İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Algoloji Polikliniğine başvuran kanser hastalarının değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma
Assessment of cancer patients referred to the algology outpatient clinic of İzmir Atatürk Training and Research Hospital: A retrospective study
- Tez No: 996039
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRZAT EMRE GÖLBOYU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: kanser ağrısı, algoloji, atak ağrısı, metastaz, opioid, girişimsel ağrı tedavisi, cancer pain, algology, breakthrough pain, metastasis, opioid, interventional pain management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Algoloji polikliniğine başvuran kanser hastalarında ağrı özelliklerini ve uygulanan tedavi yaklaşımlarını (analjezik basamak tedavileri, adjuvan ilaçlar ve girişimsel işlemler) incelemek ve bazı klinik değişkenlerle ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Retrospektif olarak, algoloji polikliniğine başvuran 315 kanser hastasının poliklinik kayıtları incelendi. Hastaların sosyodemografik ve klinik özellikleri ile ağrı tipi, analjezik basamak tedavisi, adjuvan ilaç kullanımı, girişimsel işlem uygulanma durumu, metastaz varlığı ve poliklinik başvuru sayısı kaydedildi. Bu değişkenler arasındaki dağılımlar ve gruplar arası farklılıklar karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastaların önemli bir kısmı başvuru sırasında ileri evredeydi ve metastaz oranı yüksekti. En büyük hasta grubunu gastrointestinal sistem kanserleri oluştururken, bunu meme ve akciğer/toraks tümörleri izledi. En sık görülen ağrı türleri somatik ve viseral ağrı olarak saptandı. Hastaların önemli bir kısmı zayıf veya güçlü opioid tedavisi almaktaydı. Olguların yaklaşık dörtte birinde atak ağrısı saptandı ve metastazı olan hastalarda atak ağrısı daha sık görüldü (p=0,011). Ayrıca poliklinik başvuru sayısı ile atak ağrı varlığı arasında anlamlı ilişki bulundu (p=0,015). Girişimsel işlemler genel olarak sınırlı sayıda hastada uygulanmış olup başvuru sayısı arttıkça girişimsel işlem uygulanma oranı artmaktaydı. Sonuçlar: Algoloji polikliniğine başvuran kanser hastalarında ağrı fenotipi ve tedavi yaklaşımı heterojendir. Çalışmamızda atak ağrısının metastaz varlığı ve poliklinik başvuru sıklığı ile ilişkili bulunması, daha yüksek riskli alt grupların yakın izlem ve tedavi optimizasyonuna ihtiyaç duyabileceğini düşündürmektedir. Analjezik basamak, adjuvan tedavi ve girişimsel uygulamaların klinik pratikte seçilmiş hastalarda öne çıktığı görülmüş olup hastaların daha erken dönemde algolojiye yönlendirilmesi ve multidisipliner yönetim, semptom kontrolünü güçlendirebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to examine pain characteristics and treatment approaches (analgesic step therapy, adjuvant medications, and interventional procedures) in cancer patients presenting to an algology outpatient clinic, and to evaluate their association with selected clinical variables. Methods: In this retrospective study, outpatient clinic records of 315 cancer patients who presented to the algology clinic were reviewed. Sociodemographic and clinical characteristics, pain type, analgesic step therapy, use of adjuvant medications, performance of interventional procedures, metastatic status, and the number of outpatient visits were recorded. The distributions of these variables and differences between groups were evaluated comparatively. Results: A substantial proportion of patients had advanced-stage disease at presentation, and the rate of metastasis was high. Gastrointestinal cancers constituted the largest group, followed by breast and lung/thoracic tumors. The most common pain types were somatic and visceral pain. A considerable proportion of patients were receiving weak or strong opioid therapy. Breakthrough pain was detected in approximately one-quarter of cases and was more frequent among patients with metastasis (p=0.011). In addition, a significant association was found between the number of outpatient visits and the presence of breakthrough pain (p=0.015). Interventional procedures were performed in a limited number of patients overall, and the rate of interventional procedures increased as the number of visits increased. Conclusion: Pain phenotype and treatment approaches are heterogeneous among cancer patients presenting to the algology outpatient clinic. In our study, breakthrough pain was found to be associated with the presence of metastasis and a higher frequency of outpatient visits, suggesting that higher-risk subgroups may require closer follow-up and optimization of pain management. In clinical practice, analgesic step therapy, adjuvant treatments, and interventional procedures appeared to be prioritized in selected patients; earlier referral to an algology clinic and a multidisciplinary approach may further improve symptom control.