Kişilik özellikleri ve kültürel yapının doğum ağrısına etkisi
The influence of personality traits and cultural structure on labor pain
- Tez No: 995285
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY RATHFISCH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ağrı Algısı, Doğum Ağrısı, Doğum, Kişilik Özellikleri, Kültürel Yapı, Ağrı yönetimi, Doğum ağrıları, Doğum korkusu, Kişilik, Kişilik değerlendirme, Kültürel özellikler, Pain perception, Pain management, Delivery, Labor pain, Fear of birth, Personality, Personality assessment, Cultural characteristics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Doğum ağrısı yalnızca fizyolojik bir süreç değil; kadının kişilik özellikleri, kültürel değerleri ve içinde bulunduğu sosyal koşullardan etkilenen çok boyutlu bir deneyimdir. Afet sonrası psikososyal yapının değiştiği Hatay'da farklı kültürel grupların yaşam biçimleri ve gebelerin kişilik özellikleri, doğum ağrısını algılama biçimlerini farklılaştırabilir. Bu çalışma, Hatay'daki gebelerin kişilik özellikleri ile kültürel yapılarının doğum ağrısı algısına nasıl yansıdığını incelemek ve afet sonrası oluşan psikososyal koşulların bu ilişki üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma, Şubat–Haziran 2025 tarihleri arasında Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran, 38–42 haftalık, vajinal doğum yapan ve komplikasyon yaşamayan 314 gebe ile yürütüldü. Veri toplamada sosyodemografik, obstetrik ve kültürel özellikleri içeren anket formu; kişilik özelliklerini değerlendiren On Maddelik Kişilik Ölçeği; doğum sırasındaki davranışları kaydeden izlem formu ve doğum ağrısını subjektif olarak ölçen Vizüel Analog Skala (VAS) kullanıldı. Gebelerin %41,1'i 26–34 yaş aralığında, %56,1'i 0–5 yıllık evli ve %93,0'ı ev hanımıdır. Katılımcıların %80,3'ü (n=252) resmi nikâhlı, %77,4'ü orta gelir düzeyine sahip ve %73,9'u Hatay'ın yerli halkındandır. Ayrıca %97,1'i depremi yaşamış, %51,0'i konteyner kentte ikamet etmektedir. Bulgular, algılanan doğum ağrısının şiddetinin aktif ve geçiş fazlarında belirgin biçimde arttığını; aktif fazda, servikal açıklığın 6 cm olduğu dönemde VAS puanlarının 4–6 aralığında seyrettiği; geçiş fazında ise 8 cm açıklıkta 6–8'e, tam açıklık olan 10 cm'de ise 6–10 düzeyine yükseldiği saptandı. Yaş, eğitim ve önceki doğum deneyimlerinin ağrı düzeyi üzerinde etkili olduğunu gösterdi (p <0,05). Ayrıca yumuşak başlılık, sorumluluk, deneyime açıklık, dışa dönüklük ve duygusal dengelilik gibi kişilik boyutlarının doğumla ilişkili bazı kültürel tutumlarla anlamlı ilişkiler gösterdiği (p <0,001); afet sonrası yaşam koşullarının özellikle duygusal dengelilik üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir (p <0,05). Sonuç olarak, çalışmada kişilik yapısı, kültürel değerler ve afet sonrası koşulların doğum ağrısı deneyimini şekillendirdiği; bu nedenle ebelik bakımının kültüre duyarlı, bireyselleştirilmiş ve psikososyal açıdan bütüncül bir yaklaşımla planlanmasının önemli olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Labor pain is not only a physiological process but also a multidimensional experience influenced by the woman's personality traits, cultural values, and the social conditions in which she lives. In Hatay, where the psychosocial structure has changed after the disaster, the lifestyles of different cultural groups and the personality traits of pregnant women may differentiate the ways in which labor pain is perceived. This study was conducted to examine how the personality traits and cultural structures of pregnant women in Hatay are reflected in their perception of labor pain and to determine the impact of the psychosociological conditions that emerged after the disaste on this relationship. The research was carried out with 314 pregnant women who applied to Hatay Training and Research Hospital between February–June 2025, were 38–42 weeks pregnant, gave birth vaginally, and experienced no complications. In data collection, a questionnaire form including sociodemographic, obstetric, and cultural characteristics; the Ten-Item Personality Inventory used to evaluate personality traits; an observation form that recorded behaviors during labor; and the Visual Analog Scale (VAS), which measures labor pain subjectively, were used. Of the pregnant women, 41.1% are between 26–34 years of age, 56.1% have been married for 0–5 years, and 93.0% are housewives. Among the participants, 80.3% (n = 252) are officially married, 77.4% have a moderate income level, and 73.9% are native residents of Hatay. In addition, 97.1% have experienced the earthquake, and 51.0% reside in container settlements. The findings showed that the severity of perceived labor pain increased markedly during the active and transition phases; in the active phase, during the period when cervical dilation is 6 cm, VAS scores ranged between 4–6; in the transition phase, at 8 cm dilation, they rose to 6–8, and at full dilation, 10 cm, they increased to 6–10. Age, education, and previous birth experiences were shown to have an effect on the level of pain (p <0.05). Additionally, personality dimensions such as agreeableness, conscientiousness, openness to experience, extraversion, and emotional stability were found to show significant relationships with certain cultural attitudes related to childbirth (p <0.001); and post-disaster living conditions were identified as influencing especially emotional stability