Grupla yönlendirilmiş imgelem yönteminin kullanımının ergenlerin akıllı telefon bağımlılığı ve okul tükenmişliği düzeylerine etkisinin incelenmesi
The effect of group-guided imagery method on adolescents' smartphone addiction and school burnout levels
  1. Tez No: 995942
  2. Yazar: KAAN TURGAY ÇETİNEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT SİNCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Aile Hekimliği, Education and Training, Psychology, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı telefon bağımlılığı, dijital bağımlılık, okul tükenmişliği, problemli akıllı telefon kullanımı, yönlendirilmiş imgelem, Digital addiction, guided imagery, problematic smartphone use, school burnout, smartphone addiction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Grupla yönlendirilmiş imgelem yönteminin kullanımının liseli ergenlerin akıllı telefon bağımlılığı ve okul tükenmişliği düzeylerine etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışma, ön test-son test desenli yarı deneysel bir araştırma olup Van ilinde bulunan bir lisede öğrenim gören 163 kişilik 10. Sınıf öğrencileri içerisinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 15 gönüllü öğrencinin oluşturduğu örneklem grubuyla yürütülmüştür. Örneklem sayısının kısıtlı olması (n=15), araştırmanın bir sınırlılığı olarak değerlendirilmektedir. Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği Kısa Versiyonu (ATBÖ-KV) ve Okul Tükenmişlik Ölçeğinden elde edilen veriler; veri setinin normallik dağılımı dikkate alınarak parametrik (t-testi, Pearson) ve parametrik olmayan (Mann-Whitney U) testler kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışma sonucunda uygulama öncesi genel gruptan elde edilen bulgular, akıllı telefon bağımlılığı ve okul tükenmişliği arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Çalışma grubuyla yürütülen grupla yönlendirilmiş imgelem yönteminin ise, ergenlerde akıllı telefon bağımlılık düzeyini ve okul tükenmişliği düzeyini anlamlı ölçüde azalttığı görülmektedir. Sonuç: Çalışmadan elde edilen sonuçlar, grupla yönlendirilmiş imgelem uygulamasının hem dijital bağımlılık hem de okul tükenmişliği gibi psikososyal değişkenler üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Katılımcıların teknoloji kullanımı ve akademik motivasyonları üzerinde olumlu yönde değişim sağlandığı gözlenmiştir. Bu durum, grupla yönlendirilmiş imgelem tekniğinin etkili ve işlevsel bir içerik taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effect of the group guided imagery method on the levels of smartphone addiction and school burnout in high school adolescents. Material and Methods: This quasi-experimental study with a pre-test/post-test design was conducted with 15 volunteer 10th-grade students selected via criterion sampling from a high school in Van. The small sample size (n=15) is a limitation of this study. Data collected using the Smartphone Addiction Scale-Short Version (SAS-SV) and School Burnout Scale were analyzed using independent samples t-test, Mann-Whitney U test, Pearson correlation, and paired samples t-test, based on the normality distribution of the data. Results: The findings obtained from the general group prior to the intervention indicate a significant relationship between smartphone addiction and school burnout. Furthermore, it was observed that the group guided imagery method conducted with the study group significantly reduced the levels of smartphone addiction and school burnout in adolescents. Conclusion: The results demonstrate that Group Guided Imagery is effective in reducing digital addiction and school burnout. Positive changes were observed in participants' technology usage and academic motivation, suggesting that this technique is a functional intervention method for adolescents.