Tip 2 diabetes mellitus ve erişkin periodontitis hastalarında dişeti anjiogenezisinin immünohistokimyasal olarak incelenmesi
Immunohistochemical analysis of angiogenesis in gingival tissues of patients with type 2 diabetes mellitus and adult periodontitis
- Tez No: 99565
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ATİLLA BERBEROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Dentistry, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, periodontitis, anjiogenezis, damar yoğunluğu, histopatoloji, Diabetes mellitus, periodontitis, angiogenesis, microvascular density, histopathology
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Karakuş.A., Tip 2 Diabetes Mellitus ve Erişkin Periodontitis hastalarında dişeti anjiogenezisinin immünohistokimyasal olarak incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Periodontoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2001. Bu araştırma, Tip 2 Diabetes Mellitus (DM) hastalarında periodontitis varlığında ve periodontitis olmadığında dişeti mikrovasküler yoğunluk değerlerini ve anjiogenezis değişimlerini inceleyerek sistemik açıdan sağlıklı periodontitisli ve periodontal sağlığa sahip bireylerle karşılaştırmak üzere ve diabetiklerde periodontal hastalığın daha fazla görülmesinin nedenlerinden birinin olası anjiogenezis değişimleri olabileceği hipotezini aydınlatmak için planlandı. Bu amaçla çalışma, 24 Tip 2 DM'li periodontitis teşhisi konulan (DMP), 21 Tip 2 DM'li periodontal açıdan sağlıklı (DMS), 25 erişkin periodontitisli (EP) ve 18 hem periodontal açıdan hem de sistemik açıdan sağlıklı (S) toplam 88 birey üzerinde yürütüldü. Tüm hastalardan dişeti dokusu örnekleri üst kanin ve premolarların yapışık dişetinden elde edildi. Dişeti iltihap şiddeti ile mikrovasküler yoğunluk değerleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla dişeti dokularından elde edilen kesitler damar yoğunluğu ve anjiogenezisin değerlendirilmesi için CD 34 ile immünohistokimyasal olarak ve iltihabın değerlendirilmesi için ise hematoksilen-eozin ile boyandı. Araştırmanın sonucuna göre, DMP grubunun mikrovasküler yoğunluk değeri DMS, EP ve S gruplarından, EP grubunun ise DMS ve S gruplarındakinden önemli derecede yüksek bulundu. Benzer klinik parametrelere sahip DMS ve S gruplarına ait mikrovasküler yoğunluk değerleri arasında ise belirgin bir fark olmadığı izlendi. DMP hastalarında 2. ve 3. derece iltihap varlığında kaydedilen damar yoğunluğu değerleri arasında anlamlı bir fark izlenmedi. Aynı sonuçlar 2. ve 3. derece iltihap varlığında EP grubunda da gözlendi. DM hastalarında diabetin süresi ve komplikasyonun olup olmaması ile damar sayısı arasında belirgin bir ilişki olmadığı görüldü. Tüm hasta gruplarında grup içi cinsiyete göre dişeti mikrovasküler yoğunluk değerleri karşılaştırıldığında kadın-erkek arasında mikrovasküler yoğunluk değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı gözlendi. Bu çalışmanın sonucunda periodontitis! olan Tip 2 DM'li hastalarda, belki de diabete bağlı olarak gelişen değişiklikler nedeniyle dişeti bağ dokusundaki yeniden damarlanmanın etkilenerek, damar sayısında artış olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT KARAKUŞ, A., Immunohistochemical Analysis of Angiogenesis in Gingival Tissues of Patients with Type 2 Diabetes Mellitus and Adult Periodontitis. Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Periodontology, Ankara, 2001. The study was designed to comparatively analyze microvascular density in gingival biopsies from type 2 Diabetes Mellitus (DM) with or without periodontitis and also from systemically healthy subjects with or without periodontitis, in order to clarify the hypothesis that potential and possible variances in angiogenesis could be the cause of the high frequency of periodontitis in diabetics. A total of 88 individuals, 24 being type 2 DM patients with periodontitis (DMP), 21 being type 2 DM patients with periodontal health (DMH), 25 patients with adult periodontitis (AP) and 18 subjects with clinical and systemic health (H), were included in the study. Biopsies from attached gingiva of all patients were obtained from maxillary canine and premolars. Sections from gingival tissues were immunohistochemically stained with CD34 for microvascular density and angiogenesis and were stained with hematoxylin-eosin in order to determine the inflammatory status. The results indicated that, in DMP groups, the mean number of blood vessels was found to be significantly higher than the DMH, AP and H groups. In the AP group number of blood vessels was higher than DMH and H groups. However, number of blood vessels in DMH and H groups, which had similar clinical parameters, was not significantly different. When the microvascular density values are concerned within group comparisons revealed no significant between 2. or 3. grade gingival inflammation in DMP groups, and also in AP group. In the DM patients, no significant relationship was detected between the number of blood vessels and duration of diabetes, or presence of complications, cardiovascular diseases and hypertension, caused by DM. The comparisons of the gingival microvascular density within groups based on gender have shown no statistically significant difference between males and females, in terms of microvascular density values. In conclusion, the increase in the number of vessels in DMP group may be due to an increase in revascularization in gingival connective tissue possibly caused by DM.