Otellerde çalışan mutfak ve servis personelinin miksoloji konusunda bilgi ve görüşleri: Aksaray örneği
Hotel kitchen and service staff's knowledge and opinions on mixology: The Aksaray example
- Tez No: 995849
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSU ALTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Miksoloji, Miksolog, İçecek, Yiyecek içecek hazırlama, Mixology, Mixologist, Beverage, Food and beverage preparation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
OTELLERDE ÇALIŞAN MUTFAK VE SERVİS PERSONELİNİN MİKSOLOJİ KONUSUNDA BİLGİ VE GÖRÜŞLERİ: AKSARAY ÖRNEĞİ Yüksek Lisans Tezi Canan Kılıç AKSARAY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Ocak 2026 ÖZET Bu araştırma, Aksaray ilinde faaliyet gösteren dört yıldızlı otel işletmelerinde görev yapan mutfak ve servis personelinin miksolojiye ilişkin bilgi, algı, deneyim ve görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı kapsamında fenomenolojik desenle yürütülmüş; veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla, kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle belirlenen 12 katılımcıdan elde edilmiştir. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiş ve beş ana tema altında değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, miksoloji uygulamalarının işletmeler arasında farklılık gösterdiğini; yalnızca bir işletmede sistemli ve sürdürülebilir biçimde yürütüldüğünü ortaya koymuştur. Miksoloji uygulamalarının yaygın ve düzenli olduğu işletmelerde misafir memnuniyeti, marka imajı ve işletme görünürlüğü üzerinde daha güçlü etkiler gözlemlenirken, uygulamaların sınırlı kaldığı işletmelerde bu katkının düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Katılımcılar, miksolojinin işletmelere rekabet avantajı sağladığını vurgulamış; bu kapsamda hizmet içi eğitimlerin artırılması, menü çeşitliliğinin geliştirilmesi, yaratıcı ve özgün kokteyllerin sunulması, yerel ürünlerin kullanımı ve yönetim desteğinin güçlendirilmesini önermiştir. Sonuç olarak, miksolojinin stratejik bir unsur olarak ele alınması; üniversite ve sektör iş birliği kapsamında planlı ve sürdürülebilir eğitimlerle desteklenmesi, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine ve işletmelerin hizmet kalitesi ile rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
KNOWLEDGE AND OPINIONS OF KITCHEN AND SERVICE PERSONNEL WORKING IN HOTELS ON MIXOLOGY: AKSARAY EXAMPLE Master's Thesis Canan Kılıç AKSARAY UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF SOCIAL SCIENCES January 2026 ABSTRACT This research aims to reveal the knowledge, perceptions, experiences, and opinions of kitchen and service personnel working in four-star hotels in Aksaray province regarding mixology. The research was conducted using a phenomenological design within the framework of a qualitative research approach; data were obtained from 12 participants selected using a convenient sampling method via semi-structured interviews. The obtained data were analyzed using thematic analysis and evaluated under five main themes. The research findings revealed that mixology practices varied among businesses, and that only one business implemented them systematically and sustainably. Businesses where mixology practices were widespread and regular showed stronger effects on guest satisfaction, brand image, and business visibility, while those with limited practices had a lower impact. Participants emphasized that mixology provides businesses with a competitive advantage; in this context, they suggested increasing in-service training, improving menu variety, offering creative and original cocktails, utilizing local products, and strengthening management support. In conclusion, addressing mixology as a strategic element and supporting it with planned and sustainable training programs within the framework of university-industry collaboration will contribute to the training of qualified workforce and the improvement of service quality and competitiveness of businesses.