Development of a novel thin film microextraction method with HPLC-UV for simultaneous analysis of clozapine, nicotine, caffeine and their metabolites
Klozapin, nikotin, kafein ve metabolitlerinin eş zamanlı analizi için HPLC-UV ile yeni bir ince film mikroekstraksiyon yönteminin geliştirilmesi
- Tez No: 995476
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EZEL BOYACI, DOÇ. DR. MEHMET GÜMÜŞTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İnce film mikroekstraksiyonu (TFME), şizofreni, klozapin, yüksek performanslı sıvı kromatografisi-ultraviyole (HPLC-UV), Thin film microextraction (TFME), schizophrenia, clozapine, high performance liquid chromatography-ultraviolet (HPLC-UV)
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Şizofreni kronik bir ruhsal bozukluktur ve farmakoterapi, tedavisinde önemli bir rol oynar. Şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçlardan biri olan klozapinin aktif metaboliti norklozapindir; ancak nikotin ve kafein tüketimi, klozapin metabolizmasında değişikliklere yol açarak ilaç ve metabolitlerin plazma konsantrasyonlarını potansiyel olarak etkileyebilir. Bu tezin amacı, şizofreni hastalarının plazma örneklerinde klozapin, nikotin, kafein ve metabolitleri arasındaki ilişkiyi araştırmak için gelecekte kullanılabilecek yeni ve güvenilir bir analitik yöntem geliştirmektir. Bu bağlamda, öncelikle seçici bir yüksek performanslı sıvı kromatografisi-ultraviyole yöntemi geliştirilmiştir. Daha sonra, hidrofilik-lipofilik dengeli bir polimer sentezlenmiş, karakterize edilmiş ve analitlerin ekstraksiyonu için uygun ince film mikroekstraksiyon (TFME) örnekleyicileri elde etmek üzere biyolojik olarak uyumlu bir yapıştırıcı kullanılarak paslanmaz çelik bıçaklara immobilize edilmiştir. Ardından, numune hazırlama için kritik olan TFME parametreleri incelenmiş ve son olarak yöntem valide edilmiştir. Sonuçlar, plazma seyreltmesinin kritik olduğunu (plazma:H2O (1:2, h/h)), pH ayarlamasının ve tuz ilavesinin ise analitlerin ekstraksiyonunu önemli ölçüde etkilemediğini gösterdi. Optimum parametreler sırası ile: 2 saatlik ekstraksiyon süresi ve %0,1 formik asit içeren ACN:MeOH:H2O (40:40:20, h/h/h) desorpsiyon çözeltisi ile 15 dakikalık desorpsiyon süresi. Validasyon çalışmaları, geliştirilen yöntemin, nikotin hariç, plazmadaki analitlerin belirlenmesi için umut verici olduğunu gösterdi; kotinin ve teofilin için 0,25 μg/mL, kafein ve klozapin için 0,75 μg/mL ve nikotin için 2,5 μg/mL kantitatif limit değerleri elde edildi.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia is a chronic mental disorder, and pharmacotherapy plays a significant role in its treatment. One of the drugs used in the treatment of schizophrenia is clozapine, whose active metabolite is norclozapine; however, nicotine and caffeine consumption may lead to alterations in clozapine metabolism which potentially affecting plasma drug and metabolite concentrations. The aim of this thesis is to develop a novel and reliable analytical method that can be used in the future to investigate the relationship between clozapine, nicotine, caffeine, and their metabolites in plasma samples of schizophrenia patients. In this context, a selective high-performance liquid chromatography-ultraviolet method was first developed. Subsequently, a hydrophilic-lipophilic balanced polymer was synthesized, characterized, and immobilized on stainless-steel blades using a biocompatible glue to obtain thin film microextraction (TFME) samplers suitable for the extraction of the analytes. Following that, TFME parameters critical for sample preparation were scrutinized, and finally, the method was validated. Results showed that plasma dilution is critical (plasma:H2O (1:2, v/v)), whereas pH adjustment and salt addition do not significantly affect the extraction of the analytes. The optimum parameters were: extraction time of 2 hours and desorption time of 15 minutes, with desorption solution of ACN:MeOH:H2O (40:40:20, v/v/v) containing 0.1% formic acid. Validation studies showed that the developed method is promising for the determination of the analytes in plasma, except for nicotine, with a limit of quantitation of 0.25 μg/mL for cotinine and theophylline, 0.75 μg/mL for caffeine and clozapine, and 2.5 μg/mL for nicotine.