Anaplastik lenfoma kinaz translokasyonu olan küçük hücreli dışı akciğer kanserinde sistemik inflamasyon belirteçlerinin sağ kalıma etkisi
The impact of systemic inflammatory markers on survival in non-small cell lung cancer with anaplastic lymphoma kinase translocation
- Tez No: 996021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU YAPAR TAŞKÖYLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Anaplastic Lymphoma Kinase, Non-Small Cell Lung Carcinoma, Inflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç; ALK mutant küçük hücreli dışı akciğer kanserinde hangi prognostik skorlamanın; genel sağkalım ve hastalıksız sağkalımı tahmin etmede daha prediktif ve prognostik olabileceği değerlendirmektir. Materyal ve Metot; Çalışmaya Pamukkale Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu 02.07.2024 tarih 12 sayılı etik kurul onayı ile başlanmıştır. Çalışma retrospektif kesitsel tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular; Çalışmaya 103 hasta dahil edildi. Hastaların %27'si (n=28) kadın, %73'ü (n=75) erkekti ve tanı yaş ortalamaları 59,86±11,62 yıl olarak saptandı. Mortalite riski yönünden artmış tanı yaşı (OR: 1,037; %95 GA: 1,017–1,058; p=0,001), erkek cinsiyet (OR: 1,922; %95 GA: 1,158–3,191; p=0,011), ilk tanıda beyin metastazı varlığı (OR: 1,855; %95 GA: 1,16–2,967; p=0,011), operasyon geçirmemiş olmak (OR: 0,243; %95 GA: 0,115–0,514; p=0,001), adjuvan tedavi (OR: 0,209; %95 GA: 0,074–0,586; p=0,003), ALK yüzdesi (OR: 0,976; %95 GA: 0,959–0,992; p=0,004), NLR (OR: 1,116; %95 GA: 1,051–1,184; p=0,001) ve Conut skoru (OR: 1,188; %95 GA: 1,076–1,312; p=0,001) istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Mortalite riski yönünden tanı yaşı için cut off değeri 64,5 yıl (AUC=0,725, p=0,001) saptandı. Sonuç; Sonuçlarımız, literatür ile büyük ölçüde uyumlu olup, ALK-pozitif KHDAK hastalarında hem klinik parametrelerin hem de inflamasyon/nutrisyon temelli biyobelirteçlerin prognozu öngörmede değerli olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, yüksek riskli hasta gruplarının daha yakın takip edilmesi ve kişiselleştirilmiş tedavi stratejilerinin uygulanması açısından yol gösterici olabilir. Ancak çalışmamızın tek merkezli ve sınırlı sayıda hasta içermesi nedeniyle, sonuçların çok merkezli ve geniş ölçekli prospektif çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Anahtar Kelimeler; Anaplastik Lenfoma Kinaz, Küçük Hücreli Dışı Akciğer Karsinomu, İnflamasyon
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate which prognostic scoring system may be more predictive and prognostic in estimating overall survival and disease-free survival in ALK-mutant non-small cell lung cancer. Materials and Methods: The study was initiated with the approval of the Non- Interventional Clinical Research Ethics Committee of Pamukkale University, dated 02.07.2024 and numbered 12. The study is a retrospective, cross-sectional, descriptive study. Results: A total of 103 patients were included in the study. 27% (n=28) of the patients were female, 73% (n=75) were male, and the mean age at diagnosis was 59.86±11.62 years. The following were found to be statistically significant in terms of increased mortality risk: older age at diagnosis (OR: 1.037; 95% CI: 1.017–1.058; p=0.001), male gender (OR: 1.922; 95% CI: 1.158–3.191; p=0.011), presence of brain metastasis at initial diagnosis (OR: 1.855; 95% CI: 1.16–2.967; p=0.011), not having undergone surgery (OR: 0.243; 95% CI: 0.115–0.514; p=0.001), adjuvant therapy (OR: 0.209; 95% CI: 0.074–0.586; p=0.003), ALK percentage (OR: 0.976; 95% CI: 0.959–0.992; p=0.004), NLR (OR: 1.116; 95% CI: 1.051–1.184; p=0.001), and CONUT score (OR: 1.188; 95% CI: 1.076–1.312; p=0.001). The cutoff value for age at diagnosis in terms of mortality risk was found to be 64.5 years (AUC=0.725, p=0.001). Conclusion: Our results are largely consistent with the literature and show that both clinical parameters and inflammation/nutrition-based biomarkers are valuable in predicting prognosis in ALK-positive NSCLC patients. These findings may guide closer monitoring of high-risk patient groups and the implementation of personalized treatment strategies. However, due to the single-center nature and limited number of patients in our study, the results need to be supported by multicenter, large-scale prospective studies.