Yükseköğretim kurumlarında mütevazı liderlik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between humble leadership and organizational commitment in higher education institutions
- Tez No: 995568
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAFİYE ÇİĞDEM GÖREN GOAS OSES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik personel, Yükseköğretim, Örgütsel bağlılık, Academic personnel, Higher education, Organizational commitment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yükseköğretim kurumlarında görev yapan akademik personelin yöneticilerine yönelik mütevazı liderlik algıları ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Son yıllarda liderlik yaklaşımlarında yaşanan paradigmatik değişimler, özellikle insan odaklı, katılımcı ve değer temelli liderlik anlayışlarının—özellikle mütevazı liderliğin—önemini artırmıştır. Öte yandan, örgütsel bağlılık hem kurumsal etkinlik hem de iş gören performansı açısından stratejik bir faktör olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda araştırmada, mütevazı liderliğin örgütsel bağlılığın alt boyutları olan ahlaki bağlılık, çıkarcı bağlılık ve zoraki bağlılık üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Ayrıca, katılımcıların demografik özelliklerinin söz konusu algılar üzerindeki ayırt edici etkileri de değerlendirilmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli benimsenmiş ve nicel veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini, üç farklı devlet üniversitesinde görev yapan toplam 476 akademik personel oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde, Kerse ve arkadaşları (2021) tarafından Türkçe' ye uyarlanan Mütevazı Liderlik Ölçeği ile Ergün ve Çelik (2005) tarafından Türkçe' ye kazandırılan Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimleyici istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizi yöntemlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, mütevazı liderlik algısı ile ahlaki bağlılık arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Buna karşılık, mütevazı liderlik ile zoraki bağlılık arasında negatif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki saptanmıştır. Mütevazı liderlik ile çıkarcı bağlılık arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Ayrıca, belirli demografik değişkenler doğrultusunda hem liderlik algısı hem de örgütsel bağlılık düzeylerinde anlamlı farklılıkların mevcut olduğu görülmüştür. Araştırmanın bulguları, yükseköğretim kurumlarında mütevazı liderliğin, akademik personelin kurumsal bağlılığını artırmada etkili bir liderlik yaklaşımı olduğunu ortaya koymakta; bu doğrultuda üniversite yöneticilerinin liderlik stillerini gözden geçirmeleri gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to examine the relationship between the perceptions of humble leadership among academic staff working in higher education institutions towards their managers and their levels of organizational commitment. Recent shifts in leadership approaches have led to an increased emphasis on people-oriented, participatory, and values-based leadership styles, particularly humble leadership. Conversely, organizational commitment is regarded as a strategic factor in terms of both institutional effectiveness and employee performance. In this context, the research analyzed the effects of humble leadership on the sub-dimensions of organizational commitment: moral commitment, self-interested commitment, and coerced commitment. Furthermore, the distinctive effects of the participants' demographic characteristics on these perceptions were also evaluated. The present study adopted a relational survey model and employed quantitative data collection methods. The study sample consisted of 476 academic staff members employed at three different state universities. The Modest Leadership Scale, adapted to Turkish by Kerse et al. (2021), and the Organizational Commitment Scale, translated into Turkish by Ergün and Çelik (2005), were utilized in the data collection process. The analysis was conducted using a variety of statistical methods, including descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation analysis. The findings indicated a positive and moderate relationship between perceived humble leadership and moral commitment. Conversely, a negative and moderate relationship was identified between humble leadership and coercive commitment. The investigation yielded no statistically significant relationship between humble leadership and self-serving commitment. Furthermore, a substantial disparity was identified in leadership perception and organizational commitment levels based on specific demographic variables. The findings of the study reveal that humble leadership in higher education institutions is an effective leadership approach in increasing the organizational commitment of academic staff; accordingly, it indicates that university administrators need to review their leadership styles.