Katılım bankalarının çok kriterli karar verme yöntemleri ile finansal performansının ölçülmesi
Measurement of the financial performance of participation banks using multi-criteria decision making methods
  1. Tez No: 995765
  2. Yazar: MÜKREMİN GAZALİ YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞRI KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Faizsiz finans kurumları, İslami finans teknikleri, Interest-free finance institution, Islamic finance techniques
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de faaliyet gösteren katılım bankalarının finansal performansları çok kriterli karar verme yaklaşımı çerçevesinde ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Finansal performansın tek bir gösterge ile açıklanamayacağı varsayımından hareketle, bankaların mali tablolarından elde edilen veriler kullanılarak çok boyutlu bir değerlendirme yapılmıştır. Bu kapsamda, öncelikle finansal performansı temsil eden kriterlerin göreli önem düzeyleri SD yöntemi ile nesnel olarak belirlenmiş, ardından bankaların performansları ARAS ve MOORA yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Böylece, kriter ağırlıklandırması ve performans sıralaması aşamaları bütüncül bir yöntemsel yapı içerisinde ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, katılım bankaları arasında finansal performans açısından anlamlı farklılıklar bulunduğunu ortaya koymaktadır. ARAS ve MOORA yöntemleri ile elde edilen sıralamaların büyük ölçüde birbirini desteklemesi, analiz sonuçlarının tutarlılığını ve güvenilirliğini göstermektedir. Çalışma, SD yöntemi ile yapılan nesnel ağırlıklandırmanın performans değerlendirme sürecine önemli katkı sağladığını ve çok kriterli karar verme yöntemlerinin katılım bankalarının finansal performanslarının ölçülmesinde etkili araçlar olduğunu ortaya koymaktadır. Bu yönüyle araştırma, katılım bankacılığı alanındaki ampirik literatüre yöntemsel ve uygulamaya yönelik katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study provides a comprehensive examination of the financial performance of participation banks operating in Türkiye within the framework of multi-criteria decision-making. Based on the assumption that financial performance cannot be explained by a single indicator, a multidimensional evaluation is conducted using data obtained from the financial statements of the banks. In this context, the relative importance levels of the criteria representing financial performance are objectively determined using the SD method, and the performance of the banks is subsequently analyzed through the ARAS and MOORA methods. Thus, the stages of criteria weighting and performance ranking are addressed within an integrated methodological framework. The findings reveal significant differences in financial performance among participation banks. The fact that the rankings obtained from the ARAS and MOORA methods largely support each other indicates the consistency and reliability of the analysis results. The study demonstrates that objective weighting through the SD method makes a substantial contribution to the performance evaluation process and that multi-criteria decision-making methods are effective tools for measuring the financial performance of participation banks. In this respect, the research offers methodological and practical contributions to the empirical literature on participation banking.