Elektrikli araç yangınlarında güvenlik önlemleri ve müdahale teknikleri
Safety precautions and intervention techniques in electric vehicle fires
- Tez No: 995706
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Electric Vehicle Fires, Firefighting and Intervention Techniques, Occupational Health and Safety, Emergency Management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
Özet
Elektrikli araç teknolojilerinin küresel ölçekte hızla yaygınlaşması, ulaşım sektöründe çevresel sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği açısından önemli kazanımlar sağlamakla birlikte, bu dönüşüm süreci yeni ve özgün güvenlik risklerini de beraberinde getirmiştir. Özellikle lityum-iyon batarya sistemlerine dayalı elektrikli araçlarda meydana gelen yangınlar, geleneksel içten yanmalı motorlu araç yangınlarından farklı teknik, kimyasal ve operasyonel özellikler sergilemekte; yüksek enerji yoğunluğu, termal kaçak mekanizması, yeniden alevlenme eğilimi ve toksik gaz salınımı gibi unsurlar nedeniyle ciddi iş sağlığı ve güvenliği riskleri oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı, elektrikli araç yangınlarının karakteristik özelliklerini, bu yangınlara yönelik mevcut güvenlik önlemleri ile müdahale tekniklerini iş sağlığı ve güvenliği perspektifinden bütüncül biçimde analiz etmek ve söz konusu uygulamaların yeterliliğini değerlendirmektir. Araştırma, elektrikli araçlarda kullanılan lityum-iyon batarya sistemlerinin yapısı ve riskleri, termal kaçak süreçleri, yangın sırasında ve sonrasında ortaya çıkan fiziksel ve kimyasal tehlikeler ile bu tehlikelerin müdahale personeli üzerindeki etkilerini kapsamaktadır. Çalışmada, elektrikli araç yangınlarının neden klasik araç yangınlarından farklı müdahale yaklaşımları gerektirdiği ortaya konulmuş; mevcut müdahale yöntemlerinin, kişisel koruyucu donanım uygulamalarının ve eğitim düzeylerinin bu özgün riskler karşısındaki yeterliliği sorgulanmıştır. Ayrıca elektrikli araç yangınlarına ilişkin ulusal ve uluslararası mevzuat, standartlar ve rehber dokümanlar incelenerek, uygulamadaki güçlü ve zayıf yönler değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, elektrikli araç yangınlarının nadir görülmesine rağmen yüksek şiddetli ve uzun süreli olaylar olduğunu; yeniden alevlenme ve toksik gaz maruziyeti risklerinin özellikle iş sağlığı ve güvenliği açısından kritik önem taşıdığını göstermektedir. Sonuç olarak çalışma, elektrikli araç yangınlarının bilimsel temelli, standartlaştırılmış ve iş sağlığı ve güvenliği odaklı müdahale stratejileriyle yönetilmesinin zorunlu olduğunu ortaya koymakta; acil müdahale personelinin eğitimi, mevzuatın güncellenmesi ve kurumsal hazırlık düzeyinin artırılmasına yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid global diffusion of electric vehicle technologies has provided significant gains in environmental sustainability and energy efficiency within the transportation sector; however, this transformation process has also introduced new and distinctive safety risks. In particular, fires occurring in electric vehicles based on lithium-ion battery systems exhibit technical, chemical, and operational characteristics that differ substantially from those of conventional internal combustion engine vehicle fires. Factors such as high energy density, thermal runaway mechanisms, the tendency for re-ignition, and the release of toxic gases pose serious risks in terms of occupational health and safety. The aim of this study is to comprehensively analyze the characteristic features of electric vehicle fires, the existing safety measures, and the intervention techniques applied to such incidents from an occupational health and safety perspective, and to evaluate the adequacy of these practices. The research encompasses the structure and risks of lithium-ion battery systems used in electric vehicles, thermal runaway processes, the physical and chemical hazards that arise during and after a fire, and the effects of these hazards on emergency response personnel. The study demonstrates why electric vehicle fires require intervention approaches different from those applied to conventional vehicle fires and critically examines the adequacy of current response methods, personal protective equipment practices, and training levels in addressing these unique risks. In addition, national and international legislation, standards, and guideline documents related to electric vehicle fires are reviewed, and the strengths and weaknesses of existing practices are assessed. The findings indicate that although electric vehicle fires are relatively rare, they tend to be high-intensity and long-duration events, and that the risks of re-ignition and exposure to toxic gases are of critical importance, particularly from an occupational health and safety standpoint. In conclusion, the study emphasizes the necessity of managing electric vehicle fires through scientifically grounded, standardized, and occupational health and safety–oriented intervention strategies, and offers recommendations aimed at improving the training of emergency response personnel, updating relevant legislation, and enhancing institutional preparedness levels.