeylerini belirlemektir. Tarama modelinde desenlenen araştırmanın çalışma grubunu; Müzik, Resim-İş, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri, Türkçe Eğitimi ile Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi alanlarındaki 108 uzman oluşturmaktadır. Veriler;“Materyal Ayırt Etme Aracı”,“Yapay Zekâ Okuryazarlığı Ölçeği”, yarı yapılandırılmış görüşme ve gözlem notları kullanılarak toplanmıştır. Araştırma bulguları, katılımcıların genel başarı ortalamasının, şans başarısının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde altında kaldığını göstermiştir. Bu sonuç, yapay zekâ tarafından üretilen öğretim materyallerinin Turing testini geçtiğini ve insan algısını manipüle edebilecek düzeyde bir niteliğe ulaştığını kanıtlamaktadır. Katılımcılarda gözlemlenen düşük başarıya rağmen yüksek öz-güven (Dunning-Kruger etkisi) ve özellikle görsel materyallerdeki yüksek hata oranları, eğitimcilerin dijital materyal konusunda geleneksel bakış açılarının ötesinde yeni yetkinliklere ihtiyaç duyduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid development in artificial intelligence technologies has made it difficult to identify the source of instructional materials, rendering traditional methods of discrimination dysfunctional. The purpose of this research is to determine the success of field experts in distinguishing visual, auditory, and written materials produced by artificial intelligence from human production, their strategies in this process, and their awareness levels. The study group of the research, designed in a survey model, consists of 108 experts in the fields of Music, Art-Work, Computer and Instructional Technologies, Turkish Education, and Turkish Language and Literature education. Data were collected using the“Material Discrimination Tool”,“Artificial Intelligence Literacy Scale”, semi-structured interviews, and observation notes. Research findings showed that participants' overall success average remained statistically significantly below chance success. This result proves that instructional materials produced by artificial intelligence have passed the Turing test and have reached a level of quality that can manipulate human perception. Despite the low success observed in participants, the high self-confidence (Dunning-Kruger effect) and particularly high error rates in visual materials reveal that educators need new competencies beyond traditional perspectives on digital materials.