Türkiye ve Çin'de yapay zekânın örgüt yönetim yapı ve süreçlerine olan etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelemesi
A comparative examination of the effects of artificial intelligence on organization management structures and processes in Türkiye and China
- Tez No: 995638
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı analiz, Yapay zeka, Yönetim süreci, Comparative analysis, Artificial intelligence, Management processes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, yapay zekâ (YZ) teknolojilerinin Türkiye ve Çin'deki yönetim yapıları ve yönetim süreçleri üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı bir yaklaşım ile incelemektedir. 116 çalışmada, 2015–2024 yılları arasında İngilizce, Türkçe ve Çince yayımlanan araştırmalar karşılaştırmalı bir sistematik literatür taraması (SLT) yöntemiyle analiz edilmiştir. PRISMA (Sistematik İncelemeler ve Meta-Analizler için Tercih Edilen Raporlama Öğeleri) proto-kolü doğrultusunda yürütülen inceleme sonucunda, YZ'nin her iki ülkede de organizas-yonel yapıları yeniden şekillendirdiği; hiyerarşik modelleri dönüştürdüğü; karar alma sü-reçlerinde veri odaklı ve otomasyona dayalı uygulamaları güçlendirdiği görülmüştür. Bul-gular, Çin'de YZ'nin devlet yönlendirmeli dijitalleşme stratejileri kapsamında daha bütün-leşik ve kurumsal ölçekte benimsendiğini; Türkiye'de ise daha kademeli, operasyonel verimlilik odaklı ve yönetimsel ihtiyaçlara göre uyarlanan bir yaklaşımın hâkim olduğunu ortaya koymaktadır. Süreç düzeyinde karar destek sistemleri, tedarik zinciri optimizasyo-nu, iş süreçlerinin otomasyonu ve müşteri ilişkileri yönetimi en sık vurgulanan alanlar olmuştur. Tez, teorik olarak teknolojik dönüşümün ulusal kurumsal yapılara göre değişti-ğini göstermekte; pratik olarak ise yöneticiler ve politika yapıcılar için YZ'nin stratejik entegrasyonuna yönelik öneriler sunmaktadır. Sonuç olarak çalışma, YZ'nin yönetim ala-nındaki etkilerine ilişkin kapsamlı ve karşılaştırmalı bir çerçeve oluşturarak literatüre önemli katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the impact of artificial intelligence (AI) technologies on management structures and processes in Türkiye and China through a comparative sys-tematic literature review (SLR). The study analyzes 116 publications in English, Turkish, and Chinese from 2015 to 2024 following the PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses) protocol. The findings show that AI reshapes organizational structures in both countries, contributing to the transition from traditional hierarchical models toward more data-driven, automated and agile systems. AI influences managerial roles, decentralizes decision-making, and enhances process efficiency. The results further indicate that China adopts AI in a more integrated and state-driven manner, aligned with national digitalization strategies, while Türkiye demonstrates a more gradual and management-oriented adoption pattern focused on operational efficiency. At the pro-cess level, decision support systems, supply chain optimization, workflow automation, and customer relationship management emerge as the most prominent areas of transfor-mation. The thesis contributes theoretically by demonstrating that AI-driven organizational change varies across institutional contexts. It also provides practical implications for man-agers and policymakers, offering guidance on strategic AI integration. Overall, the study presents a comprehensive comparative framework that deepens understanding of how AI influences management practices in different national settings and enriches the existing literature on technology-driven organizational transformation.