80 yaş üstü bireylerin günlük yaşam aktiviteleri, kırılganlık ve depresyon düzeylerinin incelenmesi: Retrospektif bir çalışma
Investigation of activities of daily living, frailty, and depression levels in individuals aged 80 and over: A retrospective study
- Tez No: 995238
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA PEKGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, kırılganlık, günlük yaşam aktiviteleri, sağlıklı yaş alma, Depression, frailty, activities of daily living, healthy aging
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yaşlılık Dünya genelinde hızla artan, beraberinde getirdiği fizyolojik değişikliklerin yanı sıra birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getiren doğal bir süreçtir. Yaşlılarda günlük yaşam aktivitesinde azalma ve kırılganlık, geriatrik depresyon açısından risk oluşturabilir. Çalışmamızda elde edilen verilerle yaşlılarda günlük yaşam aktiviteleri, kırılganlık ve geriatrik depresyonun birbiriyle olan ilişkilerini incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 15.01.2025-15.07.2025 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi sağlıklı yaş alma polikliniğinde muayene edilen hastaların, Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği, Klinik Kırılganlık Ölçeği, Geriatrik Depresyon Ölçeği-Kısa form ve sosyodemografik verilerinin retrospektif olarak incelenmesiyle gerçekleştirildi. Araştırma sonucu elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 programı ile analiz edildi. Tüm testler için istatistiksel anlamlılık düzeyi %95 güven aralığında p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortancası 85 olarak saptandı. Katılımcıların %58,7'si kadın, %41,3'ü erkek olarak bulundu. Medeni duruma göre evli olanların oranı %48,9 olarak kaydedildi. Kronik hastalığı olanların oranı %96,4 olarak bulundu. Düzenli ilaç kullananların oranı %94,7 olarak bulundu. Klinik kırılganlık ölçeği puanı ortancası 5; Katz günlük yaşam aktiviteleri ölçeği puanı ortancası 5; geriatrik depresyon ölçeği puanı ortancası 5 olarak tespit edildi. Klinik kırılganlık ölçeği ile Katz günlük yaşam aktiviteleri ölçeği arasında anlamlı ilişki saptandı. Klinik kırılganlık ölçeği ile geriatrik depresyon ölçeği arasında anlamlı ilişki bulundu. Katz günlük yaşam aktiviteleri ölçeği ile geriatrik depresyon ölçeği arasında anlamlı ilişki tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz veriler yaşlılarda yapılan Klinik kırılganlık ölçeği, Katz günlük yaşam aktiviteleri ölçeği ve geriatrik depresyon ölçeği arasında anlamlı bir ilişki olabileceğini göstermektedir. Aile hekimlerinin yaşlı hastaları izlerken kırılganlık, depresyon ve günlük yaşam aktiviteleri açısından düzenli taramalar yapması; erken tanı ve koruyucu yaklaşımlar açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Aging is a natural process that is rapidly increasing worldwide and brings various health problems along with physiological changes. A decline in activities of daily living and increased frailty in older adults may pose a risk for geriatric depression. The aim of this study was to examine the relationships between activities of daily living, frailty, and geriatric depression in older adults based on the data obtained. Materials and Methods: This study was conducted through a retrospective review of the Katz Index of Activities of Daily Living, Clinical Frailty Scale, Geriatric Depression Scale–Short Form, and sociodemographic data of patients who were examined at the Healthy Aging Outpatient Clinic of Konya City Hospital between 15 January 2025 and 15 July 2025. The data obtained from the study were analyzed using SPSS 22.0 software. Statistical significance was accepted as p<0.05 within a 95% confidence interval for all tests. Results: The median age of the participants was determined to be 85 years. Of the participants, 58.7% were female and 41.3% were male. According to marital status, 48.9% were married. The proportion of participants with chronic diseases was 96.4%, and 94.7% were using regular medication. The median score of the Clinical Frailty Scale was 5, the median Katz Index of Independence score was 5, and the median Geriatric Depression Scale score was 5. A significant relationship was found between the Clinical Frailty Scale and the Katz Index of Independence. A significant relationship was also observed between the Clinical Frailty Scale and the Geriatric Depression Scale. Additionally, a significant relationship was identified between the Katz Index of Independence and the Geriatric Depression Scale. Conclusion: The data obtained in our study indicate that there may be a significant relationship between the Clinical Frailty Scale, Katz Index of Independence, and Geriatric Depression Scale in older adults. Regular screening of older patients by family physicians in terms of frailty, depression, and activities of daily living is of great importance for early diagnosis and preventive approaches.