Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde menenjit tanısı ile izlenen hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients followed up with a diagnosis of meningitis in the neonatal intensive care unit
- Tez No: 995914
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NUR SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bebek-yenidoğmuş hastalıkları, Beyin omurilik sıvısı, Menenjit-bakteriyel, Infant-newborn diseases, Meningitis-bacterial
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yenidoğan döneminde menenjit, hızlı ilerleyen klinik seyri ve yüksek morbidite-mortalite oranları nedeniyle acil tanı ve tedavi gerektiren önemli bir enfeksiyon hastalığıdır. Çalışmamızın amacı, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde menenjit tanısı ile izlenen hastaların demografik özelliklerini, klinik bulgularını, laboratuvar ve görüntüleme sonuçlarını incelemek, morbidite ve mortalite ile ilişkili belirleyicileri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitesinde 1 Ocak 2020 – 1 Ocak 2024 tarihleri arasında menenjit tanısı almış hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri (gestasyonel yaş, doğum ağırlığı, cinsiyet, doğum şekli vb), klinik bulguları, menenjit tanı zamanı, lomber ponksiyon ve tüm diğer laboratuvar sonuçları, görüntüleme sonuçları, eşlik eden komorbideteler, hastanın almış olduğu tedavi, kısa ve uzun dönem izlem sonuçlarına ilişkin veriler retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Dört yıllık çalışma döneminde 2.428 lomber ponksiyon sonucu incelenerek BOS kültüründe üreme saptanan 100 hasta çalışmaya alındı. Hastaların ortanca gebelik haftası 32 hafta olup, minimum 24 hafta ile maksimum 41 hafta arasında değişim gösterdi. Doğum zamanına göre, hastaların %75'i (n=75) pretermdi. Hastaların ortanca doğum ağırlığı 1485 gram olup, en düşük 480 gram, en yüksek ise 4660 gram olarak kaydedildi. Menenjit başlangıç zamanına göre, %19'unun (n=19) erken başlangıçlı (0–7 gün), %81'inin (n=81) ise geç başlangıçlı (≥7 gün) olduğu saptandı. Hastaların BOS kültür sonuçlarında, %50'sinde (n=50) gram-pozitif bakteri, %48'inde (n=48) gram-negatif bakteri, %2'sinde (n=2) mantar etkeni izole edildi. Çalışma grubunda 79 hastanın (%79) taburcu edildiği, 21 hastanın ise (%21) mortalite ile sonuçlandığı saptandı. Mortalite grubunda preterm doğum oranı (%85,7) anlamlı düzeyde daha fazlaydı. BOS glukoz düzeyi kaybedilen hastalarda daha düşüktü. Ayrıca nöbet varlığı ve mortalite arasında anlamlı ilişki bulundu. Menenjit başlangıç zamanı, hipotansiyon, fontanel bombeliği ve kraniyal USG'de infarkt varlığı mortalite için bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. Sonuç: Yenidoğan döneminde menenjit tanısı alan hastaların dört yıllık geniş bir kohort üzerinden değerlendirilmesi, hastalığın klinik seyrini ve mortaliteyle ilişkili temel belirleyicileri ortaya koymaktadır. Çalışmamızn sonuçları, menenjit tanısı ile izlenen hastalarda erken tanı, yakın klinik izlem ve yüksek riskli grupların hızlı şekilde belirlenmesinin, morbidite ve mortalitenin azaltılmasında kritik öneme sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Neonatal meningitis is a serious infectious disease that requires urgent diagnosis and treatment due to its rapidly progressive clinical course and high morbidity and mortality rates. The aim of this study was to evaluate the demographic characteristics, clinical manifestations, laboratory findings and neuroimaging results of neonates diagnosed with meningitis in the neonatal intensive care unit and to identify the factors associated with morbidity and mortality. Material and Methods: Neonates diagnosed with meningitis in the Ankara Bilkent City Hospital Neonatal Intensive Care Unit between 1 January 2020 and 1 January 2024 were reviewed. Demographic characteristics (gestational age, birth weight, sex, mode of delivery), onset of meningitis, lumbar puncture findings, all relevant laboratory parameters, imaging results, coexisting comorbidities, therapeutic interventions, and short and long-term follow-up outcomes of discharged infants were retrospectively analyzed. Results: Over the four-year study period, a total of 2,428 lumbar puncture samples were evaluated, and 100 neonates with positive cerebrospinal fluid cultures were included in the analysis. The median gestational age of the cohort was 32 weeks, ranging from 24 to 41 weeks. Based on gestational age at birth, 75% (n=75) of the infants were classified as preterm. The median birth weight of the patients was 1485 g, with values ranging from a minimum of 480 g to a maximum of 4660 g. Regarding the timing of meningitis onset, 19% (n=19) of the cases were classified as early-onset (0–7 days), whereas 81% (n=81) were identified as late-onset (≥7 days). In cerebrospinal fluid culture results, Gram-positive bacteria were isolated in 50% (n=50) of the patients, Gram-negative bacteria in 48% (n=48), and fungal pathogens in 2% (n=2). Among the neonates who received meningitis treatment, 79 patients (79%) were discharged, while 21 patients (21%) died during hospitalization. The rate of preterm births was significantly higher in the non-survivor group (85.7%). Cerebrospinal fluid glucose levels were lower in infants who did not survive. The occurence of seizures was significantly associated with mortality. The onset of meningitis, hypotension, bulging fontanelle, and the presence of infarction on cranial ultrasonography were identified as independent predictors of mortality. Conclusions: The evaluation of neonates diagnosed with meningitis over a large, four-year cohort revealed the clinical course of the disease and the key determinants associated with mortality. Our findings demonstrate that early diagnosis, close clinical monitoring, and the rapid identification of high-risk groups are crucial for reducing morbidity and mortality in newborns with meningitis.