Kronik lenfositik lösemide DIMT1 geninin araştırılması
Investigation of the DIMT1 gene in Chronic Lymphocytic Leukemia
  1. Tez No: 996020
  2. Yazar: MARYAM MAMMADOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ NUR TURGUT ULUTİN, DR. SEDA EKİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik lenfositik lösemi, KLL, RNA modifikasyonu, rRNA, DIMT1, Tıbbi onkoloji, Chronic lymphocytic leukemia, CLL, RNA modification, rRNA, DIMT1, Medical oncology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Kronik lenfositik lösemi (KLL); olgun fakat immünolojik olarak işlevsiz B lenfositlerin artan üretimi ve periferik kanda, kemik iliğinde ve lenfoid dokularda birikimi ile karakterize, yavaş ilerleyen lenfoproliferatif bir hastalıktır. KLL gelişimi ve ilerlemesinde birçok genetik ve epigenetik etmen rol oynamaktadır. Kromozom 5q12.1'de yer alan DIMT1 (dimethyladenosine transferase 1) geninin kodladığı enzim insanda ribozomal RNA'nın işlenmesi ve protein sentezi için ribozomun alt birimlerinin bir araya gelmesinde kritik rol oynar. Bu çalışmada DIMT1 ifadesinin KLL patogenezindeki rolünün açığa çıkartılması amaçlanmıştır. Çalışmaya International Workshop on Chronic Lymphocytic Leukemia (iwCLL) kriterlerine göre tedavi endikasyonu bulunmayan ve herhangi bir tedavi uygulanmaksızın takip edilen hastalar (n=21) ile tedavi endikasyonu bulunan ve standart tedavi uygulanması planlanan hastalar (n=8) olmak üzere toplam 29 KLL hastası ve kontrol grubu olarak da 15 sağlıklı birey dahil edildi. Hasta ve sağlıklı bireylerden alınan periferik kandan lökosit ve ardından RNA izole edildi. Gerçek zamanlı polimeraz zincir tepkimesi (PZT) ile de DIMT1 geninin ifade analizi yapıldı ve sonuçlar hasta grupları arasında ve klinik parametreler ile karşılaştırılarak analiz edildi. Tüm KLL hastalarının 18'inde (%62,1) DIMT1 ifadesinin sağlıklı bireylere göre arttığı, 7'sinde (%24,1) azaldığı ve 4'ünde (%13,8) değişmediği tespit edildi. Bireysel düzeyde DIMT1 ifadesi artmış gözükse de, grup düzeyinde (hasta ve kontrol) ΔCt değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p=0,198). Tedaviye ihtiyaç duyulmadan takip edilen hastaların 14'ünde (%66,7) DIMT1 ifadesinin arttığı, 3'ünde (%14,3) azaldığı ve 4'ünde (%19) değişiklik göstermediği; tedavi endikasyonu bulunan hastalarda ise, hastaların 4'ünde (%50) ifadenin arttığı, 4'ünde (%50) azaldığı belirlendi. Bu iki hasta grubunda da DIMT1 ifadesindeki artış istatistiksel olarak anlamlı bulunamadı (p=0,121; p=0,561). DIMT1 ifadesi ve hastaların klinik ve laboratuvar bulguları arasında da anlamlı bir ilişki saptanamadı. Bireysel hasta bazında yapılan analizlerde DIMT1 ifadesinin hastaların önemli bir kısmında arttığı gözlenmekle birlikte, grup düzeyinde analiz edildiğinde bu artışın anlamlı olmaması, DIMT1 ifadesinin KLL hastalarında heterojen bir dağılım gösterdiğini ve gen ifadesindeki artışın tüm hastalar için ortak bir özellik olmadığını düşündürmektedir. Ocak 2026 , 74 sayfa.
Özet (Çeviri)
Chronic lymphocytic leukemia (CLL) is a slowly progressing lymphoproliferative disorder characterized by the increased production of mature but immunologically dysfunctional B lymphocytes and their accumulation in peripheral blood, bone marrow, and lymphoid tissues. Many genetic and epigenetic factors play a role in the development and progression of CLL. The enzyme encoded by the DIMT1 (dimethyladenosine transferase 1) gene, located on chromosome 5q12.1, plays a critical role in humans in the processing of ribosomal RNA and in the assembly of ribosomal subunits for protein synthesis. This study aimed to elucidate the role of DIMT1 expression in the pathogenesis of CLL. A total of 29 CLL patients were included in the study and grouped into two: patients who were evaluated according to the International Workshop on Chronic Lymphocytic Leukemia (iwCLL) criteria and followed without treatment indication (n=21) and patients with treatment indication and planned for standard treatment (n=8). Fifteen healthy individuals were included as the control group. Leukocytes were isolated from peripheral blood samples obtained from patients and healthy individuals, followed by RNA isolation. Real-time polymerase chain reaction (PCR) was used to analyze DIMT1 gene expression, and the results were compared between groups based on clinical parameters. DIMT1 expression was increased in 18 (62.1%) of all CLL patients compared to healthy individuals, decreased in seven (24.1%), and unchanged in four (13.8%) patients. Although DIMT1 expression appeared to be increased at the individual level, no statistically significant difference was found between ΔCt values at the group level (patient and control) (p=0.198). In patients followed up without the need for treatment, DIMT1 expression was increased in 14 (66.7%), decreased in three (14.3%), and remained unchanged in four (19%) patients; while in patients with treatment indication, expression increased in four (50%) and decreased in four (50%) patients. The increase in DIMT1 expression was not statistically significant in either patient group (p=0.121; p=0.561). No significant correlation was found between DIMT1 expression and the patients' clinical and laboratory findings. Although individual patient analyses showed an increase in DIMT1 expression in a significant proportion of patients, the lack of statistical significance when analyzed at the group level suggests that DIMT1 expression exhibits a heterogeneous distribution in CLL patients and that increased gene expression is not a common feature across all patients. January 2026, 74. pages.