Nikel titanyum esaslı turla ve elle kullanılan aletlerin, eğri kök kanallarının preparasyonundaki etkinliklerinin karşılaştırılması
A Comparison of the shaping ability of nickel-titanium hand files and rotary nickel-titanium files in curved root canals
  1. Tez No: 99562
  2. Yazar: GÜL ÇELİK ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. ŞENOL TÜZÜM, PROF.DR. TÜLİN KURANER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ProFile, Hero 642, NitiFlex, direkt dijital radyografi, kök kanal şekillendirilmesi, ProFile, Hero 642, NitiFlex, direct digital radiography, root canal shaping
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, direkt dijital radyografi tekniği (Visualix) kullanılarak, Nikel-Titanyum esaslı el ile kullanılan eğelerle (NitiFlex), turla çalışan kanal sistemlerinin (ProFile ISO uç ve Hero 642) preparasyon özelliklerini karşılaştırmaktır. Bu amaçla, 48 adet maksiller dişin mesial kökleri kullanıldı ve eşit üç gruba bölündü. ProFile ve Hero 642 grupları, yüksek tork gücüne sahip elektrikli motor kullanarak üreticinin tavsiyesine uygun olarak prepare edildi. NitiFlex grubu ise, modifiye double flared tekniği ile genişletildi. Her grupta apikal genişletme boyutu ISO 30 olarak tespit edildi. Preparasyonun tamamlanmasının ardından, direkt dijital radyografi (Visualix) ile elde edilmiş olan, grupların preparasyon önce ve sonrasına ait görüntüleri karşılaştırıldı. Buna göre, kanal kurvatürünün iç ve dış kısmından kaldırılan dentin miktarları, apikal-koronal yönde 1, 2, 3, 4, 6, 8 mm' lerde ölçüldü. Bulgular, her üç grupta da dış kurvatürden iç kurvatüre göre daha fazla dentin kaldırıldığını göstermiştir. Bu fark, turlu sistemlerle yapılan preparasyonda istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p ile genişletme yapılan NitiFlex grubunda ise daha dengeli bir genişletme yapılmıştır. En fazla dentin NitiFlex grubunda kaldırılmıştır. Hiçbir grupta tehlikeli bölge zayıflatılmamış ve perforasyona rastlanmamıştır. Hero 642 ve NitiFlex grubunda sadece 1 adet, ProFile grubunda ise hiçbir örnekte zip ve elbow etkisi meydana gelmemiştir. Ayrıca, grupların hiç birinde basamak oluşmamıştır. Ancak, NitiFlex grubunda gates glidden kullanımına bağlı olarak 3 örnekte omuzcuk meydana gelmiştir. Kanal preparasyonu, NitiFlex grubunda diğer iki gruptan önemli derecede daha uzun sürmüştür (p ProFile ve Hero 642 izlemiştir. Çalışma boyunun korunmasında ise en başarılı grup NitiFlex olarak ortaya çıkmıştır (p gruplarda ise çalışma boyundan sapmalar sıklıkla görülmüştür. Genelde en iyi sonuçlar, NitiFlex grubuna ait olsa da, ProFile ve Hero 642 sistemleri de tatminkar kanal şekilleri yaratmışlardır. Ancak, turlu preparasyon sistemlerinde oluşabilecek çalışma boyundaki sapmaların önlenmesi için daha kontrollü bir kullanım gerektirdiği göz önünde tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The aim of this study was to compare the shaping ability of nickel-titanium hand files (NitiFlex) and rotary nickel-titanium files (ProFile ISO sized tips and Hero 642) in human teeth using direct digital radiography (Visualix). A total of 48 severely curved canals in the mesial roots in extracted human maxiller molars were equally divided into three groups. The ProFile and Hero 642 group were instrumented according to the manufacturer's instructions in a torque controlled motor and handpiece. The NitiFlex group was prepared with the modified double-flared technique. Each group was instrumented to an apikal size ISO 30. Direct digital computer (Visualix) images were obtained to compare before and after instrumentation. The amount of material removed from the inner end outer canal curvatures was measured at six levels (1, 2, 3, 4, 6, 8 mm) from the apex. The results show that the amount of dentin removed from the outer curvature is larger than inner curvature in each group. This difference is significiant in rotary instruments (p the NitiFlex group, amount of dentin removed became more evenly balanced the inner and outer aspect of the curve. The most amount of dentin removed was in the NitiFlex group. Only one zip and elbow were created in the Hero 642 and the NitiFlex groups. No zip was formed in the ProFile. No danger zone, ledge and perforation were found in any group but the NitiFlex was created three shoulder dependent on usage of G-G. Canal preparation was significantly longer in the NitiFlex group than the others. The ProFile and Hero 642 followed it sequentially. The best maintaining the working lenght was in the NitiFlex group. The others were insufficient. Consequently, although the best results belong to the NitiFlex group, ProFile and Hero 642 also created satisfactory canal shape. However, change in working lenght should be taken into consideration.