Pediatrik yaş grubunda intrakranial anevrizmaların tanısal özellikleri, tedavisi ve tedavi sonuçları
Diagnostic characteristics, management and clinical outcomes of intracranial aneurysms in pediatric population
- Tez No: 996084
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KIZILKILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Endovasküler anevrizma tedavisi, intrakranial anevrizma, pediatrik yaş grubu, Endovascular aneurysm repair, intracranial aneurysm, pediatrics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Pediatrik intrakranial anevrizmalar nadir görülür ve anevrizma özellikleri ve klinik seyir açısından yetişkin anevrizmalardan farklıdır. Bu çalışmanın amacı, merkezimizde endovasküler yöntemler ile tedavi edilmiş pediatrik anevrizmaların anevrizma özellikleri, tedavi yaklaşımları ve tedavi sonuçlarını retrospektif değerlendirmek ve bu nadir durumun daha iyi anlaşılarak tedavi ve takip stratejilerinin oluşturulmasına katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2004-2024 tarihleri arasında merkezimize başvurmuş, 18 yaş altı intrakranial anevrizma tanısı almış ve endovasküler yöntemlerle tedavi edilmiş 35 hasta dahil edilmiştir. Tüm vakaların klinik özellikleri, tedavi öncesi ve sonrası radyolojik ve nörolojik durumları ve takip sonuçları değerlendirilmiştir. Bulgular: Toplamda 35 hasta değerlendirilmiş olup hastaların %54'ü erkek, %46'sı kızdır. En sık dissekan anevrizma saptanmıştır (%51.4). Anevrizmaların %73'ü anterior dolaşımda ve en sık olarak ICA ve MCA yerleşimlidir. Tedavi yöntemlerinde en sık koil embolizasyon, parent arter oklüzyonu ile anevrizma embolizasyonu ve akım yönlendirici stent tercih edilmiştir. Ortalama takip süresi 4.7 yıl olup anevrizmaların %83.3'ünde tam oklüzyon saptanmıştır. Hastaların %96.8'inde takipte Modifiye Rankin skoru olumlu sonuçlanmıştır. Sonuç: Pediatrik intrakranial anevrizmalar nadirdir ve erişkinlere kıyasla daha kompleks olma eğilimindedir. Bununla birlikte, çocukluk çağı anevrizmaları yetişkinlere kıyasla daha iyi prognoza sahiptir. Tedavide endovasküler yöntemler güvenli kabul edilmekte ve uygun vakalarda tercih edilmektedir. Bu grup anevrizmaların tedavisi her vaka özelinde multidisipliner bir ekip tarafından kararlaştırılmalı ve gerçekleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Pediatric intracranial aneurysms are rare and differ from adult aneurysms in terms of aneurysm characteristics and clinical course. This study aims to retrospectively evaluate the characteristics, treatment approaches, and outcomes of pediatric aneurysms treated with endovascular methods in our center, and to contribute to the development of treatment and follow-up strategies by gaining a better understanding of this rare condition. Material and Method: The study included 35 patients under the age of 18 who presented to our center between 2004 and 2024 and were diagnosed with intracranial aneurysms and treated with endovascular methods. The clinical characteristics, pre- and post-treatment radiological and neurological statuses, and follow-up results of all cases were evaluated. Results: A total of 35 patients were evaluated, with 54% being male and 46% being female. Dissecting aneurysms were the most common (51.4%). 73% of aneurysms were in the anterior circulation, most commonly the ICA and MCA. The most common treatment options were coil embolization, aneurysm embolization with parent artery occlusion, and flow-diverting stents. The mean follow-up was 4.7 years, and complete occlusion was detected in 83.3% of aneurysms. At follow-up, 96.8% of patients had a positive Modified Rankin score. Conclusion: Pediatric intracranial aneurysms are rare and tend to be more complex than those in adults. However, childhood aneurysms have a better prognosis than those in adults. Endovascular treatment is considered safe and is preferred in appropriate cases. Treatment for this group of aneurysms should be determined and performed on a case-by-case basis by a multidisciplinary team.