The evolution of commercial institutions and business networks in theottoman empire: british merchant families and individual merchantsin the levant trade in the 18th century
  1. Tez No: 995563
  2. Yazar: ÜZEYİR SERDAR SERDAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RHOADS MURPHEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Ekonomi, History, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Aile şirketleri, Akdeniz, Deniz işletmeciliği, Doğu Akdeniz, Osmanlı tarihi, Türk ekonomi tarihi, Uluslararası iş stratejileri, Uluslararası işletme organizasyonları, Yeni kurumsal iktisat, Family businesses, Mediterranean, Maritime business, East Mediterranean, Ottoman history, International business strategy, International business organizations, New institutional economics
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: The Unıversıty Of Bırmıngham
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Osmanlı Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu ile Britanya arasındaki Levant ticaretini, kurumsal değişim ve ticari ağlar ekseninde incelemektedir. Çalışmanın odağında, Levant Company'nin özellikle 1744 ve 1753 sonrasında geçirdiği dönüşümün, büyük tüccar ailelerinin ağırlığını nasıl azalttığı ve bireysel tüccarların ticari hareket alanını nasıl genişlettiği sorusu yer almaktadır. Tez, Osmanlı ve Britanya arşiv belgeleri ile Lloyd's Lists ve Registers gibi kaynakları kullanarak, aile işletmeleri ile bireysel tüccarlar arasındaki farkları, ortaklık biçimlerini, ticaret merkezlerini ve güzergâhlarını analiz etmektedir. Bulgular, 1753 sonrası dönemde bireysel tüccarların Levant'tan Avrupa limanlarına, Doğu Hint ticaretine, Güney Afrika'ya ve transatlantik ağlara uzanan daha geniş bir iş çevresi kurduklarını göstermektedir. Böylece tez, Levant ticaretinde gerilemeden ziyade yeniden yapılanma ve liberalleşme yaşandığını, bunun da Osmanlı ticaret dünyasının küresel bağlantılarını güçlendirdiğini ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis examines the Levant trade between the Ottoman Empire and Britain in the eighteenth century through the lens of institutional change and business networks. Its central concern is how the organizational transformation of the Levant Company, especially the changes introduced between 1744 and 1753, weakened the dominance of large merchant families and expanded the room for individual merchants. Drawing on British and Ottoman archival records as well as Lloyd's Lists and Registers, the study analyzes family firms, individual merchants, partnership patterns, trade routes, and commercial centres. The findings show that after 1753 individual merchants developed broader networks reaching beyond the Levant to European ports, East India, South Africa, and the transatlantic world. The thesis therefore argues that the eighteenth-century Levant trade should not be understood simply as a story of decline, but rather as one of liberalization, restructuring, and growing global connectivity within Ottoman commercial space.