Ekinezya bitkisinden yeni nesil gümüş nanomalzeme sentezi ve bazı biyolojik aktivitelerinin saptanması
Synthesis of new generation silver nanomaterials from echinacea plant and determination of some biological activities
- Tez No: 995573
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCİHAN HACIOĞLU DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Biyoloji, Microbiology, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal etki, Antioksidan aktivite, Gümüş nanopartiküller, Sürdürülebilirlik, Yeşil sentez, Antimicrobial effect, Antioxidant activity, Silver nanoparticles, Sustainability, Green synthesis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Echinacea purpurea (L.) Moench ekstraktı kullanılarak çevre dostu yeşil sentez yöntemiyle gümüş nanopartiküller (Ek-AgNP) sentezlenmiş ve elde edilen nanomalzemelerin biyolojik aktiviteleri araştırılmıştır. Ek-AgNP'lerin oluşumu UV-Vis analizi ile doğrulanmış; morfolojik ve yapısal özellikleri TEM, SEM-EDS, XRD, FTIR ve zeta potansiyeli analizleriyle karakterize edilmiştir. Karakterizasyon sonuçları, nanopartiküllerin (NP) nano boyutta, kristalin yapıda ve kolloidal olarak kararlı olduğunu göstermiştir. Ekinezya ekstraktı (EE) ve Ek-AgNP'lerin antimikrobiyal ve antibiyofilm aktiviteleri Gram-pozitif ve Gram-negatif bakteriler ile Candida albicans üzerinde değerlendirilmiştir. Bulgular, Ek-AgNP'lerin özellikle Gram-pozitif bakterilerde ve biyofilm inhibisyonunda EE'ye kıyasla daha yüksek etki gösterdiğini ortaya koymuştur. Antioksidan aktivitelerin değerlendirildiği CUPRAC analizinde, EE'nin daha yüksek bakır(II) indirgeme kapasitesi sergilediği belirlenmiştir. DPPH serbest radikal süpürücü aktivite sonuçları da EE'nin yüksek antioksidan potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.Antiaging potansiyel elastaz ve kolajenaz enzim inhibisyon testlerinde, 150 µg/mL konsantrasyonda Ek-AgNP'lerin kolajenaz inhibisyonunun %56,23'e ulaştığı ve EE'ye (%22,86) kıyasla belirgin şekilde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar, E. purpurea kaynaklı gümüş nanopartiküllerin kozmetik ve biyomedikal uygulamalar açısından değerlendirilebilir bir potansiyel sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, silver nanoparticles (Ek-AgNPs) were synthesized using an environmentally friendly green synthesis approach based on Echinacea purpurea (L.) Moench extract, and the biological activities of the obtained nanomaterials were investigated. The formation of Ek-AgNPs was confirmed by UV-Vis analysis, and their morphological and structural properties were characterized by TEM, SEM–EDS, XRD, FTIR, and zeta potential analyses. The characterization results demonstrated that the nanoparticles (NP) were nanosized, crystalline, and colloidally stable. The antimicrobial and antibiofilm activities of Echinacea extract (EE) and Ek-AgNPs were evaluated against Gram-positive and Gram-negative bacteria and Candida albicans. The findings revealed that Ek-AgNPs exhibited higher activity than EE, particularly against Gram-positive bacteria and in biofilm inhibition. In the CUPRAC assay used to evaluate antioxidant activity, EE exhibited a higher copper(II) reducing capacity. Consistent with these findings, the results of the DPPH free radical scavenging assay also indicated that EE possesses a high antioxidant potential. In elastase and collagenase inhibition assays, Ek-AgNPs achieved a collagenase inhibition of 56,23% at 150 µg/mL, which was markedly higher than that of EE (22,86%). These results indicate that silver nanoparticles derived from E. purpurea present a promising potential for cosmetic and biomedical applications.