Ağ kafeslerde, toprak havuzlarda yetiştirilen ve doğadan yakalanan bazı deniz balığı türlerinin biyokimyasal kompozisyonu, yağ asitleri ve mineral değerlerinin mevsimsel olarak incelenmesi
Seasonal comparison of biochemical composition, fatty acids and mineral values of some marine fish species reared in net cages, earthen ponds and wild-caught
- Tez No: 995475
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ TAŞBOZAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mevsimler, Yağ asitleri, Seasons, Fatty acids
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, doğal deniz ortamından elde edilen ve farklı yetiştiricilik koşullarında (deniz kafesi ve toprak havuz) yetiştirilen levrek, çipura ve sarıağız balıklarının vücut kimyasal kompozisyonları, yağ asidi profilleri ve mineral madde içeriklerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Lipit değerleri en yüksek kafes çipuralarda (ilkbahar; %14,85±0,64) gözlemlenirken, en düşük değer ise doğal sarıağızlarda (ilkbahar; %0,61±0,06) saptanmıştır (P≤0,05). Ham protein değeri en yüksek toprak havuz çipura (ilkbahar; %22,89±0,19) bireylerinde elde edilmiştir (P≤0,05). ƩSFA değerleri en yüksek doğal sarıağızlarda (sonbahar; 34,67±2,07) gözlemlenirken en düşük değer kafes levrek balıklarında (kış; 6,11±1,08) tespit edilmiştir (P≤0,05). ƩMUFA değerleri en düşük doğal çipura örneklerinde (kış; %31,23±1,27), en yüksek ise kafes levreklerinde (yaz; %49,23±1,75) tespit edilmiştir (P≤0,05). ƩPUFA değerleri toprak havuz levrek bireylerinde (sonbahar; %55,42±3,69) en yüksek, doğal sarıağız balıklarında ise (yaz; %32,72±2,02) en düşük seviyede bulunmuştur (P≤0,05). Ʃω-6 yağ asitleri miktarı, doğal sarıağızlarda (sonbahar; %13,38±0,89) en yüksek seviyeye ulaşırken, kafes levreklerinde (yaz; %6,75±0,39) daha düşük değer elde edilmiştir (P≤0,05). Ʃω-3 yağ asitleri ise toprak havuz çipuralarında (sonbahar; %45,06±0,78) en yüksek seviyede tespit edilirken, doğal sarıağızlarda ise (yaz; %21,50±0,81) bu değer daha düşük bulunmuştur (P≤0,05). ω-3/ω-6 oranı, toprak havuz çipura örneklerinde (kış; %5,59±0,03) en yüksek değeri göstermiş, doğal sarıağız örneklerinde ise (sonbahar; %1,78±0,01) daha düşük seviyelerde gözlemlenmiştir (P≤0,05). Mineral profilinde Ca, Na ve Mg en baskın elementler olarak öne çıkmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, besin kompozisyonu, yağ asitleri ve mineral içerikleriyle tüm grupların özellikle kültür (kafes ve toprak havuz) balıklarının insan tüketimi ve sağlığı için tavsiye edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to conduct a comparative analysis of the proximate compositions, fatty acid profiles and mineral contents of European sea bass (Dicentrarchus labrax), gilthead seabream (Sparus aurata), and meagre (Argyrosomus regius) obtained from natural marine environments and different aquaculture systems (sea cages and earthen ponds). The highest lipid content was observed in cage-reared gilthead seabream (spring; 14.85±0.64%), while the lowest was recorded in wild meagre (spring; 0.61±0.06%) (P≤0.05). The highest crude protein value was obtained from earthen pond gilthead seabream (spring; 22.89±0.19%) (P≤0.05). Total saturated fatty acid (SFA) levels peaked in wild meagre (autumn; 34.67±2.07%), whereas the minimum value was detected in cage-reared sea bass (winter; 6.11±1.08%) (P≤0.05). The lowest total monounsaturated fatty acid (MUFA) levels were identified in wild gilthead seabream (winter; 31.23±1.27%), while the highest levels were found in cage-reared sea bass (summer; 49.23±1.75%) (P≤0.05). Total polyunsaturated fatty acids (PUFA) were highest in earthen pond sea bass (autumn; 55.42±3.69%) and lowest in wild meagre (summer; 32.72±2.02%) (P≤0.05). The total amount of ω-6 fatty acids reached its maximum in wild meagre (autumn; 13.38±0.89%), while cage-reared sea bass (summer; 6.75±0.39%) yielded lower values (P≤0.05). Regarding total ω-3 fatty acids, the highest concentration was detected in earthen pond gilthead seabream (autumn; 45.06±0.78%), whereas wild meagre (summer; 21.50±0.81%) showed lower levels (P≤0.05). The ω-3/ω-6 ratio exhibited its peak in earthen pond gilthead seabream (winter; 5.59±0.03%) and was lower in wild meagre (autumn; 1.78±0.01%) (P≤0.05). In the mineral profile, Ca, Na, and Mg emerged as the most dominant elements. Based on the findings, it is concluded that all fish groups, especially cultured (cage and earth pond) fish can be recommended for human consumption and health due to their nutritional compositions, fatty acid profiles and mineral contents.