İki farklı siman ve siloc yönteminin krom-nikel post-core restorasyonuna etkisinin incelenmesi
Evaluation of retentive strengths of cast Cr-Ni posts by using two different cements and siloc technique
  1. Tez No: 99561
  2. Yazar: HAVVA ZEYNEP ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT DAYANGAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Döküm post-core, simantasyon yapıştırıcı ajanlar, Silicoater teknik, Siloc
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
IV ÖZET Ertuğrul, HZ., İki farklı siman ve Siloc yönteminin krom-nikel post-core retansiyonuna etkisinin incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Protez Programı Doktora Tezi, Ankara, 2001.Endodontik tedavi görmüş ve aşırı madde kaybına uğramış olan dişlerin metal döküm post-core'larla restore edilip fonksiyonel hale getirilmesi günümüz diş hekimliğinde sıklıkla kullanılan bir tedavi alternatifidir. Post-core yapıların, diş köklerindeki mekanik ve kimyasal retansiyonu ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır ve yapılmaktadır. Bu çalışmada Cr-Ni alaşımından (Kera- N, Oben) yapılmış olan 1 1 mm uzunluğundaki döküm post-core'lar, kök boyu 15 mm uzunlukta olan, çürüksüz alt premolar dişlerin 1.60 mm çapında açılmış olan kök kanallarına, iki farklı simantasyon materyali ve Siloc yöntem, kurallara uygun şekilde kullanılarak simante edildi. Daha sonra, simante edilmiş olan örneklere çekme tipi (tensile- strength test ) kuvvetler universal test cihazı ile uygulandı. Her biri 20 örnek içeren üç gruptan, ilk gruba çinko fosfat siman (Harvard, Berlin), ikinci gruba rezin siman (Panavia F, Kuraray, Japan) ve üçüncü gruba da Panavia F + Siloc kimyasal teknik (Kulzer, Wehrheim) uygulanarak simantastyon işlemi tamamlandı. Simantasyon sonrası örnekler 15 gün oda sıcaklığında bekletildi. Çekme tipi kuvvetlerden elde edilen ortalama kopma değerleri, 1. grup için 34.2 kg, 2. grup için 22.0 kg, 3. grup için de 21.7 kg olarak hesaplandı. Uygulanan çekme tipi kuvvetler sonucu elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmesine göre, ikinci ve üçüncü gruplar arasında önemli bir fark görülemezken, birinci gruptaki değerler önemli derecede yüksek çıktı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ertuğrul H Z., Evaluation of retentive strengths of cast Cr- Ni posts by using two different cements and Siloc technique. Hacettepe University, Health Sciences Institute, PhD Thesis in Prosthodontics, Ankara, 2001. One of the most frequently used alternative treatment nowadays for the teeth which have huge mass loss and are treated endodontically is to restore them with metal cast post cores to re-gain their functionalities. There has been a lot of research, some of which are still going on, in literature about the mechanical and chemical retention of post cores on roots of theeth.ln this study, we apply the Cr-Ni alloy cast post cores with 11mm of length to the root canals which are widened up to a diameter of 1.60 mm of healty lower premolars with 15 mm of root length, by using two different cementation materials and a chemical technique through the universal testing machine. Three test groups each of which has 20 samples are formed. The first group is cemented with zinc phospate, the second with resin cement, and the third with Panavia F using the Siloc chemical technique. After cementation the samples are stored at room temperature for 15 days. The average tensile strength for the first group is found to be 34.2 kg, for the second group 22.0 kg, and for the third group 21.7 kg. According to the results of the statistical analysis of these tensile strength figures, although not that much difference between the second and third group is observed, the values of the first group came out to be considerably higher than the other two. Key words, phrases: Cast post- core, cast dowel core, cementation, luting agents, Siloc Supported by HÜAF LT 09 102 005