Ön ısıtma işleminin bulk fill kompozit restorasyonlarda mikrosızıntı üzerine etkisinin in vitro olarak değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effect of preheating on microleakage of bulk fill composite restorations
  1. Tez No: 644591
  2. Yazar: SULTAN AKTUĞ KARADEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR AKARSU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrosızıntı, Bulk fill Kompozit, Ön Isıtma, Stereomikroskop, Microleakage, Bulk fill Composite, Preheating, Stereomikroscope
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ön ısıtma işlemi uygulanmış bulk fill kompozitlerin sınıf II kavitelerde mikrosızıntı üzerine etkisini in vitro olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 80 adet insan molar dişi kullanılmıştır. Dişlerin mezial ve distalinde 160 slot kavite hazırlanmıştır. Kavitelerin gingivalinde, mezialde Estelite Bulk Fill Flow (Tokuyama, Tokyo, JAPONYA), distalde ise SDR Posterior Bulk Fill Flowoble Base (Dentsply, DeTrey, ALMANYA) kompozit kullanıldıktan sonra geri kalan okluzal kısım FiltekTM One Bulk Fill Restorative (St Paul, MN, ABD, 3M) ile bitirilmiştir. Kullanılan kompozitler 4 farklı sıcaklıkta (4̊ C, oda sıcaklığında, 39̊ C ve 55̊ C) uygulanmıştır. Bitirme ve polisaj işlemlerinden sonra örneklere termal siklus işlemi uygulanmıştır. %0,5'lik metilen mavisi içerisinde 24 saat oda ısısında bekletilen örnekler mesio-distal yönde kesilerek iki parçaya ayrılmıştır. Elde edilen kesitlerden stereomikroskop ile X40 büyütmede görüntüler kaydedilerek mikrosızıntı derinliği tespit edilmiştir. Bulgular: Okluzal yüzeyde 4 farklı sıcaklıkta uygulanan FiltekTM One Bulk Fill Restorative'nin mikrosızıntı değerlerinin One way ANOVA ile istatistiksel olarak değerlendirilmesinde gruplar arasında anlamlı fark olduğu görülmüştür ( p=0.02). Gingival bölgede uygulanan Estelite Bulk Fill Flow'un 4 farklı sıcaklıkta mikrosızıntı değerlerinin One way ANOVA testi ile karşılaştırmasında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken (p>0,05) SDR Posterior Bulk Fill Flowoble Base kullanılan gruplar arasında ise anlamlı fark vardır ( p=0.002). Tüm gruplarda en yüksek mikrosızıntı değerleri 4 ̊C' de gözlenmiştir. Sonuç: Çalışmanın sınırları dahilinde elde edilen sonuçlar bulk fill kompozit rezinlerin uygulamadan önce ön ısıtmaya tabi tutulmasının mikrosızıntının azalmasında faydalı bir yöntem olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte kompozit rezinlerde ön ısıtma işleminin klinik kullanımda uzun dönem sonuçları değerlendiren in vivo çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to in vitro evaluate microleakage of bulk fill composite restorations preheated in class II cavities. Materials and Methods: 80 extracted human molar teeth were used in the study. 160 slot cavities were prepared in the mesial and distal of the teeth. In the gingival of the cavities, Estelite Bulk Fill Flow (Tokuyama, Tokyo, JAPAN) in the mesial and SDR Posterior Bulk Fill Flowoble Base (Dentsply, DeTrey, GERMANY) in distal are used and the remaining occlusal parts are restorated by FiltekTM One Bulk Fill Restorative (3M,St Paul, MN, USA). The composites used were applied at 4 different temperatures (4̊ C, room temperature, 39̊ C and 55̊ C). After finishing and polishing, all specimens were thermocycled and then placed in 0.5% methylene blue for 24 hours at room temperature. Specimens were sectioned into 2 parts in mesio-distal direction and examined using a stereomicroscope (X40) and microleakage values were determined. Results: In the statistical evaluation of the microleakage values of FiltekTM One Bulk Fill Restorative applied at 4 different temperatures on the occlusal surface with One-way ANOVA, it was observed that there was a significant difference between the groups (p=0.02). In the comparison of the microleakage values of Estelite Bulk Fill Flow applied in the gingival region with the One-way ANOVA test at 4 different temperatures, there was no statistically significant difference between the groups (p> 0.05), while there was a significant difference between the groups using SDR Posterior Bulk Fill Flowoble Base (p= 0.002). The highest microleakage values were observed at 4 ° C in all groups. Conclusion: The results obtained within the limits of the study show that preheating bulk fill composite resins before application can be used as a useful method in reducing microleakage. However, there is a need for in vivo studies evaluating the long-term results of pre-warming of composite resins in clinical use.