Toraks cerrahisinde intraoperatif müzik terapisinin anestezik ajan tüketimi ve anksiyete üzerine etkisi
The effect of intraoperative music therapy on anesthetic agent consumption and anxiety in thoracic surgery
- Tez No: 995432
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİHA TÜRKTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezik ajan tüketimi, Bispektral indeks, Hemodinami, Müzik terapisi, Postoperatif anksiyete, Ağrı, Toraks cerrahisi, Anesthetic consumption, Bispectral index, Hemodynamics, Music therapy, Postoperative anxiet, Pain, Thoracic surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Toraks cerrahisi, malignite şüphesi ve cerrahi travmanın büyüklüğü nedeniyle hastalarda belirgin stres ve anksiyeteye yol açan yüksek riskli bir cerrahi alandır. Bu çalışmada, toraks cerrahisinde intraoperatif dönemde kulaklıkla dinletilen Klasik Batı müziği ve tasavvuf müziğinin; anestezik ajan gereksinimi (propofol ve desfluran tüketimi), postoperatif anksiyete, ağrı, ek analjezik ihtiyacı ve hemodinamik yanıtlar üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, randomize, tek merkezli çalışmaya genel anestezi altında elektif toraks cerrahisi planlanan 159 hasta dâhil edildi. Hastalar kontrol grubu, Klasik Batı müziği ve tasavvuf müziği olmak üzere üç gruba ayrıldı. Müzik uygulaması indüksiyon öncesinde başlatılıp ameliyat boyunca sürdürüldü. Tüm hastalarda elektrokardiyografi, noninvaziv kan basıncı, oksijen satürasyonu ve bispektral indeks monitörizasyonu yapıldı. İndüksiyon sırasında kullanılan propofol dozu, toplam desfluran tüketimi, hemodinamik değişkenler, ekstübasyon ve taburculuk süreleri, postoperatif ağrı, sedasyon, ek analjezik gereksinimi ve anksiyete düzeyleri kaydedildi. Anksiyete değerlendirmesinde STAI Durumluk Kaygı Ölçeği kullanıldı. Bulgular: İndüksiyon propofol dozu ve toplam desfluran tüketimi kontrol grubunda müzik uygulanan gruplara göre anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla, p=0,011, p=0,013). Tasavvuf grubunda ekstübasyon süresi daha kısa bulundu (p=0,003). Kontrol grubunda müzik uygulanan gruplara kıyasla entübasyon sonrası sistolik, diyastolik ve ortalama arter basınçları daha yüksekti (sırasıyla, p=0,014, p=0,002, p=0,003). Postoperatif dönemde tasavvuf müziği dinleyen grupta bradikardi sıklığı daha fazla ve taşikardi sıklığı daha düşük bulundu (sırasıyla, p=0,027, p=0,048). Ek analjezik gereksinimi sedasyon skorları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Preoperatif ve postoperatif kaygı düzeyleri tasavvuf müziği grubunda daha yüksek bulundu (sırasıyla, p=0,013, p=0,017). Sonuç: Toraks cerrahisinde intraoperatif müzik dinletisi anestezik ajan tüketimini azaltarak ve entübasyona bağlı sempatik yanıtı baskılayarak hemodinamik stabiliteyi destekleyen, invaziv olmayan ve kolay uygulanabilir bir yöntemdir. Ancak postoperatif kaygı ve ağrı üzerinde üstünlüğü gösterilememiştir. Daha geniş örneklemli çalışmalar müziğin anestezi pratiğindeki rolünü güçlendirecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Thoracic surgery is a high-risk surgical field that frequently induces significant stress and anxiety due to the possibility of malignancy and the magnitude of surgical trauma. This study aimed to evaluate the effects of intraoperatively administered Classical Western music and Sufi music, delivered through over-ear headphones, on anesthetic agent consumption (propofol and desflurane), postoperative anxiety, pain, additional analgesic requirement, and hemodynamic responses in patients undergoing thoracic surgery. Materials and Methods: This prospective, randomized, single-center study included 159 patients scheduled for elective thoracic surgery under general anesthesia. Patients were assigned to three groups: control, Classical Western music, and Sufi music. The music intervention was initiated before induction and continued throughout the surgery. All patients were monitored with electrocardiography, non-invasive blood pressure, oxygen saturation, and bispectral index. Propofol dose during induction, total desflurane consumption, hemodynamic parameters, extubation and discharge times, postoperative pain, sedation, additional analgesic requirements, and anxiety levels were recorded. The State-Trait Anxiety Inventory (STAI-State) was used to assess anxiety. Results: The propofol induction dose and total desflurane consumption were significantly higher in the control group compared with the music groups (p=0.011 and p=0.013, respectively). Extubation time was shorter in the Sufi music group (p=0.003). Post-intubation systolic, diastolic, and mean arterial pressures were significantly higher in the control group than in the music groups (p=0.014, p=0.002, and p=0.003, respectively). In the postoperative period, the Sufi group had a higher incidence of bradycardia and a lower incidence of tachycardia (p=0.027 and p=0.048). No significant differences were observed among the groups regarding postoperative sedation levels and additional analgesic requirements (p>0.05). Preoperative and postoperative anxiety levels were higher in the Sufi music group (p=0.013 and p=0.017). Conclusion: Intraoperative music listening in thoracic surgery is a non-invasive and easily applicable method that supports hemodynamic stability by reducing anesthetic agent consumption and suppressing the sympathetic response to intubation. However, its superiority on postoperative anxiety and pain could not be demonstrated. Studies with larger sample sizes will strengthen the role of music in anesthesia practice.