TYMM ve UNICEF Okul Öncesi Eğitim Programlarının program geliştirmenin temel ilkeleri bağlamında analizi
Analysis of the TYMM and UNICEF Preschool Curricula Based on fundamental curriculum principles
  1. Tez No: 995892
  2. Yazar: FADİME ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE KOÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, Doküman analizi, Eğitim, Eğitim bilimleri, Eğitim programları, Okul öncesi eğitim, Program geliştirme, UNICEF, Document analysis, Education, Educational science, Education programs, Preschool education, Program development
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, TYMM (Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli) ve UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) Okul Öncesi Eğitim Programlarını program geliştirmenin temel ilkeleri bağlamında analiz etmektir. Analizde, alanyazından yararlanılarak hedef, içerik, öğretme-öğrenme süreci ve ölçme-değerlendirme boyutlarına yönelik ölçütler listesi hazırlanmıştır. Doküman incelenmesi olarak tasarlanan araştırmada, 2024 yılında Millî Eğitim Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ortaklığında hazırlanan Okul Öncesi Eğitim Programı ve yine Millî Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Maarif Vakfı ortaklığında hazırlanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı analiz edilmiştir. Eğitim programlarının incelenmesinde, kazanım/öğrenme çıktısı, içerik, öğretme- öğrenme yaşantıları ve ölçme değerlendirme boyutlarından yararlanılmıştır. Veriler, frekans, yüzde ve örnekler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları ise şu şekildedir; kazanımlar/öğrenme çıktıları boyutunda, UNICEF Okul Öncesi Eğitim Programında kazanımların öğrenme alanları arasında daha dengeli bir dağılım gösterdiğini; TYMM Okul Öncesi Eğitim Programında ise öğrenme çıktılarının ağırlıklı olarak bilişsel alanda yoğunlaşmaktadır. İçerik boyutunda, elde edilen sonuçlar, UNICEF Okul Öncesi Eğitim Programındaki örnek günlük plan/etkinliklerde içerik öğelerinin kazanımlarla daha tutarlı ve açık biçimde ilişkilendirildiğini; TYMM Okul Öncesi Eğitim Programındaki örnek günlük plan/etkinliklerde ise bazı içerik öğelerinin öğrenme çıktılarıyla sınırlı düzeyde ilişkilendirildiğini ya da ilişkilendirilmediğini göstermiştir. Öğretme–öğrenme süreci boyutunda, UNICEF programındaki örnek günlük plan/etkinliklerde kazanımların büyük bir kısmının öğretme öğrenme süreçlerinde yer aldığı; TYMM programındaki örnek günlük plan/etkinliklerde ise öğrenme bileşenlerinin çoğunun süreçte yer aldığı ancak bazı bileşenlerin kısmen ya da sınırlı düzeyde yer aldığı tespit edilmiştir. İçerik öğelerinin öğretme–öğrenme süreçleriyle uyumu açısından UNICEF programının TYMM programına göre daha uyumlu olduğu belirlenmiştir. Ölçme ve değerlendirme boyutunda ise her iki programda değerlendirme uygulamalarının yoğun olarak sürece dayalı biçimde tasarlandığı görülmüştür. UNICEF Okul Öncesi Eğitim Programında sürece dayalı değerlendirmelerin yanı sıra sınırlı sayıda ürüne dayalı değerlendirmeye de yer verildiği; TYMM Okul Öncesi Eğitim Programında ise değerlendirmelerin neredeyse tamamının sürece dayalı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, özellikle TYMM okul öncesi eğitim programında bilişsel, duyuşsal ve devinişsel alanlara daha dengeli biçimde yer verilmesi; örnek etkinlik ve günlük planlarda içerik, kazanım/öğrenme çıktıları, öğretme–öğrenme süreci ve ölçme ve değerlendirme boyutları arasındaki uyumun güçlendirilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte, ölçme ve değerlendirme boyutunda sürece dayalı değerlendirmelerin yanında ürün odaklı değerlendirmelere de yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the TYMM (Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli) and UNICEF (United Nations Children's Fund) Preschool Education Curricula within the framework of the fundamental principles of curriculum development. For the analysis, a list of criteria related to the dimensions of objectives, content, teaching–learning process, and assessment and evaluation was developed based on the relevant literature. Designed according to document analysis, the study examined the Preschool Education Curricula prepared in 2024 through the collaboration of the Ministry of National Education and the United Nations Children's Fund (UNICEF), as well as the TYMM Preschool Education Program developed jointly by the Ministry of National Education and the Turkish Maarif Foundation. In the examination of the education curricula, the dimensions of learning outcomes/objectives, content, teaching–learning experiences, and assessment and evaluation were analyzed. The data were analyzed using frequencies, percentages, and examples. The results of the study are as follows: With regard to the learning outcomes/objectives dimension, the findings revealed that the objectives in the UNICEF preschool education curriculum are distributed more evenly across learning domains, whereas the learning outcomes in the TYMM preschool education curriculum are predominantly concentrated in the cognitive domain. In the content dimension, the results indicated that content elements in the sample daily plans/activities of the UNICEF preschool education program are more consistently and explicitly aligned with the objectives, while in the sample daily plans/activities of the TYMM preschool education curriculum, some content elements are only partially aligned with the learning outcomes or are not aligned at all. In terms of the teaching–learning process dimension, it was found that a large proportion of the objectives in the sample daily plans/activities of the UNICEF curriculum are addressed within the teaching–learning processes, whereas in the TYMM curriculum, most learning components are included in the process, but some components are addressed only partially or to a limited extent. In terms of the alignment between content elements and teaching–learning processes, the UNICEF curriculum was found to be more consistent than the TYMM curriculum. Regarding the assessment and evaluation dimension, it was observed that assessment practices in both programs are predominantly designed to be process-oriented. While the UNICEF preschool education curriculum includes a limited number of product-oriented assessments in addition to process-based assessments, the TYMM preschool education curriculum relies almost entirely on process-based assessment approaches. Based on the findings obtained, it is recommended that preschool education curricula provide a more balanced emphasis on the cognitive, affective, and psychomotor domains, and that the alignment among content, objectives/learning outcomes, teaching–learning processes, and assessment and evaluation dimensions in sample activities and daily plans be strengthened. In addition, it is suggested that product-oriented assessments be integrated more homogeneously into the assessment process alongside process-based assessment approaches.