Investigation of the impact behavior of sandwich composites
Sandviç kompozitlerin darbe davranışının incelenmesi
  1. Tez No: 995427
  2. Yazar: DALYA FADIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERKLİĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sandviç kompozit, Bazalt fiber, Balsa, PVC, Hibrit yapı, Sandwich composite, Basalt fiber, Balsa, PVC, Hybrid structure
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
Özet
Fiber takviyeli polimer sandviç kompozitler, hafif ve yüksek performanslı yapıların geliştirilmesinde kritik öneme sahiptir; ancak farklı lif türleri, çekirdek malzemeleri ve laminasyon mimarilerinin etkileşimi davranışı öngörmeyi zorlaştırmaktadır. Bu nedenle mekanik davranışın belirlenmesinde deneysel inceleme en güvenilir yöntemdir. Bu çalışma; dört lif türüyle (tekli veya hibrit tabakalar), iki çekirdek malzemesiyle (balsa ve PVC köpük) ve çeşitli dizilimlerle üretilmiş 18 sandviç yapı konfigürasyonunun kapsamlı deneysel analizlerini sunmaktadır. Mekanik performans çekme, üç nokta eğme ve düşük hızlı darbe testleri altında değerlendirilmiştir. Bulgular, çekme davranışının esas olarak yüzey tabakalarındaki lif özellikleri tarafından belirlendiğini göstermiştir. Eğilme altında ise çekirdek belirleyici unsur olmuş; balsa çekirdeğin yük taşımadaki katkısı yüksek olmuş olup genel olarak dayanımı arttırmıştır ancak PVC'ye kıyasla daha düşük kırılma tokluğu göstermiştir. Bileşen seçimi, lif hibritizasyonu ve tabaka dizilim sırasının performansı ile hasar mekanizmasını şekillendiren temel parametreler olduğu görülmüştür. Hibrid yüzey tabakalarında bazalt takviyelerinin dış katmanlara yerleştirilmesi neredeyse tüm yükleme koşullarında belirgin iyileşme sağlamıştır. Bu çalışma, malzeme ve yapısal parametrelerin karmaşık etkileşimini açıklayan kapsamlı bir deneysel veri seti sunmakta ve optimum performansa ulaşmada kritik rol oynadığını göstermektedir; ancak bir yükleme tipi için optimize edilen dizilim diğer koşullarda her zaman en iyi sonucu vermemektedir.
Özet (Çeviri)
Fiber-reinforced polymer (FRP) sandwich composites are essential for developing lightweight, high-performance structures. However, the interactions between various fibers, core materials, and laminate architectures make their behavior difficult to predict. Thus, direct experimental investigation is the most reliable manner to determine their true behavior. This study presents a comprehensive experimental investigation of 18 distinct sandwich configurations, fabricated using four different fibers (in single or hybrid laminates), two core materials (natural balsa and synthetic PVC foam), and multiple stacking sequences. The mechanical performance was evaluated under tensile, three-point flexural, and low velocity drop-weight impact loading. The most general findings that tensile performance was more dominated by the properties of the skin-fibers. In flexure, the core became the critical differentiator, as the balsa core exhibited active load-bearing participation, resulting in higher global strength but reduced fracture toughness compared with the PVC core. The constituent's choice, fiber hybridization and stacking sequence were shown to be critical parameters for tailoring performance, failure mechanism and its progression. Among the hybridized skins, placing basalt reinforcements in the outer layers provided the improvement almost across all loading conditions. This work provides an experimental dataset that clarifies the complex interplay of material and structural parameters, proving its role for achieving optimal performance. However, optimizing SS for one loading condition may not yield optimal performance in another.