Öğretmenlerin istenmeyen davranışlarda kullandıkları stratejiler
Strategies used by teachers to manage undesired student behaviors
  1. Tez No: 995760
  2. Yazar: GÜLSEREN ÇIPLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İstenmeyen öğrenci davranışları, sınıf yönetimi, sınıf öğretmenleri, durum çalışması, söylem-eylem tutarlılığı, Unwanted student behaviors, classroom management, primary school teachers, case study, discourse-action consistency
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul öğretmenlerinin istenmeyen öğrenci davranışlarına yönelik benimsedikleri önleyici ve müdahaleci stratejileri belirlemek ve öğretmenlerin beyan ettikleri stratejiler ile sınıf içi doğal ortamda sergiledikleri uygulamalar arasındaki tutarlılığı incelemektir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması (vaka incelemesi) deseniyle yürütülen araştırmanın çalışma grubu, Aydın-Nazilli'de görev yapan toplam 20 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Veri toplama sürecinde yapılandırılmış sınıf içi gözlem formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış; gözlemler müdahalesiz yürütülmüş, görüşmeler ise katılımcıların onayıyla kayıt altına alınmıştır. Elde edilen veriler tümevarımsal içerik analizi ile kod–kategori–tema düzeyinde çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin önleyici stratejiler bağlamında kuralların açıklığı, etkili iletişim, olumlu pekiştirme ve veli iş birliği gibi yaklaşımları benimsediklerini; müdahale sürecinde ise sözsüz uyarıdan başlayıp kademeli ilerleyen bir düzen izlediklerini göstermiştir. Ancak araştırmanın en dikkat çekici sonucu, öğretmenlerin beyanları ile pratikleri arasındaki belirgin farklılaşmadır. Öğretmenlerin görüşmelerde (söylem) yapıcı, öğrenci merkezli ve cezadan uzak yaklaşımları savundukları halde; sınıf içi gözlemlerde (eylem) özellikle kriz anlarında daha tepkisel, kontrol odaklı ve cezalandırıcı yöntemlere başvurdukları tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin özyeterlik algılarının duruma ve dış etkenlere göre değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir. Bu sonuçlar, sınıf yönetiminde teorik bilgi ile uygulama arasında bir kopukluk olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to identify the preventive and intervention strategies adopted by primary school teachers regarding unwanted student behaviors and to examine the consistency between the strategies teachers declare and the practices they exhibit in the natural classroom environment. Conducted using the case study design, one of the qualitative research methods, the study group consists of 20 classroom teachers working in Aydın-Nazilli. In the data collection process, a structured classroom observation form and a semi-structured interview form were used; observations were conducted non-intrusively, and interviews were recorded with the participants' consent. The obtained data were analyzed using inductive content analysis at the code-category-theme level. Research findings indicated that teachers adopted approaches such as clarity of rules, effective communication, positive reinforcement, and parental cooperation within the context of preventive strategies; whereas in the intervention process, they followed an order progressing gradually starting from non-verbal warnings. However, the most striking result of the research is the distinct discrepancy between teachers' statements and their practices. It was determined that while teachers advocated constructive, student-centered, and non-punitive approaches in interviews (discourse), they resorted to more reactive, control-oriented, and punitive methods in classroom observations (action), especially during moments of crisis. Additionally, it was determined that teachers' self-efficacy perceptions varied depending on the situation and external factors. These results indicate a disconnect between theoretical knowledge and practice in classroom management.