Abdülaziz Mecdi Tolun'un Ahmet Süheyl Ünver'e mektupları ve tasavvufî görüşleri
  1. Tez No: 531733
  2. Yazar: MEHTAP İPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAMİL CİHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mektup, tasavvuf, insan, kalp, tefekkür, râbıta, Letter, Sufism, human, heart, contemplation, link
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Tasavvufa dair kütüphanelerimizde birçok yazma eser mevcuttur. Bu yazma eserlere yönelik yapılan çalışmalar her geçen gün artmakla birlikte, yapılan bu çalışmaların yeterli olmadığı da âşikardır. Bu sebeple biz de içeriği itibariyle tasavvufî mektuplardan oluşan“Abdülaziz Mecdi Tolun Hz. Mektupları 2”isimli bir yazma eser üzerinde çalışmaya karar verdik. Bu eserle ilgili yaptığımız araştırma neticesinde“Abdülaziz Mecdi Tolun Hz. Mektupları 2”eserinin birinci cildine rastlamadık.“Abdülaziz Mecdi Tolun Hz. Mektupları 2”adlı eser, Süleymaniye Kütüphanesi'nde Süheyl Ünver Defteri'nde 190 arşiv numarasında kayıtlıdır. Bu eser, Abdülaziz Mecdi Tolun tarafından Ahmet Süheyl Ünver'e yazılmıştır. Eserde kullanılan yazı türü rikadır ve bu mektuplar toplamda 22 varaktır. Bu çalışmada, eser tarafımızdan transkribe edilmiştir. Daha sonra eserden hareketle“vahdet-i vücûd, insan, kalp, tefekkür, mi'rac ve urûc, aşk, râbıta”kavramları tasavvufî düşünce ekseninde incelenerek Abdülaziz Mecdi Tolun'un bazı tasavvufî görüşleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Böylece Abdülaziz Mecdi Tolun'un, İbn Arabî düşüncesi çizgisinde olduğu görülmüştür. Anlaşıldığına göre müellifin yaşamış olduğu tecrübeler ve üstatları, müellifi ve Ahmet Süheyl Ünver'i İbn Arabî düşüncesine sevketmiş olabilir. Çalışmada bunların yanı sıra Abdülaziz Mecdi Tolun'un ve Ahmet Süheyl Ünver'in hayatı, eserleri ve tasavvufî şahsiyeti hakkında bilgiler verilmiştir. Araştırmada önce kütüphanelere gidilerek literatür taraması yapılmıştır. Araştırma sırasında yararlanılan kaynaklar“Kaynakça”adı altında verilmiştir. Son olarak da eserden hareketle bir sözlük oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
There are many manuscripts in local libraries about Sufism. Although studies for this field are increasing day by day, it is obvious that these studies are not enough. For this reason, the content of the Sufi letters of“Second Letters by Abdülaziz Mecdi Tolun”we decided to work on a writing work. In this study our research on this work net“Second Letters by Abdülaziz Mecdi Tolun”we didn't find the first volume of his work.“Second Letters by Abdülaziz Mecdi Tolun”is registered in the 190 library number in Süheyl Ünver Book in the Süleymaniye Library. This letter was written by Abdülaziz Mecdi Tolun to Ahmet Süheyl Ünver. The type of writing used in the letter is riqa and these letters are 22 pages. That work was transcribed by us. In this study some concepts“ unity of existence, human, heart, contemplation, miraj and ascension, love and link, were examined in the axis of mystical thought and also in this study it was dealth with some mystical vies of Abdulaziz Mecdi Tolun. Thus, Abdülaziz Mecdi Tolun was in the line of thinking Ibn Arabi. It is understood that the experiences and scholars that the author had experienced might have led to the thought of the author and Ahmet Süheyl Ünver to the idea of Ibn Arabi. In addition to some, information was given about the life, works and mystic personality of Abdülaziz Mecdi Tolun and Ahmet Süheyl Ünver. In the research, literature review was done by going to the libraries. The sources used during the research are given under the title ”Bibliography". Finally it was lexicalised related to letters.