Çocuk mobilyasında dijital pazarlama aracı olarak hikâye anlatımı: stratejik bir yaklaşım önerisi
Storytelling as a digital marketing tool in children's furniture: a strategic approach proposal
  1. Tez No: 995370
  2. Yazar: KÜBRA YAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYSAL DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital öyküleme, Endüstriyel tasarım, Hikaye anlatma, Mobilya, Mobilya sektörü, Mobilya tasarımı, Pazarlama, Yapay zeka, Çilek Mobilya, Çocuk odası, Digital storytelling, Industrial design, Story telling, Furniture, Firniture sector, Furniture design, Marketing, Artificial intelligence, Çilek Furniture, Children room
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, endüstriyel çocuk mobilyası firmalarına yönelik hikâye anlatımının endüstriyel tasarımcı, kullanıcı ve pazarlama boyutlarını bir araya getiren, stratejik bir yaklaşım geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çıktıların birincil faydalanıcısı pazarlama birimleri olup, tasarımcı katkıları ve kullanıcı verileri sürece entegre edilmektedir. Tez kapsamında endüstriyel tasarımcı, kullanıcı araştırmalarından elde edilen veriler aracılığıyla pazarlama söylemini zenginleştiren aktör olarak konumlanmaktadır. Tasarımcı, hikâye anlatımını kullanıcı odaklı ve bütüncül biçimde kurgulayarak sürece kullanıcı verisine dayalı yenilikçi bir boyut kazandırmaktadır. Araştırma sürecinde, çocuk mobilyasına özgü tasarım kriterleri incelenmiş; sektörün satış kanalları, dijital pazar yapısı ve değişen kullanıcı davranışları bağlamında ele alınmıştır. Dijital pazarlama stratejileri kapsamında hikâye anlatımının, ürün algısı ve kullanıcı tercihleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Yürütülen çalıştay kapsamında katılımcılardan elde edilen kelime temelli veriler hikâye kurgusunun temelini oluşturmuş; bu veriler yapay zekâ destekli araçlar aracılığıyla görsel ve metinsel anlatılara dönüştürülmüştür. Elde edilen bulgular doğrultusunda geliştirilen“Hikâye Anlatım Kiti”ve“Yaratıcı İçerik Yönlendirme Formu”, hikâye temelli ifadeleri destekleyen metodolojik araçlar olarak kurgulanmıştır. Geliştirilen araçların, içerik üretiminde hikâye kurgusunu desteklemesi ve dijital mecralarda kullanıcıyla duygusal bağ kurulmasına katkı sağlaması hedeflenmektedir; bu yönüyle tez, çocuk mobilyası sektöründeki tasarımcılar ve uygulayıcılar için yenilikçi ve uygulanabilir bir kaynak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to develop a strategic approach that integrates the design, user, and marketing dimensions of storytelling for industrial children's furniture manufacturing companies. While marketing departments are the primary beneficiaries, industrial designers and user data are integrated into the storytelling process. Within the scope of the thesis, the industrial designer is positioned as an actor who enriches marketing discourse through data obtained from user research. The designer introduces an innovative, user data–based dimension to the process by structuring storytelling in a usercentered and holistic manner. During the research process, design criteria specific to children's furniture were examined, and the sector's sales channels were examined within the context of digital market structures and changing user behaviors. Within digital marketing strategies, the effects of storytelling on product perception and user preferences were evaluated. As part of the conducted workshop, word-based data obtained from participants formed the basis of the story structure; these data were transformed into visual and textual narratives through AI-supported tools. Based on the findings, two tools—the“Storytelling Kit”and the“Creative Content Guidance Form”—were developed as methodological instruments supporting story-based expressions. The developed tools aim to support story structuring in content production and to contribute to establishing emotional connections with users on digital platforms; in this respect, the thesis offers an innovative and applicable resource for designers and practitioners in the children's furniture sector.