Değerler eğitiminde karşılaşılan sorunlara ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers' opinions on problems encountered in values education
- Tez No: 995528
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerler, değerler eğitimi, değerler eğitimini engelleyen faktörler, Values, Values education, Factors hindering value education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı
Özet
DEĞERLER EĞİTİMİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLARA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Ahmet KESKİN Eylül 2025, 112 sayfa Değerler eğitimi, bireylerin toplumsal yaşama uyum sağlaması, kültürel kimliğin korunması ve evrensel değerlerin içselleştirilmesi açısından eğitimin temel boyutlarından biridir. Ancak uygulamada değerler eğitiminin farklı engellerle karşılaştığı görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, öğretmen görüşlerine dayalı olarak eğitim kurumlarında değerler eğitimini zorlaştıran faktörleri belirlemektir. Çalışma nitel araştırma deseniyle yürütülmüş ve veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen ve beş alan uzmanının görüşleriyle geçerliği sağlanan görüşme formu 13 sorudan oluşmaktadır. Katılımcılar, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Kırıkkale merkez ve ilçelerindeki ilkokul ve ortaokullarda görev yapan yirmi öğretmenden oluşmuştur. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, öğretmenlerin değerler eğitimine büyük önem verdiklerini, ancak süreci çeşitli engeller nedeniyle etkili biçimde yürütemediklerini ortaya koymuştur. Özellikle ailelerin değer aktarımındaki eksiklikleri, okulun fiziki yetersizlikleri, kalabalık sınıflar, yönetim anlayışındaki sorunlar ve müfredatın yoğunluğu önemli engeller arasında yer almaktadır. Ayrıca öğrencilerin bireysel farklılıkları, medyanın olumsuz etkileri ve toplumsal değer çatışmaları da süreci zorlaştıran unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Bulgular, değerler eğitiminin yalnızca öğretmenlerin çabasıyla sınırlı olmadığı; aile, okul, medya ve toplumun birlikte belirleyici rol oynadığını göstermektedir. Sonuç olarak, değerler eğitiminin etkili biçimde sürdürülebilmesi için öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin desteklenmesi, okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi, eğitim ortamlarının uygun şekilde düzenlenmesi ve öğretim programlarının değer eğitimine daha fazla alan tanıyacak biçimde yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Çalışma, değerler eğitiminin önündeki engelleri bütüncül biçimde ele alması bakımından literatüre katkı sağlamakta ve uygulayıcılar ile karar vericiler için yol gösterici nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
TEACHERS' OPINIONS ON PROBLEMS ENCOUNTERED IN VALUES EDUCATION Kırıkkale University Institute of Social Sciences Department of Curriculum and Instruction, Master's Degree Advisor: Assistant Professor Ahmet KESKİN September 2025, 112 pages Values education is one of the fundamental dimensions of education in terms of enabling individuals to adapt to social life, preserving cultural identity, and internalizing universal values. However, in practice, values education encounters various obstacles. The aim of this study is to determine the factors that hinder values education in educational institutions based on teachers' views. The study was conducted with a qualitative research design, and the data were collected through semi-structured interviews. The interview form, developed by the researcher and validated with the opinions of five field experts, consisted of 13 questions. The participants of the study were twenty teachers working in primary and secondary schools in the city center and districts of Kırıkkale during the 2024–2025 academic year. The collected data were analyzed using content analysis. The findings revealed that teachers attach great importance to values education, but they cannot conduct the process effectively due to various obstacles. In particular, inadequacies in families' attitudes toward value transmission, the physical limitations of schools, crowded classrooms, problems in administrative approaches, and the intensity of the curriculum are among the main barriers. In addition, students' individual differences, the negative impact of the media, and conflicts of social values also emerged as factors that make the process more difficult. The findings show that values education is not limited to the efforts of teachers alone; rather, family, school, media, and society together play a decisive role. In conclusion, in order to carry out values education effectively, it is necessary to support teachers' professional development, strengthen school-family cooperation, organize learning environments in accordance with values education, and restructure the curriculum to allocate more space for values education. This study contributes to the literature by addressing the obstacles to values education in a holistic manner and provides guiding insights for practitioners and decision-makers.