Lisans düzeyinde turizm rehberliği öğretim programlarının incelenmesi ve yeni bir öğretim programı modeli önerisi
An examination of undergraduate tourism guidance curriculum and a proposal for a new curriculum model
- Tez No: 995968
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm Rehberliği, Öğretim Programı, Eğitim Felsefesi, İçerik Tasarım Modeli, Eğitim turizmi, Tourism Guidance, Curriculum, Educational Philosophy, Content Design Model, Educational tourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turist Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turist Rehberliği Bilim Dalı
Özet
Lisans düzeyinde turizm rehberliği öğretim programlarında; yabancı dil sorunu, uygulama (gezi) eğitimi sorunu, staj sorunu ve müfredat eksiklikleri gibi köklü problemler bulunmakta olup, bu durum büyük ölçüde eğitimdeki parçalı yapının çözülemeyen sonuçlarıdır. Bu araştırmanın genel amacı, Türkiye'deki lisans düzeyinde turizm rehberliği öğretim programlarının mevcut durumunu çözümlemek ve programların oluşturulma/güncellenme süreçlerini belirlemektir. Nitel araştırma deseni üzerine kurgulanan bu çalışmada, doküman analizi tekniğiyle 6 farklı temada gruplandırılan dersler çözümlenmiş; 15 öğretim üyesiyle yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak öğretim programlarının hazırlanma süreçlerine dair veriler toplanmıştır. Veri analizleri MAXQDA 2020 programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Doküman analizi bulgularında, üniversitelerin öğretim programlarındaki ders gruplandırmalarının yüzdelik ağırlıklarının birbirinden farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Görüşme analizi bulgularında ise, programlardaki bu mevcut farklılıkların, program oluşturma aşamalarında yaşanan zorluklardan kaynaklandığı sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, öğretim programlarındaki farklılıkların temelindeki sorunları öğretim üyelerinin görüşleriyle karşılaştırmalı olarak inceleyip pedagojik bir çerçevede derinlemesine değerlendirmesiyle mevcut literatürdeki benzer çalışmalardan ayrışmaktadır. Öğretim programlarındaki kökleşmiş sorunların temelinde; program oluşturma adımlarında yer alan öğretim üyelerinin pedagojik bilgi eksikliği, üst yönetim baskısı, akademik kadro yetersizliği ve uzmanlık alanı sınırlılıkları yatmaktadır. Ayrıca, programların bilimsel bir bakış açısında uzak kalmasında, oluşturma sürecinde belirlenmiş bir eğitim felsefesi ve sistematik programlama yaklaşımının tam olarak bilinmiyor olması etkili olmuştur. Bu bulgular ışığında, alanın ihtiyaç duyduğu bütüncül ve nitelikli bir eğitim yapısının oluşturulması amacıyla, mevcut kısıtları ve felsefe boşluğunu gidermeye yönelik alana özgü, güçlü bir eğitim felsefesi temelinde tasarlanmış ortak ve standart bir içerik tasarım modeli önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Undergraduate Tourism Guidance curricula in Turkey are afflicted by deep-rooted problems such as foreign language proficiency issues, practical (field trip) training deficits, internship deficiencies, and curriculum shortcomings. This situation is largely seen as the unresolved consequence of the fractional structure of education. The main objective of this research is to analyze the current status of undergraduate Tourism Guidance curricula and to determine the processes of their creation and updating in Turkey. Structured upon a qualitative research design, the study employed document analysis to examine courses grouped under six distinct themes. Additionally, semi-structured interviews were conducted with 15 faculty members to gather data regarding the curriculum development procedures. Data analysis was carried out using the MAXQDA 2020 software. Findings from the document analysis indicated that the percentage weights of course groupings in university curricula differ significantly from one another. Interview analysis further concluded that these existing program disparities stem from the difficulties encountered during the curriculum development stages. This study distinguishes itself from similar works in the existing literature by comparatively examining the underlying issues of curriculum differences through the perspectives of faculty members, evaluating them within a pedagogical framework, and thereby scientifically delving into the source of the problem. The core of the entrenched issues within the curricula lies in the lack of pedagogical knowledge among faculty members involved in development, pressure from senior management, academic staff shortages, and limitations in faculty members' areas of expertise. Furthermore, the absence of a defined educational philosophy and a systematic programming approach during the creation process contributes to programs remaining distant from a scientific perspective. In light of these findings, a common and standardized content design model, based on a strong, field-specific educational philosophy, is proposed to address the existing constraints and philosophical void, aiming to establish the holistic and qualified educational structure required by the field.