Erken evre lobüler meme kanserinin prognostik faktörlerinin incelenmesi
Erken evre lobüler meme kanserinin prognostik faktörlerinin i̇ncelenmesi
- Tez No: 995284
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ŞAHBAZLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Antineoplastik birleşik kemoterapi protokolleri, Lenfatik metastazlar, Meme kanseri, Neoplazm metastazları, Invasive lobular breast cancer, prognosis, neutrophil-to-lymphocyte ratio, inflammatory markers, overall survival, Antineoplastic combined chemotherapy protocols, Lymphatic metastasis, Neoplasm metastasis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada invaziv lobüler meme kanseri tanılı hastalarda genel sağkalımı etkileyebilecek klinik, patolojik ve inflamatuvar prognostik faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya 2015–2025 yılları arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Tıbbi Onkoloji Polikliniği'nde takip edilen 82 erken evre invaziv lobüler meme kanseri hastası dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, ECOG performans durumu, komorbid hastalıkları, tümör özellikleri ve uygulanan tedavi yaklaşımları incelenmiştir. İnflamatuvar ve biyokimyasal parametreler olarak nötrofil/lenfosit oranı (NLR), C-reaktif protein (CRP), albümin ve HALP skoru değerlendirilmiştir. Genel sağkalım Kaplan–Meier yöntemi ile analiz edilmiş, prognostik faktörler tek ve çok değişkenli Cox regresyon analizi ile araştırılmıştır. Bulgular: Hastaların %98,8'i kadın olup ortalama yaş 59,6±11,8 yıl olarak bulunmuştur. Tek değişkenli analizde ECOG performans durumu, tümör tarafı, cerrahi uygulanması, düşük albümin düzeyi, yüksek CRP değeri ve Evre III hastalık genel sağkalım ile ilişkili bulunmuştur. NLR için yapılan ROC analizinde elde edilen AUC değerinin yaklaşık 0,5 olması bu parametrenin exitusu ayırt etme gücünün sınırlı olduğunu göstermiştir. Çok değişkenli Cox regresyon analizinde ise NLR>2,43 değeri genel sağkalım için bağımsız prognostik faktör olarak saptanmıştır (HR=3,565; %95 GA: 1,112–11,430; p=0,032). Ayrıca Evre III hastalık Evre I'e göre artmış mortalite riski ile ilişkili bulunmuştur (HR=4,787; %95 GA: 1,032–22,214; p=0,046). Diğer inflamatuvar ve biyokimyasal parametrelerin sağkalım üzerinde bağımsız etkisi gösterilememiştir. Sonuç: Bu çalışmada hastalık evresinin genel sağkalım üzerinde önemli bir prognostik faktör olduğu gösterilmiştir. Nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ile sağkalım arasında ilişki saptanmakla birlikte ayırt edici gücünün sınırlı olduğu görülmüş olup, bu parametrenin klinik değerlendirmede diğer prognostik faktörlerle birlikte kullanılmasının daha uygun olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate clinical, pathological, and inflammatory prognostic factors affecting overall survival in patients with invasive lobular breast cancer. Methods: A total of 82 patients diagnosed with invasive lobular breast cancer were included in this retrospective 49 study. Demographic characteristics, ECOG performance status, comorbidities, tumor features, and treatment modalities were analyzed. Inflammatory and biochemical parameters including neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), C-reactive protein (CRP), albumin, and HALP score were evaluated. Overall survival was analyzed using the Kaplan–Meier method, and prognostic factors were assessed using univariate and multivariate Cox regression analyses. Results: Most patients were female (98.8%), with a mean age of 59.6 ± 11.8 years. In univariate analysis, ECOG performance status, tumor laterality, surgical treatment, albumin level, CRP level, and stage III disease were associated with overall survival. The ROC analysis performed for NLR showed that the AUC value was approximately 0.5, indicating that this parameter has limited ability to discriminate mortality. In multivariate Cox regression analysis, NLR >2.43 was identified as an independent prognostic factor for overall survival (HR=3.565; 95% CI: 1.112–11.430; p=0.032). In addition, stage III disease was independently associated with poorer survival compared with stage I disease (HR=4.787; 95% CI: 1.032–22.214; p=0.046). No independent prognostic effect was observed for other inflammatory or biochemical parameters. Conclusion: Disease stage was identified as an important prognostic factor for overall survival in this study. Although the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) was associated with survival, its discriminative ability appeared to be limited; therefore, it may be more appropriate to evaluate this parameter together with other prognostic factors in clinical practice.