Retina arter ve ven çapı, duvar kalınlığı ve koroid kalınlığındaki yaşa bağlı değişimlerin optik koherans tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of age-related changes in retinal artery and vein diameter, wall thickness, and choroidal thickness using optical coherence tomography
- Tez No: 996006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR SAKARYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Retina, Retina damarları, Retinal arter, Retinal ven, Retina, Retinal vessels, Retinal artery, Retinal vein
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlıklı gözlerde yaşa bağlı olarak retina arter - ven çapında duvar kalınlıklarında ve subfoveal koroid kalınlığında oluşan değişimleri non-invaziv olarak optik koherens tomografi ile değerlendirmek ve yaş ile artan sıklıkta gözlenen retina damar hastalıklarını ,çalışmanın sonuçlarıyla yorumlamaktır. Gereç Ve Yöntem: Bu çalışma Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesine Ağustos-Aralık 2015 tarihleri arasında göz hastalıkların kliniğine başvuran çalışma için uygun yaş aralığında olan hastalar dahil edilerek yapıldı. Hastalar yaşlarına göre dört gruba ayrıldı. Arter ve ven çapı ölçümün yapılacağı kesit OKT de 7 horizontal kesitten oluşan tarama modu optik disk üst kenarına yerleştirilip görüntüler alınarak elde edildi.Üst temproral damar arkınını içeren 4. Çizgi ölçüm için seçildi Katılımcıların subfoveal koroid kalınlıkları ise spectralis OKT(Heidelberg Engineering, Heidelberg, Germany) cihazının EDİ(enhanced depth imaging) modu kullanılarak manuel olarak ölçüldü Çalışmaya sadece katılımcıların sağ gözleri dahil edildi. Bulgular: Ortalama arter dış çapı grup 1 de 143,163 ±16,825 μm grup 2 de 146,964±20,007 μm grup 3 te 152,425± 20,993 μm grup 4 de 157,423 ±19,967 μm ölçüldü. Gruplar arası farklılıklar karşılaştırıldığında yaş ile birlikte arter dış çapında istatistiksel olarak anlamlı bir artış bulundu(p=0,02) ).Ortalama arter iç çapı grup 1 de 104,5306± 15,56184 μm grup 2 de 106,1429± 18,48973 μm grup 3 te 112,0556± 18,62380 μm grup 4 de 110,6923± 17,91870 μm ölçüldü.Ortalama ven dış çapı grup 1 de 192,5918± 37,53272 μm grup 2 de 179,5357± 18,06349μm grup 3 te 189,8889± 27,40862 μm grup 4 de 189,6538± 23,45282 μm ölçüldü. Ortalama ven iç çapı grup 1 de 151,7347± 19,64452 μm grup 2 de 142,4107± 18,25554μm grup 3 te 150,3148± 29,54997μm grup 4 de 151,1923± 20,83270 μm ölçüldü. Gruplar arası farklılıklar karşılaştırıldığında arter iç çapında (p=0,097) ,ven dış çapında (p=0,072)ve ven iç çapında (p=0,066) istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Ortalama arter çeper kalınlıkları grup 1 de 19,3061±3,2012 μm grup 2 de 20,4107±2,5656 μm grup 3 te 20,1389±3,8771 μm grup 4 de 23,3654±3,3869 μm ölçüldü.Ortalama arter çeper kalınlığında yaş ile birlikte istatistiksel olarak anlamlı anlamlı artış izlendi.(p=0,000). Ortalama ven çeper kalınlıkları grup 1 de 17,62±3,505 μm grup 2 de 18,562±2,7453 μm grup 3 te 18,8148 ±3,027 μm grup 4 de 19,073±3,1702 μm ölçüldü.Ortalama ven çeper kalınlığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi(p=0,126).Ortalama subfoveal koroid kalınlığı grup 1 de 352,6735±80,24088μm grup 2 de 348,7321±103,60388 μm grup 3 te 282,5370±88,02223 μm grup 4 de 223,1538±71,83870 μm ölçüldü.Koroid kalınlığı ile ilişkili gruplar arası farklılıkların karşılaştırıldığı yaş ile koroid kalınlığında azalma istatiktiksel olarak anlamlı bulundu(p<0,000). Sonuç: Retina arter ve arter duvar kalınlığında yaş ile istatistiksel olarak anlamlı artış subfoveal koroid kalınlığında ise yaş ile istatistiksel olarak anlamlı azalma olduğunu gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Aim The aim of this study was to non-invasively evaluate age-related changes in retinal artery and vein diameters, vessel wall thickness, and subfoveal choroidal thickness in healthy eyes using optical coherence tomography (OCT), and to interpret age-related retinal vascular diseases in light of the study findings. Materials and Methods This study included patients within the appropriate age range who presented to the Ophthalmology Clinic of Konya Training and Research Hospital between August and December 2015. Patients were divided into four groups according to age. For measurement of arterial and venous diameters, OCT images were obtained using a scan mode consisting of seven horizontal sections positioned at the superior margin of the optic disc. The fourth scan line, which included the superior temporal vascular arcade, was selected for measurements. Subfoveal choroidal thickness was manually measured using the enhanced depth imaging (EDI) mode of the Spectralis OCT device. Only the right eyes of the participants were included in the study. Results The mean outer arterial diameter was measured as 143.163 ± 16.825 μm in Group 1, 146.964 ± 20.007 μm in Group 2, 152.425 ± 20.993 μm in Group 3, and 157.423 ± 19.967 μm in Group 4. Comparison between groups revealed a statistically significant increase in outer arterial diameter with age (p = 0.02). The mean inner arterial diameter was 104.5306 ± 15.56184 μm in Group 1, 106.1429 ± 18.48973 μm in Group 2, 112.0556 ± 18.62380 μm in Group 3, and 110.6923 ± 17.91870 μm in Group 4. The mean outer venous diameter was 192.5918 ± 37.53272 μm in Group 1, 179.5357 ± 18.06349 μm in Group 2, 189.8889 ± 27.40862 μm in Group 3, and 189.6538 ± 23.45282 μm in Group 4. The mean inner venous diameter was 151.7347 ± 19.64452 μm in Group 1, 142.4107 ± 18.25554 μm in Group 2, 150.3148 ± 29.54997 μm in Group 3, and 151.1923 ± 20.83270 μm in Group 4. No statistically significant differences were observed between groups in inner arterial diameter (p = 0.097), outer venous diameter (p = 0.072), or inner venous diameter (p = 0.066). The mean arterial wall thickness was 19.3061 ± 3.2012 μm in Group 1, 20.4107 ± 2.5656 μm in Group 2, 20.1389 ± 3.8771 μm in Group 3, and 23.3654 ± 3.3869 μm in Group 4. A statistically significant increase in arterial wall thickness with age was observed (p < 0.001). The mean venous wall thickness was 17.62 ± 3.505 μm in Group 1, 18.562 ± 2.7453 μm in Group 2, 18.8148 ± 3.027 μm in Group 3, and 19.073 ± 3.1702 μm in Group 4. No statistically significant difference was found between groups (p = 0.126). The mean subfoveal choroidal thickness was 352.6735 ± 80.24088 μm in Group 1, 348.7321 ± 103.60388 μm in Group 2, 282.5370 ± 88.02223 μm in Group 3, and 223.1538 ± 71.83870 μm in Group 4. A statistically significant decrease in choroidal thickness with increasing age was observed (p < 0.001). Conclusion We observed a statistically significant age-related increase in retinal arterial diameter and arterial wall thickness, along with a statistically significant age-related decrease in subfoveal choroidal thickness.