Ratlarda sisplatin ile oluşturulan testiküler hasar üzerine viburnum opulus'un olası etkisinin histolojik ve biyokimyasal olarak incelenmesi
Histological and biochemical investigation of the possible effect of viburnum opulus on cisplatin-induced testicular damage in rats
- Tez No: 995453
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI İBRAHİM ÇİMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Sisplatin, testis, Viburnum Opulus, Cisplatin, testis, Viburnum Opulus
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Sisplatin, birçok kanserde kullanılan platin bazlı bir kemoterapötiktir ve testislerde doğrudan toksisite ve oksidatif stresle hasar oluşturarak infertiliteye yol açabilir. Bu hasar çoğu zaman geri dönüşümlüdür. Çalışmamızda, bu hasarın antioksidan özellikli Viburnum Opulus ile önlenip önlenemeyeceğini araştırdık. Amacımız, sisplatin tedavisi sonrası genç erkeklerde görülen infertilite riskini azaltmaktır. YÖNTEM: Çalışmamızda 32 adet 241±26 gr ağırlığında Wistar Albino cins erişkin erkek rat kullanıldı. Ratlar rastgele 8'er adetten 4 farklı deney grubuna ayrıldı. Kontrol grubuna işlem yapılmadı. İkinci gruba 12 gün boyunca 100mg/kg oral Viburnum Opulus verildi. Üçüncü gruba tek doz 7mg/kg sisplatin (i.p) uygulandı. Dördüncü gruba 7mg/kg sisplatin (i.p) uygulamasının ardından 12 gün boyunca 100mg/kg oral Viburnum Opulus verildi. Tüm ratlara 12 günün sonunda 40mg/kg %10 ketamin hidroklorür ve 8mg/kg ksilazin yapılarak anestezi uygulandı. Cerrahi olarak testisler çıkarıldı, kan örnekleri alındı ve ratlar sakrifiye edildi. BULGULAR: Gruplar arası johnsen skorlaması, germinal epitel kalınlığı ve seminifer tübül çapı ölçümü yapıldı. CIS grubunda diğerlerine göre istatistiksel anlamlı (p<0,05) düşüş saptanırken CIS+V.O gruplarında diğerlerine göre istatistiksel anlamlı (p<0,05) yükselme görüldü. Semen analizinde toplam sperm konsantrasyonu, ileri hareket yüzdeleri ve normal morfoloji yüzdeleri karşılaştırıldı. CIS grubunda her 3 değerde anlamlı şekilde (p<0,05) düşüş saptanırken CIS+V.O grubunda CIS grubuna göre 3 değerde de anlamlı (p<0,05) yükseliş izlendi. Biyokimyasal analizde total testosteron, inhibin-b, CAT, SOD, GPx, 8-OHdG, MPO, MDA, TAS ve TOS ölçümleri yapıldı. GPx dışında (p>0,05) tüm bulgularda gruplar arası anlamlı farklılık (p<0,05) saptandı. SONUÇ: Sisplatinin testiküler dokuda hasar yaptığına ve birçok molekülün bu hasarı önlemede etkili olup olmadığına dair literatürde çalışmalar mevcut. Çalışmamızda, sisplatine bağlı oluşan histometrik hasarın ve artan oksidatif stresin Viburnum Opulus ile önlenebildiğini gösterdik.
Özet (Çeviri)
AIM: Cisplatin is a platinum-based chemotherapeutic used in many cancers and can cause infertility by inducing testicular damage through direct toxicity and oxidative stress. This damage is often reversible. In our study, we investigated whether this damage can be prevented with the antioxidant Viburnum Opulus. Our aim was to reduce the risk of infertility seen in young men after cisplatin treatment. MATERIALS AND METHODS: Thirty-two adult male Wistar Albino rats (241 ± 26 g) were randomly allocated into four groups (n=8). The control group received no treatment. Group 2 received 100 mg/kg oral Viburnum opulus for 12 days. Group 3 received a single intraperitoneal dose of cisplatin (7 mg/kg). Group 4 received cisplatin (7 mg/kg, i.p.) followed by oral Viburnum opulus (100 mg/kg) for 12 days. At the end of the experimental period, anesthesia was achieved with ketamine (40 mg/kg) and xylazine (8 mg/kg). Testes were surgically removed, blood samples were collected, and the animals were sacrificed. RESULTS: Histometric evaluations (Johnsen score, germinal epithelium thickness, and seminiferous tubule diameter) revealed significant reductions in the cisplatin group (p<0.05), whereas the cisplatin + Viburnum Opulus group demonstrated significant improvement (p<0.05). Semen parameters, including total sperm concentration, progressive motility, and normal morphology, were significantly decreased in the cisplatin group and significantly restored in the cisplatin + Viburnum Opulus group (p<0.05). Biochemical analyses showed significant intergroup differences in testosterone, inhibin-B, CAT, SOD, 8-OHdG, MPO, MDA, TAS, and TOS, with no significant change in GPx. CONCLUSION: Our findings indicate that Viburnum Opulus effectively reduces cisplatin-induced testicular damage and oxidative stress, suggesting its potential as a protective agent against chemotherapy-related male infertility.