Grafik tasarimin mekânsal imaj yaratimindaki rolü
The role of graphic design in creating spatial image
  1. Tez No: 995637
  2. Yazar: ELİF ATAMAZ DAUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN ERGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi grafikleri, Görsel-mekansal işlevler, Yönlendirme grafikleri, İnfografik, İç mekan, Information graphic, Visual-spatial functions, Wayfinding graphics, Infographic, Interior space
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Günümüzde kentlerin karmaşık mekânları arasında yön bulmak, bilgi almak ve kimliğini anlayabilmek için grafik tasarımlarla çözümlenmiş mekânsal imajlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaçlar dünyada henüz yeni anlaşılmaya başlanmıştır ve büyük kurumların yapı komplekslerinin iç mekânlarına bakıldığında grafik tasarımın önemli şekilde varlığını hissettirdiği söylenebilir. Çalışmanın birinci bölümünde; mekânın ne olduğu ve mimari tasarım bileşenleri olan ışık, renk, biçim, malzeme ve dokunun mekâna nasıl anlam katabildiği araştırılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde; mekânsal imaj kavramının tanımı yapılmış ve mekâna kazandırdıkları araştırılmıştır. Mekândaki algılama, kavrama ve anlamlandırma süreçleri ve bu süreçlerin sonucundaki insan davranışları değerlendirilmiştir. Tüm bu faktörlerin insanın mekânı okuyabilmesi ve dolayısıyla sadece mekânı kullanırken kaybolmaması değil mekândaki konforunu arttırması için de ne kadar önemli olduğu bilimsel veriler ışığında anlatılmıştır. Doğru algılamanın mekânsal imajı doğrudan etkileyen bir faktör olduğu ve bunun için mekânda nasıl bir grafik dil kullanılması gerektiği üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde; mekânsal imaj yaratımında grafik tasarımın rolünü anlayabilmek için öncelikle mekândaki amaçlarına göre; yönlendirme, bilgilendirme ve kimliklendirme başlıkları altında konu açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra mekândaki çözümlemelerine göre; tipografik, illüstratif, fotografik ve piktografik olarak sınıflandırılmıştır ve uygulama örnekleri ile konu desteklenmiştir. Son bölümde; Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesinin Çocuk Kliniği mekânları için grafik tasarımlar ile mekânsal imaj yaratımları gerçekleştirilmiştir. Mevcut mekânların durum ve analizleri, tasarımlar için izlenilen yöntem ve bu yaratıcı süreç sonucunda ortaya çıkmış grafik tasarımların değerlendirmeleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, there is a need for spatial images that are created using graphic designs among the complex places of the cities in order to find directions, to get information and to understand the identities of the locations. Such concepts have been newly developed and when the interior spaces of the complex structures of large institutions are searched, it can be said that the important features of graphic design are seen. In the first part of the study, the meaning of the place and how the architectural components of light, colour, shape, material and texture add meaning to it are investigated. In the second part of the study, the concept of spatial image is defined and its contribution to the space has been researched. The processes of perception, comprehension and interpretation in the space as well as human behaviour as a result of these processes are evaluated. The level of importance of these factors for understanding the space and hence preventing becoming lost and also increasing comfort on the site are explained in the light of scientific evidence. The focus is on the subject that true perception is a factor that directly affects the spatial image the kinds of graphical language that must be used to achieve this. In the third chapter; in order to understand the role of graphic design in spatial image creation, it is firstly explained under the headings of orientation, information, and identification with respect to their aims. Then, the solutions are classified as typographic, illustrative, photographic and pictographic and the subject is supported with various application examples. In the last section, spatial image creations with graphic designs for the Children's Clinic of Near East University Hospital have been produced. The analysis of the current situation of existing spaces, the design methods used and the evaluations of graphic designs that have emerged as a result of this creative process are also included in this section.