Doğal mercan ve hidroksiapatitin in vitro olarak rat kemik iliği hücre kültüründe biyouyumluluk ve osteojenik aktivite yönünden araştırılması
Biocompatibility and osteogenic activity of natural coral and hydroxyapatite in rat marrow cell culture
- Tez No: 99566
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN TAHA KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Osteoblast, Kemik İliği, Hücre Kültürü, Biyouyumluluk, Biyomateryal, Osteoblasts, bone marrow, cell culture, biocompatibility, biomaterials VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Diş) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Çekiç G., Doğal mercan ve hidroksiapatitiıı in vitro olarak rat kemik iliği hücre kültüründe biyouyumluluk ve osteojenik aktivite yönünden araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2001. Oral ve maksillofasiyel cerrahinin temel uygulama alanlarından biri kemik dokusudur. Bu uygulamalarda, ortaya çıkmış kemik defektlerinin iyileşmesine yardımcı olmak amacıyla, kemik greftleri veya kemik yerine geçen biyomateryallerin kullanımı ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda, otojen kemiğin halen en iyi greft materyali olduğu savunulmaktadır. Otojen kemiğin en büyük avantajı, osteoblastları da kapsayan canlı hücreleri içermesidir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, hastanın kendi osteoblast kültürünü, biyouyumlu bir greft materyaline uygulamak, böylece onların da ototransplante olmalarının sağlanması üzerinedir. Böylece hastanın kendi hücreleriyle birlikte canlı greft uygulanarak, greft bölgesindeki kemik iyileşmesinin artacağı ve greft materyalinin antijenitesinin azalacağı düşünülmektedir. Greft materyallerinin biyouyumluluğunun in vitro olarak değerlendirilmesi, in vivo şartlarda karşılaşılabilecek sistemik faktörleri de ortadan kaldırmaktadır. Hücrelerin. izole edilerek in vitro olarak üretilmelerine ve çoğaltılmalarına hücre kültürü denir. Bu çalışmada, rat kemik iliğinden elde edilen hücre kültüründe, hidroksiapatit ve biocoralin biyouyumluluğu ve osteojenik aktiviteleri araştırılmıştır. Hücreler, biyomateryaller yüzeyine tutunmuş ve hızla kolonize olarak çoğalmışlardır. Hidroksiapatitin ve biocoralin (doğal mercan), hücresel düzeydeki biyouyumluluğu ve osteokondüktif etkileri, in vivo çalışmalarla uyumlu olarak değerlendirilmiştir. Daha başka çalışmalarla da desteklendiği taktirde, hidroksiapatit ve biocoralin osteoblast transplantasyonunda uygun taşıyıcı sistemler olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Çekiç G., Biocompatibility and osteogenic activity of natural coral and hydroxyapatite in rat marrow cell culture, Hacettepe University Health Sciences Institute, Ph. D. Thesis in Oral Surgery, Ankara, 2001. One of the most important subject of oral and maxillofacial surgery is bone tissue. In order to provide the healing of bone defects, either bone grafts or alloplastic graft materials can be used. Each of these materials has been tested in vitro and in vivo with only moderate degrees of success, and autologous bone is still considered to be the best graft material. The significant difference between autologous bone and others is that autologous bone contains a variety of living cells including osteoblasts. One approach currently being investigated is the culture of a patient's own osteoblasts on a bone graft substitute material such that they may be autotransplanted, thereby constituting a form of self cell therapy. Such a living graft could then be used to increase the rate of bone healing at a graft site by providing a pool of ready differentiated osteoblasts and by lowering the antigenity of the graft material. The in vitro evaluation of the biocompatibility of the bone graft materials diminishes the sistemic factors that can be faced in in vivo conditions. The production of cells by isolating them in in vitro conditions is called the cell culture. In this study, the biocompatibility and osteogenic activity of hydroxyapatite and biocoral (natural coral) is evaluated in rat marrow cell culture. Cells attached, rapidly colonized and proliferated on biomaterials. Biocompatibility and osteoconductivity of hydroxyapatite and biocoral on cellular basis, is found to be in accordance with in vivo studies. If supported by other studies, hydroxyapatite and biocoral are thought to be suitable carriers for osteoblast transplantation.