CDK4/6 inhibitörü alan metastatik meme kanseri hastalarında lenfopeninin tedavi etkililiği ile ilişkisi
- Tez No: 995666
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZIM CAN DEMİRCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Onkoloji, Internal diseases, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, CDK4/6 inhibitörü, lenfopeni, progresyon, sağkalım, Breast cancer, CDK4/6 inhibitor, lymphopenia, progression, survival
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: CDK4/6 inhibitörleri hormon reseptörü pozitif, HER2 negatif metastatik meme kanserli hastalarda güncel standart tedavinin temelini oluşturmaktadır. Ancak tedavi süresince gelişen immünolojik değişikliklerden özellikle lenfopeninin klinik sonuçlarla ilişkisi aydınlatılamamış olup CDK4/6 inhibitörlerinin metastatik meme kanserlerinde kullanımının etkililiği ile ilişkilendirilmiş standart bir belirteç bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı birinci basamak veya sonrasında CDK4/6 inhibitörü ile tedavi edilen metastatik meme kanserli hastalarda tedavi altında gelişen lenfopeninin tedavi yanıtı ve sağkalım ile ilişkisini araştırmaktır. Metod: Çalışma için Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde 01.01.2004 ile 01.11.2025 tarihleri arasında başvuran patolojik olarak invaziv meme kanseri tanısı almış olup metastatik hastalık için herhangi bir basamakta CDK4/6 inhibitörü kullanan 205 kadın hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Dahil edilen hastaların demografik özellikleri, patolojik parametreleri, metastatik hastalık dağılımı, tedavi şeması, tedavi süreleri, lenfosit değerleri ve sağkalım verileri geriye dönük olarak değerlendirildi. Lenfopeni lenfosit sayısının <1000/μL olarak, şiddetli lenfopeni ise <500/μL olarak tanımlandı. Tedavi yanıtı RECIST 1.1 kriterlerine göre değerlendirildi. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier yöntemiyle, prognostik faktörler tek ve çok değişkenli Cox regresyon analizi ile hesaplandı. Bulgular: Hastaların ortanca yaşı 58 (49-69) olup 58 (%28.3) hasta premenopozal dönemdeydi. Ribosiklib kullanan 149 (%68.3) hasta, palbosiklib kullanan 56 (%27.3) hasta mevcuttu. Hastalardan 139'u (%67.8) CDK4/6 inhibitörünü birinci basamakta kullanmıştı. Hastaların ortanca takip süresi 32.1 (%95 GA 27.1-37.2) aydı. CDK4/6 inhibitörü altında 129 (%62.9) hastada lenfopeni gelişmişti ve en derin lenfopenisi <500/μL olan 49 (%23.9) hasta mevcuttu. Tüm hastalarda objektif yanıt oranı %75.1 olarak bulundu. Progresyon gelişen 92 (%44.9) hasta mevcuttu. Tüm hastalarda 3- ve 5- yıllık PFS oranları sırasıyla %39 ve %22 idi, ayrıca ortanca PFS 24.7 aydı (%95 GA, 17.7-31.7). Lenfopeni gelişen hastaların iv 83'ünde (%64.3) progresyon görülmüştü ve bu grupta 3- ve 5- yıllık PFS oranları sırasıyla %34 ve %12 olup ortanca PFS 22.5 aydı (%95 GA, 17.7-31.7). Lenfopeni gelişmeyen 30 hastada (%39.5) progresyon saptanmıştı ve 3- ve 5- yıllık PFS oranları %50 iken ortanca PFS'ye ulaşılamadı. İki grup arasındaki PFS farklı istatistiksel olarak anlamlıydı. (p=0.02).Çok değişkenli analizde lenfopeni, PR ekspresyonunun düşük olması, metastatik lezyon sayısının >5 olması ve visseral metastaz varlığı PFS için bağımsız kötü prognostik faktörler olarak saptandı (lenfopeni için TO=1.54; %95 GA: 1.01–2.34; p=0.04). Sonuç: CDK4/6 inhibitörü tedavisi altında gelişen lenfopeni HR+/HER2- metastatik meme kanserinde progresyonsuz sağkalımı olumsuz etkileyen bağımsız bir prognostik faktördür. Lenfosit düzeylerindeki düşüş, hem tümör mikro çevresindeki immün yanıtın hem de CDK4/6 inhibitörlerinin immünomodülatör etkilerinin bir yansıması olabilir. Tedavi sürecinde dinamik lenfosit değişikliklerinin izlenmesi, bireyselleştirilmiş tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilecek potansiyel bir biyobelirteç niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Cyclin-dependent kinase 4/6 (CDK4/6) inhibitors constitute the backbone of standard therapy in hormone receptor positive, HER2-negative metastatic breast cancer. However, the clinical significance of treatment-related immunological alterations,particularly lymphopenia,remains unclear, and no standardized biomarker exists to predict outcomes associated with CDK4/6 inhibitor therapy. This study aimed to investigate the association between on-treatment lymphopenia and treatment response and survival in patients receiving CDK4/6 inhibitors in the first-line or subsequent treatment settings. Methods: This retrospective study evaluated 205 female patients diagnosed with invasive breast cancer who received CDK4/6 inhibitors (ribociclib or palbociclib) for metastatic disease between January 1, 2004, and November 1, 2025, at Marmara University Pendik Training and Research Hospital. Demographic characteristics, pathological features, metastatic patterns, treatment regimens, treatment durations, lymphocyte counts, and survival outcomes were recorded. Lymphopenia was defined as an absolute lymphocyte count <1000/μL, and severe lymphopenia as <500/μL. Treatment response was assessed using RECIST 1.1. Survival outcomes were analyzed with Kaplan–Meier estimates, and prognostic factors were evaluated using univariate and multivariate Cox regression models. Results: The median age was 58 years (range: 49–69), and 28.3% of patients were premenopausal. Ribociclib was used in 149 patients (68.3%) and palbociclib in 56 patients (27.3%). A total of 139 patients (67.8%) received CDK4/6 inhibitors as first-line therapy. Median follow-up was 32.1 months (95% CI: 27.1–37.2). Lymphopenia occurred in 129 patients (62.9%), and severe lymphopenia (<500/μL) occurred in 49 patients (23.9%). The objective response rate was 75.1%. Disease progression occurred in 92 patients (44.9%). The 3- and 5-year progression-free survival (PFS) rates for the entire cohort were 39% and 22%, respectively, with a median PFS of 24.7 months (95% CI: 17.7–31.7). Median PFS was shorter in patients with lymphopenia (22.5 months) than in those without lymphopenia, for vi whom median PFS was not reached (p=0.02). In multivariate analysis, lymphopenia, low PR expression, >5 metastatic lesions, and presence of visceral metastasis were identified as independent adverse prognostic factors for PFS (HR for lymphopenia: 1.54; 95% CI: 1.01–2.34; p=0.04). Conclusion: Lymphopenia developing during CDK4/6 inhibitor therapy is an independent predictor of worse progression-free survival in HR+/HER2− metastatic breast cancer. Decreases in lymphocyte counts may reflect both impaired antitumor immune responses within the tumor microenvironment and the immunomodulatory effects of CDK4/6 inhibitors. Monitoring dynamic changes in lymphocyte levels during therapy may serve as a promising biomarker to guide personalized treatment strategies.