Visual narrative of an urban element: The case of Ataturk Boulevard in Ankara
Kentsel bir öğenin görsel anlatısı: Ankara Atatürk Bulvarı örneği
- Tez No: 995283
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER ELA ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ankara-Atatürk Bulvarı, Görsel hikayeleme, Ankara-Atatürk Avenue, Visual narrative
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Ankara'nın en simgesel kentsel akslarından biri olan Atatürk Bulvarı'nı görsel anlatı perspektifinden incelemektedir. Erken Cumhuriyet döneminde planlanan bu ana arter, zaman içinde geçirdiği fiziksel dönüşümlerle yalnızca yapılı çevresini değil, kentliyle kurduğu görsel ilişkiyi de yeniden şekillendirmiştir. Araştırma, bulvarın güncel mekânsal karakterini görsel akış ve görsel kalite kavramları üzerinden değerlendirerek bu kavramların bulvarın algısal sürekliliğini, okunaklılığını ve deneyimsel bütünlüğünü nasıl etkilediğini analiz etmektedir. Çalışma, mekânsal süreklilik ile görsel-mekânsal bütünlüğün kentsel görsel deneyim üzerindeki rolünü irdeleyerek Atatürk Bulvarı'nın görsel olarak nasıl algılandığını ve deneyimlendiğini ortaya koymaktadır. Görsel anlatı yaklaşımını temel alan çalışma, Atatürk Bulvarı'nın algısal deneyiminin güncel mekânsal düzenlemeler, görsel akış kırılmaları ve yön-bağımlı farklar üzerinden nasıl kurulduğunu çözümlemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Atatürk Boulevard, one of Ankara's primary civic axes, through the lens of visual narrative. Initially planned in the early Republican period, the boulevard has undergone substantial spatial transformations that reshape both its built environment and its visual relationship with the city. The study evaluates the boulevard's contemporary visual–spatial structure by applying the concepts of visual flow and visual quality to examine how these dimensions structure perceptual continuity, legibility, and the overall movement experience. It further considers how spatial rhythm and visual coherence shape the unfolding of the urban scene. Grounded in a visual-narrative methodology, the thesis investigates how contemporary spatial configurations, interruptions in visual flow, and direction-dependent variations produce the perceptual experience of Atatürk Boulevard.