Kendi kendine yönlendirilmiş imgelem yöntemi ve bilinçli farkındalık temelli müdahalelerin ruminasyon üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of self-guided imagery and mindfulness-based interventions on rumination
  1. Tez No: 994829
  2. Yazar: ZAFER ER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT SİNCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Aile Hekimliği, Psychology, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ruminasyon, bilinçli farkındalık temelli müdahaleler, kendi kendine yönlendirilmiş imgelem, Bilinçli farkındalık, Yönlendirilmiş imgelem, Rumination, mindfulness-based interventions, self-directed imagery, Mindfulness, Guided imagery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, kendi kendine yönlendirilmiş imgelem yöntemi ile bilinçli farkındalık temelli müdahalelerin ruminasyon üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışma, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yaşayan ve kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 24–50 yaş aralığında, lisans mezunu 24 gönüllü katılımcı ile yürütülmüştür. Katılımcılar ruminasyon puanlarına göre eşleştirilmiş ve her grupta 12 kişi olacak şekilde kendi kendine yönlendirilmiş imgelem ve bilinçli farkındalık temelli müdahale gruplarına rastgele atanmıştır. Müdahaleler, beş gün arayla gerçekleştirilen üç psikoeğitim oturumunun ardından, katılımcıların ilgili uygulamayı 30 gün boyunca bireysel olarak sürdürmesiyle tamamlanmıştır. Araştırmada ön test ve son test ölçümleri için Ruminatif Düşünce Biçimi Ölçeği kullanılmıştır. Normal dağılımın sağlanması üzerine grup içi değişimleri incelemek amacıyla bağımlı örneklemler t-testi, gruplar arası karşılaştırmalar için ise bağımsız örneklemler t-testi uygulanmış ve anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir.Bulgular: Elde edilen bulgular, her iki müdahale yönteminin de katılımcıların ruminasyon düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma sağladığını göstermiştir. Ancak, yöntemlerin etkililikleri karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Bu araştırmada, kendi kendine yönlendirilmiş imgelem yöntemi ile bilinçli farkındalık temelli müdahalenin ruminasyon düzeylerini azalttığı belirlenmiştir. Müdahalelerin etkililikleri karşılaştırıldığında iki yöntem arasında anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comparatively examine the effects of self-directed imagery and mindfulness-based interventions on rumination.Materials and Methods: The study was conducted with 24 volunteer participants aged between 24–50, all university graduates, residing in the Doğubayazıt district of Ağrı, selected through convenience sampling. Participants were matched according to their rumination scores and randomly assigned to either the self-directed imagery group or the mindfulness-based intervention group, with 12 individuals in each. The interventions consisted of three psychoeducation sessions held five days apart, followed by a 30-day period during which participants individually practiced the assigned method. The Ruminative Response Scale was used for pre-test and post-test measurements. After confirming normal distribution, paired samples t-tests were applied to examine within-group changes, and independent samples t-tests were used for between-group comparisons. The significance level was set at .05. Results: The findings indicated that both intervention methods led to a statistically significant reduction in participants' rumination levels. However, when comparing the effectiveness of the two methods, no statistically significant difference was found between them. Conclusion: This study demonstrated that both self-directed imagery and mindfulness-based interventions effectively reduced rumination levels. When their effectiveness was compared, no significant difference was observed between the two methods.