Gıda neofilisi ve yerel yiyecek tüketim eğiliminin tekrar ziyaret etme niyeti üzerine etkisi: Adana Portakal Çiçeği Festivali örneği
The effect of food neophilia and local food consumption tendency on revisit intention: The case of the Adana Orange Blossom Festival
- Tez No: 995847
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLA ÜST CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Neofili, Tekrar gelme niyeti, Yiyecek içecek, Yöresel mutfak, Ziyaret, Gastronomy, Neophilia, Revisit intention, Food and beverage, Local cuisine, Visit
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, bireylerin gıda neofilisi düzeyleri ile yerel yiyecek tüketim eğilimlerinin, tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırma, Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Festivali örneği üzerinden incelenecektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş ve anket tekniği aracılığıyla veriler toplanmıştır. Araştırmanın evrenini 2025 yılında gerçekleşen Adana Portakal Çiçeği festivalini ziyaret eden yerli ziyaretçiler oluşturmakta olup, örneklem kolayda örnekleme yöntemi olarak belirlenmiştir. Uygulanan ankette, Gıda Neofilisi Ölçeği, Yerel Yiyecek Tüketim Eğilimi Ölçeği ve Tekrar Ziyaret Etme Niyeti Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatiksel analiz programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde, güvenilirlik ve geçerlilik analizleri, korelasyon analizleri, regresyon analizler, hipotez testleri ve demografik değişkenlere yönelik fark testleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, gıda neofilisi ve yerel yiyecek tüketim eğilimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Yerel yiyecek tüketim eğilimini tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte gıda neofilisi düzeyinin de tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde etkili bir değişken olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Demografik değişkenler açısından bazı gruplar arasında da istatiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırma sonuçları, gastronomi festivalleri bağlamında gıda neofilisi ve yerel yiyecek tüketiminin ziyaretçi davranışları üzerindeki rolünü ortaya koymuştur. Bununla birlikte hem literatüre katkı sağlayacağı hem de destinasyon yöneticileri ve etkinlik düzenleyicileri için stratejik bir rehber niteliği taşıyacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of individuals' food neophilia levels and local food consumption tendencies on their revisit intention, using the Adana Orange Blossom Festival as a case study. A quantitative research design was adopted, and data were collected through a survey method. The population of the study consists of domestic visitors who attended the Adana Orange Blossom Festival in 2025, and the sample was determined using convenience sampling. The questionnaire included the Food Neophilia Scale, the Local Food Consumption Tendency Scale, and the Revisit Intention Scale. The collected data were analyzed using statistical analysis software. Reliability and validity analyses, correlation and regression analyses, hypothesis testing, and difference tests based on demographic variables were conducted. The findings indicate a significant relationship between food neophilia and local food consumption tendency. Moreover, local food consumption tendency was found to have a positive and significant effect on revisit intention. In addition, food neophilia was also identified as a significant predictor of revisit intention. Significant differences were also observed among certain demographic groups. Overall, the results demonstrate the important role of food neophilia and local food consumption in shaping visitor behavior in the context of gastronomic festivals, and the study is expected to contribute to the literature while also providing strategic guidance for destination managers and event organizers.